“Cenaze yıkama aracı, başıboş köpeklerle mücadele ve telefon sorununa çözüm”
“Vaka sayımız daha da artacak”
- Köylerde cenaze yıkama hizmetleri, başıboş köpekler ve telefon kesintileri konularının öne çıktığı toplantıda muhtarlar bu sorunlara çözüm istedi. Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz, hurda ve âtıl araçlarla ilgili para cezası uygulanacağını vurguladı; Turcovac aşısının ilimize de geldiğini belirtti, Omicron varyantıyla birlikte yükselişe geçen vaka sayılarının daha da artacağı uyarısında bulundu.
“Cenaze hizmetinde zorlanıyoruz”
- Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt, pandemiyle birlikte artış gösteren ölüm olayları nedeniyle yetişmekte zorluk çektikleri cenaze hizmetlerini bu dönemle birlikte alınan karar gereğince köylerde sürdüremediklerini açıkladı. Muhtarlar Derneği Başkanı Yapıcıoğlu, İl Özel İdaresi’nin cenaze yıkama aracı tahsis etmesi, başıboş hayvanlar için de doğal yaşam alanı oluşturulmasını talep etti.
Muhtar ve Halk Toplantısı dün yapıldı. Halk Eğitim merkezi salonunda düzenlenen toplantıda Valilik İdare ve Denetim Müdürlüğü Personeli Özgün Bütev, Muhtar Bilgi Sistemi hakkında video gösterimli sunum yaptı. Yeşilay Kastamonu Şube Başkanı İzzet Serhat Köylü 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü ile ilgili sunumunu ve açıklamasını gerçekleştirdi. Yeşilay Danışmanlık Merkezi Sorumlusu Gizay’da Yeşilay Danışmanlık Merkezi ile ilgili açıklamalarda bulundu.İl Emniyet Müdürü İsmet Şimşek ise Hurda Araçlar Genelgesikonusunda konuşma yaparak katılımcıları bilgilendirdi.
Vedat Yılmaz
Bilgilendirmelerin ardından toplantının açılışını gerçekleştiren Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz; hurda araç genelgesinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“İçişleri Bakanlığımızdan hurda araçlar ile bir yazı geldi. Bununla ilgili çalışmaları başlattık. Ekonomik ömrünü tamamlamış, atıl ve hurda araçlar park edildikleri yerden kaldırılmazsa para cezası uygulanacak. Yürüyen araçlar otoparklara, yürüyemeyecek durumda olan araçlarda belediyenin göstereceği bir hurdalığa çekilecek. Bu araçlar belirtilen süre içerisinde alınmazsa, satış sürecine giriyor. Satıştan sonragelen parada masraflar düştükten sonra, emanet hesaba aktarılıyor. 5 yıla kadar bu para alınmazsa, hazineye gelir olarak kayıt ediliyor. Bunlar sadece çevre kirliliği, görüntü kirliliği açısından değil, yine uyuşturucuyla mücadele kapsamında da önemli. İlimiz nispeten iyi durumda. Büyükşehirlerde bu araçlar zula olarak kullanılabiliyor. Bu açıdan hurda araçların bertaraf edilmesi önemli. Yine hurda araçların motor numaralarını alıp, başka araçlara monte edenlerde oluyor. Bundan dolayı güvenliğiniz için bu araçların kaldırılması önemli”
Mehmet Yurt
Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt ise, belediyenin cenaze işlemleri ve geçici hayvan barınağının çalışmalarına değindiği konuşmasında şöyle dedi:
“Merkezde bulunan cenazelerimizin mutlaka ve mutlaka hastanede yıkanmasından tutun, mezara getirileceğine kadar bütün işlemler belediyemize ait. Fakat bizim her yere yetişme şansımız yok. Köylere yetişme şansımız yok. Biliyorsunuz, pandemiden önce köylerimize yıkama araçları gönderiyorduk. Pandemi döneminde bu yasaklandı. Şu anda kesinlikle yıkama araçlarını köylerimize gönderemiyoruz. Köyün imamı var, imam bu cenazeyi yıkamak zorunda. Yıkanması için kesinlikle köyden cenaze şehre gelmiyor. Biz sadece belediye sınırları içerisinde bu görevi ifa edebiliyoruz. Bu konuyu Müftü Bey’e de ilettik. Bundan sonrada kesinlikle ve kesinlikle köylere yıkama aracı gönderemeyeceğiz. Çünkü yetişme şansımız yok. O kadar çok cenaze oluyor ki…Biz il dışına gidecek cenazelerinde nakillerini yapıyoruz. Bir bakıyorsunuz günde 12-15 cenaze oluyor. Bunlarda maalesef pandemi nedeniyle oluyor. Cenaze nakil araçlarımızdan iki tanesi kış şartlarında kaza yaptı, bir tanesi arıza yaptı. 24 saat arabalarımız durmuyor. Onun için bundan sonra köylerimizden yıkamak için cenaze alamayacağız. Çünkü yetişemiyoruz. Kovid-19’dan dolayı yıkama araçlarını kesinlikle gönderemiyoruz. Kovid-19’tan vefat eden vatandaşın cenazesini hastaneden alıyoruz, köylerine bırakıyoruz. Fakat sadece bırakıyoruz. Kazamayız, çünkü çıkışmak mümkün değil.”
Turkovacaşısının ilimize de geldiğini hatırlatan Vali Yardımcısı Yılmaz, bu konuda da şu bilgilendirmede bulundu:
“İlimizde üç farklı aşı da var. Hangisini istiyorsanız, onu olabilirsiniz. Eksikleri olanlar aşılarını tamamlansınlar. Kendi sağlıkları için, sevdiklerinin sağlıkları için, çevrelerindeki insanların sağlıkları için. Dünyada ve ülkemizde etkili olan bir Omicronvaryantı var. Bu önceki varyantlardan biraz daha farklı. Bulaşma hızı yüksek, hastalık kişilerde hafif seyrediyor, ama bu aşılı kişilerde hafif seyrediyor. Omicron devam ettikçe, hastalık kendini kendi içinde etkisiz hale getirmesi bekleniyor ama yarın başka bir varyanta dönüşmeyeceğinin bir garantisi yok. İnşallah tedbirlere uyarsak, bunu atlatacağız. Azda olsa Kovid-19’dan vefatlar devam ediyor. İlimizde maalesef vaka oranları artıyor, diğer illerde de artıyor. Pandemi sürecinden beri en yüksek rakamları gördük. Bu haftada yükseliş devam ediyor. Önümüzdeki günlerde açıklanacak rakamlar daha yüksek olacak. Muhtemelen sonraki hafta açıklanacak rakamda daha yüksek olacak.”
Konuşmaların ardından muhtarlar köylerinde yaşanan sokak hayvanlarıyla ilgili yaşadıkları sıkıntıları dile getirip, çözüm bulunmasını talep ettiler.
Yöneltilen soru üzerine Geçici Hayvan Barınağı’nın hizmet sınırı hakkında bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Yurt şöyle dedi:
“Hayvan Barınağımızda yapılan işlem şu; verilen bilgi üzerine köpekleri alıyoruz, tedavilerini, kısırlaştırmalarını yapıyoruz. Küpelendirmesini yapıp, yaşam alanlarına geri bırakıyoruz. Şu anda barınağımızda 400’ün üzerinde köpek var ve barınak tamamen dolu vaziyette. Nerede bulunursa, bize gönderilmeye kalkıyorlar, onları bizim alma şansımız yok. Tedavisini yaptırdıktan sonra onları bırakmak zorundayız. Bu sene 2 bin 500’e yakın kısırlaştırma yaptık. KASMİB’in de bununla alakalı çalışması var. KASMİB’in bu konunun üzerine daha fazla eğilmesi lazım. Bu kadar köpeği beslemek de çok zor. Kastamonu’muzu daha güzel bir yerlere götürmek, için elimizden geleni yapıyoruz.”
Muammer Yapıcıoğlu
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’na bağlı Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Covid-19’daki durum bizlerinde tedbirler konusunda hassasiyet göstermemiz gerektiğini gösteriyor. Köylerde cenaze yıkama olayı, hem hava şartlarından dolayı hem de Covid-19’tan dolayı vatandaşların çekinerek, yaklaştıkları bir konu. Bu konuda belediyeden hizmet alamayacaksak eğer, İl Özel İdaresi’nden cenazelerin yıkanması için nakil aracı tahsis edilmesini talep ediyoruz.
İlimizde bazı bölgelerde telefonlar yine çekmiyor, bunu çözüm bulunmasını istiyoruz.
Başıboş köpekler tüm köylerde sıkıntı oluşturmaya başladı. Bu konuda devletimizden ve hayvan severlerden büyük bir doğal yaşam alanı oluşturulması ve köpeklerin burada toplanılmasını talep ediyoruz.
Bu arada karla mücadele çalışmalarından dolayı emek veren herkese teşekkür ediyoruz.”
İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Nida Sinsi, dile getirilen talepleri ilgili yöneticilere ileteceklerini söyledi. Kurum Müdürleri de toplantıya katılanların sorularını cevaplandırarak bilgilendirdi.
Cengiz MUHZİROĞLU