TUİK, 2014 yılına ilişkin “Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması”nı yayımladı…
Ülkemizin geleceğinde hangi vilayetlerin kalkınma yarışında öne çıkacakları hangilerinin geride kalacakları o kadar belli ki.
TUİK’in Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri araştırması kapsamında kamu kuruluşları, özel üniversiteler, özel sektördeki anket sonuçları ile devlet üniversitelerinin bütçe ve personel dökümlerine dayalı olarak yaptığı hesaplamayı, her vilayetin masa üstüne koyup üzerine epey bir kafa yorması lazım…
Vilayetlerin gelecekte oynayacakları rolleri gösteriyor çünkü.
Öncelikle ülke bazında bu alanda bir gelişmenin olduğunun altını çizmekte fayda var, Türkiye’de gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcaması 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18,8 artarak 17 milyar 598 milyon liraya yükselmiş durumda…
Dikkat edilmesi gerekli husus illa ki AR-GE yüzdesinin dağılımın iller namına ne oranda eşit veya birbirine yakın olduğu.
Aksi halde iller arasındaki gelişmişlik uçurumunun artacağı…
Göç yollarının ardına kadar açılacağı aşikar.
Gelelim bölgeler ve vilayetler arası duruma…
İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 1.Düzeye göre 2014 yılında Ar-Ge harcamalarının en yüksek olduğu bölge yüzde 26,4 ile Ankara, Konya ve Karaman’ın dahil olduğu Batı Anadolu Bölgesi oldu. İkinci sırada Doğu Marmara, üçüncü sırada ise İstanbul Bölgesi takip ediyor.
En fazla Ar-Ge personeli sayısında ise İstanbul Bölgesi önde…
Batı Anadolu Bölgesi takipte.
İlimizin bünyesinde yer aldığı Batı Karadeniz Bölgesi ise 12 bölgeli ligde 9’uncu sırada…
AR-GE’de Güneydoğu Bölgesi illerine de geçilen bölgemiz, Ortadoğu Anadolu, Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerini geride bırakabilmiş durumda.
Kastamonu, Sinop, Çankırı, Zonguldak, Karabük, Bartın, Samsun, Tokat, Amasya, Çorum illerini kapsayan Batı Karadeniz Bölgesi’nin 2014 yılı AR-GE harcaması 395 milyon 929 bin 631 lira, AR-GE personel sayısı ise 7 bin 842…
10 vilayet için tablonun çok parlak olmadığı ortada.
Daha fenası…
Bu 10 vilayet içindeki dağılım da ayrıca göz önüne alınması gereken bir durumu işaret ediyor. Misal, Samsun ve Çorum ile diğer vilayetler arasındaki makasa ne oranda?
Öyle görünüyor ki geleceğin parlayan yıldızı merkezinde Konya’nın yer aldığı eksendeki bölge olacak…
Göç yoğunluğu Marmara’dan bu bölgeye kayarsa kimse şaşırmasın.
Kendi halimize yanarsak, vilayetimizin bir AR-GE haritasının tez elden çıkarılması lazım gibi duruyor…
İcat çıkarmaya meyilli olup olmadığımızı görelim bu sayede bi hele.