Merkez mahalle ve köy muhtarları dün Halk Eğitim Merkezi’ndeki toplantıda Vali Vekili Vedat Yılmaz ve Belediye Başkan Vekili Eşref Can’a sorunlarını ve isteklerini aktardı.
Muhtarların büyük bir çoğunluğu “yol” konusunda yaşadıkları sıkıntıları paylaşırken İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan ve Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Mahmut Ziya Sarı da kürsüye çıkıp muhtarlara yürüttükleri çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Beyçelebi Mahallesi Muhtarı Rıfat Cozuroğlu, Ankara Caddesi üzerinde yer alan Olukbaşı Köprüsü’ne sinyalizasyon yapılmasını isterken, İnceboğaz Köyü Muhtarı Mehmet Yenikomşu yaşadıkları su probleminin çözülmesini istedi.
Bazı köy muhtarları köylerinde parke çalışması talep ederken kimi köy muhtarı da köy yollarının asfaltlanması ya da bakımlarının yapılmasını talep etti. Çevreli Köyü Muhtarı Salih Arpacıoğlu ise çevre temizliğinin önemini vurgulayarak, köyüne çöp konteyneri verilmesini istedi. Arpacıoğlu ayrıca olası bir yangında kullanmaları için yangın tankerine ihtiyaçları olduğunu kaydetti.
Ilgaz’ın Çankırı tarafı ile Kastamonu tarafında gözle görülür büyük hizmet eksikleri olduğunu belirten Türkiye Muhtarlar Federasyonu Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu ise Karayollarının Kastamonu sınırlarında kalan güzergahlarda köy bağlantı yollarının yanı sıra alt ve üst geçitleri bitirmemiş olmasından üzüntü duyduğunu kaydetti.
Muhtarların köy yollarıyla ilgili taleplerine yanıt veren il Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, Kastamonu’nun yol ağı bakımından büyük bir coğrafyaya sahip olduğunu hatırlattı ve “Dolasıyla hepimizin mutlak sorunu yol. Yol bir taraftan yapılırken, bir taraftan da bozuluyor. 2018 yılında daha kalıcı yollar yapmak adına bir konsept değişikliğine gidiyoruz. Ana grup köy yollarını BSK ve beton yol yapacağız. Diğer köy yollarını durumlarına göre, ya sathi kaplama yapacağız ya da kaliteli stabilize kaplama yapacağız. Programlar iki türlü yapılıyor. Bunlardan ilki Özel İdare’nin kendi bütçesiyle yapmış olduğu programlar, diğeri de KÖYDES ödenekleri ile birlikler tarafından yapılan programlar. Bunun yapımına biz aktif destek veriyoruz ama bu programın tamamen kontrolü birlik başkanlarının elinde. Özel İdare ile dolaylı yoldan ilişkisi var. Kastamonu’da 20 tane birlik var. Dolasıyla işiniz hangi programdan devreye girdiyse, talebi oradan yapmanız lazım. Biz zaman zaman birliklere yapım konusunda destek veriyoruz ama bunun takibini siz birlikten yapacaksınız” diye konuştu.
Merkez köylerde bu sene çok ciddi çalıştıklarını vurgulayan Karahasan “Merkez köylerinde toplam yol ağı bin 306 kilometre. Bizim merkezde yaptığımız asfalt çalışması ise 611 km’dir. Yüzde 48’i asfalt yapmışız. Kastamonu ortalaması yüzde 29. Dolasıyla merkezde çok elzem bir yol ihtiyacımız yok. Standartların yükseltilmesi gereken yollar var. Bakım yapılması gereken yollar var. Grup köy yolları olup da bunların BSK ve beton yol yapılması var. Fakat ulaşılmayan, problem olan bir yer yok. Geçici problemler olabilir. Fakat merkez köylerde ciddi sıkıntılı bir yolumuz yok” dedi.
Köy muhtarlarının taleplerine değinerek sözlerine devam eden Karahasan; “İnceboğaz köyünün içme suyu problemi yok. Su problemi var. Bunu ayırmalıyız. Merkezde hiçbir köyün içme suyu problemi yok. Fakat su ihtiyacı var. Bostancılık yapan, hayvancılık yapan ve yazın su kaynakları azalan köylerde su problemi var. İçme suyu denildiğinde çok ciddi bir hassasiyet. Eğer böyle bir problem olursa, tüm işlerimizi bırakır, gerekirse oraya kilometrelerce uzaktan içme suyu getiririz. Bunu ayırarak gelirsek belirtirsek doğru olur. Bu köyümüzdeki su problemi için çalışma yapacağız. Parke işinin bir anda bütün köylere yapılması mümkün değil. Parke ile önceliğimiz nüfusu fazla olan, sanatsal yapıları olan, altyapıları bitmiş köyler önceliğimizdir. Fazla bütçe ayrılmadığında her 10-15 köye bu çalışmayı yapıyoruz. Zamanla bütün köyler program dahilinde yapılacak. Ahlat köyünün malzemeli bakımı yapılacak. Akdoğan köyünde de bu sene çalışmalar sürecek. Biz yolu belirlerken, arazinin teknik yapılarına göre hareket ediyoruz. Yolu belirlerken karşımıza arazi çıkıyor. Kastamonu’da temel problem karşımıza arazi çıkınca hiç kimse muvafakat vermiyor. Muhtar olarak da o karşımıza çıkan araziden muvafakat almakta sizin göreviniz. Biz yolu doğru olan yerden yaparız. Cebeci köyü ile ilgili yolu yapacağız. İbrahimli köyü KÖYDES’in programında. Bizim en yoğun çalışmamız merkeze dönük. İstiyoruz merkezdeki köylerimizin hiçbir problemi kalmasın. Ortaya koyduğumuz bir konsept var. Bunu uygulayacağız. Her yeri asfalt yapmamız mümkün değil, doğruda değil.” ifadelerini kullandı.
Kırsalda çöp toplama hizmeti vermeye da başladıklarını hatırlatan ve bu çalışmayı her geçen yıl yaygınlaştırarak devam ettireceklerini kaydeden Karahasan, “Biz geçen sene merkez ağırlıklı kırsal kesimde çöp toplama işine başladık. Bu senede bütçemize bir miktar ödenek koyduk. Bu ağı genişleteceğiz. Talebi olan köylere de çöp konteyneri vereceğiz. Çöp konteyneri vereceğimiz köylerde de muhtarlarımıza çok büyük iş düşüyor. Bunların kullanılmasını ve köyün kirletilmemesini muhtarlarımız sağlayacak. Bu sene bir ihale yaparak, çöp toplama ağımızı genişleteceğiz. Bu ağın dışında kalan, kalabalık ve çevre temizliği yönünden hassas köylerimize çöp konteyneri vereceğiz” dedi.
Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Mahmut Ziya Sarı ise toplantıda yaptığı konuşmada Olukbaşı Köprüsü’nün sinyalizasyon çalışması için uygun olmadığını ifade etti. Sarı ayrıca, köy bağlantı yollarının Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olmadığını kaydetti. Yapıcıoğlu’nun bu yöndeki eleştirilerini 1 ay önceki toplantıda da dile getirdiğini, bu talep ve şikayetleri takip ettiklerini belirten Sarı, bu mevsim şartlarında ve bu kadar kısa sürede söz konusu sorunların hemen çözülmesini beklemenin doğru olmadığını ifade etti.
ERHAN VEREN