“Destan yazacağız” – 358 milyon lira tutarındaki 25 projeyle ilimize gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şehir içme suyundan kırsal kalkınmaya kadar çeşitli alanlarda gerçekleştirmeyi planladıkları yatırımlar için “Kastamonu’ya hizmette destan yazacağız” dedi.
“Kırık’ta ihale süreci başladı” – 150 milyon liraya malolacağını söylediği Kırık Barajı’nın ihale sürecinin başladığını ve kısa sürede inşaata geçileceğini ifade eden Bakan Eroğlu, tapulu arazilerde devlet eliyle meyve ağacı dikimi projesinde Kastamonu’nun “pilot il” olarak seçildiğini açıkladı.
Birim fiyat ve dikili satışla ilgili açıklama yok – Devlet ormancılığından millet ormancılığına geçtiklerini ifade eden Eroğlu, ticari getirisi olan meyve ağaçları yetiştirmeyi önerdiği orman köylülerimize, öncelikle duymak istedikleri kesim birim fiyatı ve dikili satışla ilgili bir açıklamada ise bulunmadı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bakanlığına bağlı birimlerin genel müdürleri ile birlikte ilimize gerçekleştirdiği ziyaretinde 2019 yılında tamamlanacak 358 milyon lira tutarındaki 25 yeni yatırımın müjdesini verdi.
Cumartesi öğle saatlerinde Ilgaz Dağı Milli Parkı’ndaki şehitlik açılışı ve ardından yaban hayvanlarının yemlenmesi programına katılan Bakan Eroğlu, şehrimizde Valilik, Belediye Başkanlığı, AKP İl Başkanlığı ziyaretlerinde bulundu, Atatürk Spor Salonu’nda yapılan sertifika töreni ile günün son programı olan koordinasyon toplantısına katıldı.
“Destan yazacağız”
Bakan Eroğlu şehrimizde ilk ziyaretini Vali Şehmus Günaydın’a yaptı. Hükümet Binası restorasyonda olduğu için Vali Günaydın, Bakan Eroğlu’nu Rektörlük binasında ağırladı. Vali Günaydın’ı “Çalışkan Vali” olarak niteleyen Bakan Eroğlu, “Urla’da önemli hizmetlerde bulundu, başarılı çalışmalarını Kastamonu’da da sürdüreceğinden eminiz” dedi.
Bakan Eroğlu, burada yaptığı kısa değerlendirmede, 2016 yılının Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ilimizde hamle yılı olacağını kaydederek, “Kastamonu’ya hizmette destan yazacağız” dedi.
Vali Günaydın’ın ilimizle ilgili sunumunun öncesinde takdim ettiği yöresel ürün sandığını kabul edişinde Bakan Eroğlu, sarımsak başta olmak üzere yöresel ürünlerimizin değerine olan beğenisini dile getirdi.
“358 milyon liralık 25 proje”
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Eroğlu valilik makam ziyaretinin ardından düzenlenen basın toplantısında 358 milyon lira tutarındaki 25 yatırımın müjdesini verdi.
Hükümetleri döneminde Kastamonu’ya 13 yılda 6 milyar lira yatırım yapıldığını kaydeden Bakan Eroğlu, 8 Haziran 2013 tarihinde açıkladığı ilimize yönelik 28 yatırımın yanısıra tutarı 358 milyon lira olan 25 yatırımın daha müjdesini an itibarıyla verdiğini söyledi.
Kırık Barajı’nın ihale sürecinin başladığını ve kısa sürede inşaata geçileceğini ifade eden Bakan Eroğlu, “Kastamonu, eski Türkiye’de unutulan bir ildi; projeleri iz ödeneğinde bekliyordu” değerlendirmesinde bulundu. Orman köylüsünü yerinde kalkındırmakta kararlı olduklarını söyleyen Bakan Eroğlu, tapulu arazilerde devlet eliyle meyve ağacı dikimi projesinde Kastamonu’nun “pilot il” olarak seçildiğini açıkladı.
Bakan Eroğlu’nun açıkladığı 25 yeni yatırımın 12’si Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne, 7’si Orman Genel Müdürlüğü’ne, 4’ü Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne, 2’si Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne ait.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, valilik ziyaretinin ardından Atatürk Spor Salonu’nda Orman Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen “ORKÖY Kredileri Sertifika Dağıtım Töreni”ne katıldı.
“16 işletme, bir milyon 800 bin metreküp üretim”
Törende ilk konuşmayı yapan Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nün 16 işletmesi ve yıllık bir milyon 800 bin metreküp üretimi ile önde gelen bir kurum olduğunu kaydederek, “Kastamonu’ya kayıtsız kalamayız” dedi. Orman köylüsünü kalkındırmak için meyve ağacı bahçeleri, su tankları, mikrokredi, hayvancılık, sera gibi alanlarda destekler verdiklerini kaydeden Üzmez, “Orman köylüsü ile hasım değil hısım olduk” açıklamasında bulundu.
Üzmez’in ardınan sırasıyla kürsüye çıkan AKP Kastamonu milletvekilleri Murat Demir ile Metin Çelik, Bakan Eroğlu’na ilimize yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ettiler.
“100 milyon dolarlık hedef”
“Evliyalar şehrine hoşgeldiniz sayın bakanımız” diyerek konuşmasına başlayan Vali Şehmus Günaydın şunları söyledi: “Kastamonu ormancılık alanında son derece önemli bir merkez. Tükettiğimiz kadar üretemediğimiz cevizin üretimini üst noktalara kadar çıkarmak için Kastamonu olarak 1 milyon ceviz fidanı ve yıllık 100 milyon dolarlık bir hedef ortaya koyduk. Bu çalışmalar doğrultusunda da son 1,5 yıl içersinde 125 bin ceviz fidanını toprakla buluşturduk. Cevizin ekonomik değeri son derece yüksek, bu üretimi 1 milyon seviyesine çıkarttığımız zaman Kastamonu’dan Türkiye’nin ceviz tüketimine, çok önemli bir katkı sağlayacağız. Kastamonu kestane üretiminde de son derece önemli bir bölge, bugün sahil ilçelerimizde yaklaşık yıllık 10 bin ton kestane üretimimiz var. Bunun yıllık getirisi yaklaşık 30 milyon civarında. Kestane sadece kestane meyvesiyle ekonomiye katkı vermiyor, aynı zamanda kestane balı sayesinde de orman köylümüze ve çiftçimize ciddi katkılar sunuyor. Kastamonu’muza büyük katkılarından dolayı sayın bakanımıza teşekkür ediyorum.”
“Millet ormancılığına geçtik”
Sertifika dağıtım töreninde yaptığı konuşmada orman köylülerini kalkındırmak istediklerine değinen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu şöyle konuştu: “Her şey insan için. Bizim anlayışımızda şu var, Şeyh Edebali’nin dediği gibi, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’. İnsan yaşamadıktan sonra devlet yaşamaz. Dolayısıyla bütün milletimizin hizmetkarıyız. Eskiden ormancı denilince az önce genel müdürümüzün dediği gibi, ‘Girme, ağaca dokunma, orman kanunu uygularız’. Adı üstünde ‘Orman Kanunu’. Devlet ormancılığından millet ormancılığına geçtik. İnsanı sevmek bu, kırsal kalkınma bu işte.”
Bakan Eroğlu, daha önce arıcıların bile ormanların içine giremediğinden bahsederek, “Şimdi ise bal ormanları kurduk. Bal üretiminde şaha kaldırmak istiyoruz. Yer bizden, kredi bizden, hibe bizden, isterseniz kestane balı mı üreteceksiniz kestane ağaçları bizden, her şey bizden. Üretim, satmak sizden. 238 tane bal ormanımız var” diye konuştu. Bal ormanları konusunda ülke genelinde talepler olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, Kastamonu’nun da bu konuda bir çalışma yapması gerektiğine işaret etti.
“13 yılda 5.6 milyar lira yatırım”
2019 yılına kadar Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak BAKGEP ile Batı Karadeniz Bölgesine 18 milyar liralık dev yatırım yapmayı planladıklarını söyleyen Bakan Eroğlu, “BAKGEP kapsamında toplam bin 250 proje ile Batı Karadeniz için büyük düşünüyoruz. Batı Karadeniz’e hizmet getireceğiz, Batı Karadeniz için büyük düşünüyoruz” dedi. Orman ve su projelerinde destan yazdıklarını anlatan Bakan Eroğlu, “BAKGEP kapsamında tamamlanan ve tamamlanacak olan projelerle 2 milyon 80 bin nüfusa içme suyu sağlanarak illerin 2050 yılına kadarki içme suları teminat altına alınacaktır. 653 bin 100 dekar münbit arazi sulanacak, bu bölgemizle yılda 5 milyar 534 milyon kilowatt saat enerji üretilecek. 76 bin arazi taşkınlardan korunacak. 180 bin kişi istihdam edilecek, yıllık olarak 913 milyon TL ekonomiye katkı sağlanacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
AK Parti hükümeti tarafından son 13 yılda Kastamonu’ya 5,6 milyar TL yatırım ve destek sağlandığını açıklayan Bakan Eroğlu, “Çiftçilerimize 461 milyon TL zirai destek sağladık. Kastamonu’ya daha birçok yatırım ve destek sağladık. Hayalleri gerçeğe dönüştürdük. İş ürettik, yine de bizler, hizmetlerimizle koşmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“Kırık Barajı’nın maliyeti 150 milyon lira”
25 müjdenin toplam yatırım maliyetinin 358 milyon TL olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu şunları söyledi:
“Bu yatırımlardan en önemlisi Kırık Barajı’dır. Baraj, temelden 107,8 metre yükseklikte olup, sulama ve içmesuyu maksatlıdır. Kırık Barajı ile 763 bin 690 dekar arazi sulanacak ve Kastamonu’ya yılda 13,82 milyon metreküp içemsuyu sağlanacaktır. Proje tamamlandığında 33 milyon 515 bin TL zirai gelir artışı sağlanacak. Kırık Barajı, yatırım programına alınarak ön yeterlilik ihalesi yapılmıştır. İhale süreci devam etmektedir. Barajın maliyeti, 150 milyon 406 bin TL’dir. Bunların yanı sıra, Araç Barajı, Taşköprü Hasanlı Barajı çalışmaları da devam ediyor. Daha önce 2013 yılında Kastamonu’ya geldiğimizde 28 müjde vermiştik ve bu müjdelerinde toplam maliyeti 116 milyon TL’dir.”
“Kastamonu pilot il”
Kastamonu’da orman köylülerini kalkındırmak için seferberlik başlattıklarına dikkat çeken Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:
“İlk Kastamonu’da uygulayacağız. Ormanlık alanlarımıza meyve ağaçları dikiyoruz. Orman köylüsüne kura çekip eşit şekilde, adaletli bir şekilde taksim ediyoruz. Bunu herkesin huzurunda yapıyoruz. Değerli Kastamonulular, çok sayıda araziniz var. Çok sayıda Kastamonulu, İstanbul’da yaşıyor. Bu arazilerine bakamıyor. Bu araziler boş duruyor. Bu arazileri değerlendirelim. Bizlere gelsinler, arazilerini kontrol edip toprak yapısına göre hangi ağaç türü uygunsa onu dikelim. Ceviz ise ceviz, badem ise badem, masrafı ve bakımları bizden, toplayıp satması da sizlerden olsun. Nasıl olsa, DSİ Bölge Müdürlüğümüz de, suyu bahçenize kadar getiriyor. Bunu da ilk defa burada söylüyorum. Arazinize biz dikeceğiz; fidanı bizden, bakımı bizden, aşılaması bizden, eh artık toplaması da artık size ait olsun., toplayıp, satın.”
Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, kura çekerek köylülere sertifikalarını dağıttı. Törende, ayrıca 32 adet su tankeri de köylere teslim edildi.
Belediye ziyareti
Buradaki törenin ardından Bakan Eroğlu, Kastamonu Belediyesini ziyaret ederek, Belediye Başkanı Tahsin Babaş ile görüştü. Belediye Başkanı Babaş, Bakan Eroğlu’na ziyaretinden ötürü teşekkür ederek, üzerine ayet nakşedilmiş ahşap pano hediye etti.