İGM’nin dünkü toplantısına katılan ve çalışma programları hakkında bilgilendirmede bulunan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Çenet, “Bizim arzumuz özellikler ilçelerimizde kaymakamlarımızla, İl Genel Meclis üyelerimizle, muhtarlarımızla bir araya gelip, enerjimizi birleştirmek. Bunu yapabilirsek, inanıyorum ki çok daha güzel işler yaparız” dedi.
Bakanlığın yeni bütçe disiplini sağlayacak yazılım çalışması olduğunu söyleyen Çenet, “Bundan sonra bütçemizdeki harcamaları anlık olarak göreceğimiz ve bizlere yeri geldiği zaman yol gösterecek yeni bir altyapı çalışması var. Bizden iş alan müteahhit arkadaşlarımızı çok sıkı takip edeceğiz” dedi.
“Bakanlık ve kurumların itimat makamıyız”
“İlimizdeki bütün kurumlarımızın, bakanlıklarımız başta olmak üzere itimat makamıyız. Çünkü bütün kurumlar parasını bizim üzerimizden harcıyor. Bu da bizim hem yükümüzü arttırıyor, hem de hakka girmemek için daha fazla dikkatle özen göstermemizi gerektiriyor” dedi.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Çenet, İGM’nin dünkü toplantısına katıldı ve çalışma programları hakkında bilgilendirmede bulundu.
Çenet, konuşmasında şunları söyledi:
“2 ay önce bu görev tarafımıza tevdi edildi. Siz meclis üyelerimizle, sayın meclis başkanımızla koordineli olarak, bizler Kastamonu’ya hep birlikte güzel hizmetler yapmanın gayretinde olacağız.
Kastamonu gerçekten 9 bin 358 kilometre yol ağı ile bin 54 köyüyle, 3 bin 637 yerleşim yeriyle, 19 ilçesi ve merkeziyle, 51 İl Özel İdaresi arasında birinci sırada yer alıyor.
Buna ilaveten yaz sonunda bir milyonu aşan, İstanbul’dan gelen Kastamonu nüfusu, köylerimize gelerek planlı olmayan hizmet taleplerini de ele aldığımız zaman yükü artan ve dağlık bir coğrafyayız.
Kırsal kesimin zorunlu hizmetlerine, kırsal ve şehrin prestijli projelerinde yine İl Özel İdaresi olarak bizler, sizlerin verdiği yetkililerle hizmet götürmeye çalışıyoruz.
İlimizdeki bütün kurumlarımızın, bakanlıklarımız başta olmak üzere itimat makamıyız. Çünkü bütün kurumlar parasını bizim üzerimizden harcıyor. Bu da bizim hem yükümüzü arttırıyor, hem de hakka girmemek için daha fazla dikkatle özen göstermemizi gerektiriyor.
Bir taraftan makine parkımızı yenilerken, bir taraftan da hizmetlerimizin kalitesini, miktarını attırma çabasında gayret sarf ediyoruz. 2018 yılında 2’nci asfalt plentimiz Seydiler’de faaliyete geçti. Bununla birlikte masraflarımız daha da azaldı. Ama bir taraftan da yeni adımlar atarak hem teknik anlamda hem de bazı yeni kurulumlar anlamında başta bitümlü sıcak karışım olmak üzere mevcut kapasitemizi en az 2 katı daha arttırma hedefimizi önümüze koymuş bulunuyoruz.”
STRATEJİK PLAN
Çenetsözlerini stratejik plana değinerek sürdürdü:
“5 yıllık stratejik planımızda 50 kilometre olarak ön görülmüş bu BSK miktarını, son 3 yılda 100 kilometreyi aşan bir çalışma içerisinde olduk. Bundan sonrada üzerinde çalıştığımız yeni yöntemlerle ve kurulumlarla bunu bir şekilde ikiye katlayacağız.
Bütün bunlar aynı zamanda kaynak meselesi. Bu anlamda da kaynaklarımızı verimli olarak kullanıp, işlerimizi öncelikli olanlarla, öncelikli olmayanları ayırt ederek, bulunduğumuz yere ekonomik katkı verecek, insanlarımızın hayatını kolaylaştıracak işlere daha fazla önem vererek, bunu hayata geçirilmesi taraftarıyız.
Bütçemizin önemli bir kesimi de zorunlu paylara ayrılıyor. Hem burada cari harcamalar var, hem üye olduğumuz OSB’ler gibi, ajanslar gibi birçok kuruluş var. Bunlarla beraber onlarca gelen iş ve taleplerimiz var.
Bizim arzumuz özellikler ilçelerimizde kaymakamlarımızla, İl Genel Meclis üyelerimizle, muhtarlarımızla bir araya gelip, enerjimizi birleştirmek. Bunu yapabilirsek, inanıyorum ki çok daha güzel işler yaparız.
Yıllık iş programımızda ele aldığımız bizim bitirmek durumunda olduğumuz işlerimiz var. 78 milyon TL bütçeli bir KÖYDES programımız var, işlerimize ilaveten. Biz bir işi çok büyük gayret vererek, çok kısa sürede tamamlamalıyız. Elimize aldığımız işleri de enerjimizi vererek, bitirelim.”
BÜTÇE DESİPLİNİ
Bakanlığın yeni bütçe disiplini sağlayacak yazılım çalışması olduğunu söyleyen Çenet, şöyle devam etti:
“Bundan sonra bütçemizdeki harcamaları anlık olarak göreceği ve bizlere yeri geldiği zaman yol göstereceği yeni bir altyapı çalışması var. Sayın Bakanımız, gelir gider dengemize ve işimizin ekonomik katkısına bakıp, uygulanıp, uygulanmayacağını çok iyi analiz etmemiz, her projeyi değil, faydalı olanı yapmamız, aksi takdirde milletimizin hakkına gireceğimiz noktasında bizleri uyardı.
Bizden iş alan müteahhit arkadaşlarımızı çok sıkı takip edeceğiz. Yatırım planlarımızı 1’inci, 2’nci, 3’üncü öncelikli işler diye ayırıp, 1’inci öncelikli işlere sizlerle de istişare edip, hep birlikte hayata geçirelim.
Bizler köklü bir kurumun temsilciyiz; bilgi ve akreditasyon kurumuyuz. Onun için bizde ‘senin dediğin, benim dediğim’ yok. Hepimizin ne dediği çok daha önemli olacak. Ortak aklı hakim kılmak bizim gayemiz. İGM Üyeleri bizden ne istiyor, başkanımız ne öneriyor? Hepsini müzakere ederek ortak aklı âkil kılmak önemli. Öncelikli işlerimizi aksatmadan, işlerimizi sürdürmek hedefimiz.
Pandemi sürecinde tüm kurumların olduğu gibi, gelirlerimiz olumsuz etkilendi. Sayın Bakanımızın da kullandığı ifade vardı:Dönem, ayağımızı yorganımıza göre uzatma dönemidir. İl Özel İdareleri de asıl işlerine enerjisini vererek her işi masamıza koyup, dikkatimizi başka yerlere dağıtmamaya gayret edeceğiz. Yaptığımız her yatırımın ilimize bir katkısı vardır. Bazen iyi niyetli bir yola çıkıyoruz, yıllar sonra istenmeyen zararları olabiliyor. Hep birlikte çalışarak yarınlarımıza güzel miras bırakmak istiyoruz. Bu görevi alırken, bizleri cesaretlendiren, güvenenlere teşekkür ediyorum.”
CENGİZ MUHZİROĞLU