“Muhtarlar Gelişiyor, Kastamonu Değişiyor”
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Muhtarlar Değişiyor, Kastamonu Gelişiyor” projesinin açılış programı dün yapıldı.
Mimar Vedat Tek Kültür Merkezi salonundaki programda konuşan Vali Avni Çakır, Kastamonu’nun ilklerin ili olduğuna işaret etti ve “Muhtarlık müessesi konusunda ilkleri yaşamış bir memleketiz. Türkiye’de ilk muhtarlık seçimin yapıldığı 1832 yılında muhtarlık seçimini gerçekleştirmişiz. Dolayısıyla bu konuda en köklü illerin başında geliyor. Arkadaşlarımız çok güzel proje yaptılar” dedi.
T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Muhtarlar Gelişiyor, Kastamonu Değişiyor” projesi açılış programı Mimar Vedat Tek Kültür Merkezinde dün gerçekleştirildi.
Proje kapsamında; Muhtarlar Müzesi, Muhtarlar Tiyatrosu, Muhtarlar halk oyunları ekibi, Ankara-İstanbul, Çanakkale tiyatro ve halk oyunları gösterimi, ilk yardım kursu, iş ve sosyal hayatta iletişim kursu, yangın kursu, Kastamonu yöresel halk oyunları kursu, küresel iklim değişikliği ile mücadele kursu, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi kursu, hukuk seminerleri, muhtarlar hatıra ormanı, AFAD gönüllülük çalışması, Kızılay gönüllülük çalışması, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi- Dünya Çevre Günü, Dünya Kadınlar Günü-19 Ekim Dünya Muhtarlar Günü etkinlikleri ve almanak hazırlanması yer alıyor.
Düzenlenen programa Vali Avni Çakır, Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, AK parti İl Başkanı Doğan Ünlü, MHP MHP İl Başkanı Emin Çınar, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Nida Sinsi, İl Genel Meclisi Başkanı Güray Parçal, İl Ticaret Müdürü Sefa Özata, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Yavuz Selim Şimşek, İl Gençlik ve Spor İl Müdürü Reşat Asrak, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kastamonu İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, İçişleri Bakanlığı, İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ahmet Dalkıran, İstanbul Muhtarlar Federasyon Başkanı Kadir Delibalta, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Dursun Ergin, Bazı BM ve İGM Üyeleri, STK Başkan ve Yöneticileri, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu, Muhtarlar ve diğer davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Muammer Yapıcıoğlu yaptı; Yapıcıoğlu’nun ardından da Kadir Delibalta, Ahmet Dalkıran, Mehmet Yurt ve Vali Avni Çakır birer konuşma yaptı.
Muammer Yapıcıoğlu
Programın açılış konuşmasını yapan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu, Türkiye’de ilk muhtarlığın 1832 yılında Taşköprü ilçemizde kurulduğunu hatırlattı ve şunları söyledi:
“Bundan dolayı kadim bir şehir. İlklerin şehrinde muhtarlık yapmak, görev almak herkese nasip olmaz. Muhtarlık gerçekten Kastamonu’da önemli bir yer. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz ile 2013 yılında tanıştığımızda, konfederasyonu yeni kurduklarında ‘Kastamonu federasyonumuzda olmalı, olmazsa çok büyük eksiğimiz çünkü Kastamonu muhtarlığın ilk kurulduğu il’ demişlerdi. Bu doğrultuda bize verdikleri talimatla 2015 yılının ocak ayında Kastamonu’da Muhtarlar Derneğimizi kurduk. 17 arkadaşımızla başladık, 40 muhtara çıktık. ‘Bunlar dünkü çocuk yapamazlar, edemezler’ denildi, 16 muhtara düştük. Tam işi bırakıyoruz, bir muhtarımız dedi ki, ‘Damdaki buzağıyı satacağız, bırakmak yok, devam edeceğiz…’ Bugün 125 üyesi olan Kastamonu Muhtarlar Derneği 3 yıldır üst üste proje yapmakta. Proje mimarımız Ahmet Şirin Hocamıza da çok teşekkür ediyorum. Bu yıl Sayın Valimizin önderliğinde, çok büyük destekleriyle ‘Muhtarlar gelişiyor, Kastamonu Değişiyor’ adı altındaki projemiz Kastamonu’daki sadece bağlı bulunduğumuz dernek üyeleriyle değil, il ilçe bin 227 muhtara hitap eden ilimiz dışındaki 80 ile Kastamonu’yu duyuracak olan etkinliklerle dolu bir proje. Sayın Valim bana , ‘Kastamonu’nu yöresel kıyafetini giy, Kastamonu’yu temsil et’ dedi. Yani ilk değişimi ben kıyafetimle başlatmış oldum. Sayın Valime bize duydukları güvenden dolayı çok teşekkür ediyorum, inşallah mahcup etmeyeceğiz. Hızımız son sürat. Allah’ın izniyle bu desteği, bu gücü değerli muhtarlarımıza, değerli bürokratlarımızdan, Sayın Valimizden, Cumhurbaşkanımızdan aldık. Bundan dolayı ilimize hayırlı uğurlu olsun. Bir deyim var; Tarlada izi olmayanın, harmanda tozu olmaz. Çalışmak gerekiyor, Kastamonu için çalışıyoruz.”
Projede bir yıla yaydıkları etkinliklerle bu yola çıktıklarını belirten Yapıcıoğlu; “Kastamonu yöresel oyunu Sepetçioğlu’nu muhtarlarımızla oynayacağız. Tiyatro oynayacağız, kısa film çekeceğiz. Kastamonu’nun dünü, bugünü, muhtarlığı, muhtar kimdir, nedir, muhtar neler yapabilir, neler yapamaz bunları muhtarlarımızla işleyeceğiz. Biz bu proje öncesi Ahmet Şirin hocamızın destekleriyle Kastamonu’da muhtarlarımıza eğitim seminerleri verdik, protokol kursları açtık” dedi.
Kadir Delibalta
İstanbul Muhtarlar Federasyon Başkanı Kadir Delibalta da şu konuşmayı yaptı:
“İstanbul’dan 960 muhtarımızın selamını getirdim. Muhtarlar Derneği Başkanımızın davetine bugün icabet etmekten dolayı da çok mutluyum. Muammer Başkanımızın olduğu yerde güzellik vardır, orada enerji ve heyecan vardır. Bende heyecanı yüksek bir insanım. Kastamonu en sevdiğim ve en çok gidip geldiğim bir şehir. Burada müşterek dostlarımız da çok var. Savaşta barışta, pandemide, afette, selde şunu gördük. Muhtar her yerde var, Sayın Cumhurbaşkanımız ve İçişleri bakanımız iki yıl yaşananlar sonrasında en son sarayda şunu söyledi, iki yıldır hep muhtarları yanımızda gördük, bu yanında görme konusunda İstanbul Muhtarlar Federasyonunun büyük payı var. Daire başkanımızla birlikte Kastamonu seline de yine çok sayıda kişi ile yardımlarımız ile birlikte gittik. Kastamonu’ya bu ekiple birlikte dağıtımlarımızı gerçekleştirdik, duygulu anlar yaşadık, Allah’ın bir daha el afet göstermesin. Ama olduğu zamanda okyanusta damla misali devletin, milletin adına orada olmak gerekiyor, bizde hep bunu yaptık. İstanbul’da 50 bin 350 kişilik bir aileyiz. Bu aile de devletin ve milletin yanında hizmet yapmaya çalışıyor. Bende İstanbul’da çok sosyal projeler yapıyorum. İstanbul büyük, imkanları da büyük, Bizde bu imkanları Anadolu’ya aktarmaya çalışıyoruz. Bern bu başarılı ekibi de kutluyor, tebrik ediyorum..”
Ahmet Dalkıran
İçişleri Bakanlığı Muhtarlar Daire Başkanı Ahmet Dalkıran, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun selamını ileterek başladığı konuşmasında şunları söyledi:
“Kastamonu muhtarlık tarihi açısından çok özel bir şehir. Kastamonu bu manada gönlümüzde çok özel ve müstesna bir yere sahip. Bakanlık olarak muhtarlarımızın son dönemde özellikle bu projeler vasıtasıyla kendi görev alanlarını daha kurumsal daha organize daha koordineli bir şekilde toplum yararına projeleri, önümüze getirmelerinden çok ciddi mutluluk duyuyoruz. Dernek Başkanımıza bu konuda çok teşekkür etmek istiyorum, ciddi gayretleri oldu. Bakanımızın önderliğinde bir buçuk yıldır yürüttüğümüz ‘Türkiye Muhtarları El Ele’ projesini kapattık. Mart 2021’den, Temmuz 2022’ye kadar tüm Türkiye’de yaklaşık 10 bin muhtara ulaşarak Türkiye Muhtarları El Ele projesi adı altında, gerek doğudaki muhtarlarımızı batıda, gerek kuzeydeki muhtarlarımızı güneyde hep beraber farklı şehirlerde buluşturarak onları bir araya getirdik. Önemli bir iş birliği ve tanışma imkânı oluşturduk ve birlik ve beraberlik kardeşlik projesi üretmiştik. Bu projeyle beraber muhtarlarımız birbiriyle daha iyi kaynaştılar ve mesleki olarak tecrübelerini paylaşma adına daha üst noktaya geldiler. Kıymetli Başkanın da üretmiş olduğu proje, Kastamonu genelinde yapılacak. Muhtarlarımızın üzerinde mevcut olan görevlerinin daha koordineli daha organize bir şekilde diğer kurum ve kuruluşlarla da entegre olarak onlardan da öğrenecekleri yeni bilgilerle hayata geçirecekler. Bundan dolayı katkı sunacak tüm kurumlarımıza ve muhtarlarımıza çok teşekkürediyorum. Projenin hayırlı bir şekilde sonuçlanmasını canı gönülden temenni ediyorum.”
Bakanlık olarak yapılan projeler hakkında da bilgi veren Dalkıran sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bakanlık ve muhtarlarımızla aramızda önemli bir koordinasyon var. Sadece muhtarlık birimlerimizle değil aynı zamanda federasyon, konfederasyon ve dernekler üzerinden de önemli bir birlikteliğimiz var. Bu birlikteliklerimiz Bakanlığımızın yaptığı yeni çalışmalarda ufuk açıcı oluyor. Yol gösterici ve rehber mahiyetinde oluyor. Zaten Bakanımızın da talimatları bu şekilde. Biz bu doğrultuda son dönemde önemli iyileştirmeler yaptık. Özellikle kadın muhtarlarımızın görev yaptığı yerlerden başlayarak, güvenlik kameralarıyla donatılması çalışması. Bunu tüm muhtarlıklarımızda yapmayı düşünüyoruz. Muhtarlık Hizmet Binalarımızın yöresel mimariye uygun bir şekilde tekrar muhtarlarımızın hizmetine sunulması çalışması. Bu konuda vatandaşlarımızın daha iyi hizmet alması hedefleniyor. Bakanımızın talimatlarıyla Ankara’da muhtar evi adı altında Muhtar Konuk Evi oluşuturuyoruz. İnşallah 19 Ekim Muhtarlar gününde devreye girerek Ankara’ya intikal eden muhtarlarımızın konaklayabilecekleri, işlerini görebilecekleri bir konuk evi oluşturuyoruz. Bu da bugüne kadar yapılmamış bir çalışmaydı. İnşallah bu da Muhtarlarımızın hizmetine sunulmuş olacak. Bunun dışında Muhtar Bilgi Sistemi 2015’te kurulmuştu ama Muhtar Bilgi Sistemi’ni gerek muhtarlarımız gerek vatandaşlarımız özelinde daha fazla iyileştirme noktasında adımlar atıyoruz. Çünkü devletimizin dijital dönüşüm hedefleri var. Bu hedef doğrultusunda muhtarlarımızın da bu sistemi kullanarak Dijital dönüşüm hedeflerine katkı vermesini arzu ediyoruz. Bu noktada sürekli gerek vatandaşlarımızı muhtar bilgi sistemi üzerinden devletle bütünleştirerek, gerek muhtarlarımızı bu sistem üzerinden kamu yönetiminin diğer birimleriyle bütünleştirerek daha fazla hizmet verme noktasında katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda çeşitli başvuru modülleri oluşturuyoruz. Muhtarlarımızdan da ‘Muhtar Bilgi Sistemini’ etkin bir şekilde kullanmalarını istiyoruz. Bu bizim için çok önemli. Sahada illerimizde muhtar toplantıları gerçekleştiriyoruz. Biz özellikle muhtar toplantılarımızdan gelen çıktıları gerek Bakanımızın talimatlarıyla, gerek genelgelerle sahadan gelen sorunları çözüme kavuşturmaya gayret ediyoruz. En son yaptığımız 2 genelgeyle muhtarlarımız özellikle teknik olarak bize çok sık sordukları şüpheli adreslerle ilgili, konuyu düzenleme noktasında Bakanımızın bir genelgesi oldu. Metruk binalarla ilgili özellikle büyükşehirlerde bize iletilen konuların Bakanımızın talimatıyla çözdük. Burada güzel bütünleşmiş bir ortamımız var. Bunu inşallah muhtarlarımızla birlikte daha ileriye götürme arzusundayız. Bu manada gerek mevzuattan kaynaklı talep ve ihtiyaçlara bakanlık olarak elimizin altında bulunduruyor ve sürekli güncel halde sayın bakanımıza ileterek çözülmesi noktasında gayret sarf ediyoruz. Bu projenin hayırlı olmasını diliyorum. Tüm muhtarlarımıza her zaman kapımızın gönlümüzün açık olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.
Mehmet Yurt
Kastamonu Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, ‘Muhtarlar Gelişiyor, Kastamonu Değişiyor’ projesinin hayırlı olmasını dileyerek başladığı konuşmasında düşüncelerini şöyle dile getirdi:
“Hiç şüphesiz ki muhtarlarımız, demokrasimizin en önemli parçalarından bir tanesidir. Onlar bizim, mahalllelerimizdeki, köylerimizdeki gözümüz kulağımızdır. Onlarla kurduğumuz diyalog, yakaladığımız uyum, ve yaptığımız iş birliği şehirmizin gelişimi ve değişimi noktasında büyük önem arz etmektedir. Muhtarlar Gelişiyor Kastamonu Değişiyor projesi oldukça önemli bir proje. Belediyemiz, Valiliğimiz, İl Özel İdaresi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün de destek verdiği bu projeyle birlikte inşallah vatandaşlarımıza daha kaliteli bir hizmet verilmesi mümkün olacaktır. Projeyle birlikte, muhtarlar ve azaların kişisel ve mesleki gelişimini eğitimlerle sanatsal ve kültürel faaliyetlerle destekledikleri, çevre ve iklim değişikliği, gıda ve suyun korunması, kadına şiddet gibi toplumsal konularda çalışmalar yürütmesini sağlamak ve Muhtarlar Müzesini kurmak amaçlanıyor. Kastamonu Belediyesi olarak, muhtarlarımız bizim için çok önemli ve değerli. Burada yapacağımız hizmetler sağ olsunlar, kendilerince katkı vermelerinden dolayı işlerimizi daha da kolaylaştırmaktadır. Onun için muhtarlarımız bizim için çok değerlidir. Gerek bu konuda gerek Kastamonu’nun tanıtımı noktasında, her türlü konuda Valimiz bize destek veriyor. Kendisinden Allah razı olsun. Bu projenin uygulanmasında Kastamonu Belediyesi olarak tüm benliğimizle destek vereceğimizi söylüyoruz.”
Avni Çakır
Vali Avni Çakır ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Neredeyse iki ayda bir, yeni bir projenin protokolünü veya lansmanını gerçekleştiriyoruz. İlimize en yakışan projelerden bir tanesini daha bugün gerçekleştiriyoruz. Burası Osmanlı sancak merkezi, bin 54 köyü ile muhtarıyla demokrasinin en güçlü kalelerinden, yerel yönetimin en canlı merkezlerden bir tanesi. Bu kadar dağlık bir coğrafyada, bu kadar muhtarın olduğu bir yerde her köyümüzün ortalama 3-4 mahallesinin olduğunu varsayarsak 4 bin yerleşim yeri var. Bu kadar geniş bir sahaya hakim olmak ne bir mülkü amirin, valinin, kaymakamın yapabileceği bir şey ne de siyasetçinin… Her gün 10 tane yeri gezseniz yıllar sürer. O yüzden işte burada muhtarlar devreye giriyor. Zaten devletimizin boşuna sahadaki eli ayağı, gözü kulağı denilmemiş. Aksi takdirde şu an buraya yaklaşık 150-160 kilometre uzaktaki Cide’nin en ücra bir köyündeki gelişen olaydan ya da ihtiyaçtan merkezden benim anında haberdar olmam, muhtar arkadaşlarım olmasa ne mümkün.”
Vali Çakır, Kastamonu’nun ilklerin ili olduğuna işaret ederek şöyle devam etti:
“Muhtarlık müessesi konusunda ilkleri yaşamış bir memleketiz. Türkiye’de ilk muhtarlık seçimin yapıldığı 1832 yılında muhtarlık seçimini gerçekleştirmişiz. Dolayısıyla bu konuda en köklü illerin başında geliyor. Arkadaşlarımız çok güzel proje yaptılar. Tiyatro gibi sosyal etkinliklerin yanı sıra devletimizin uyguladığı her türlü politikanın, kadına şiddete tutun da çevre bilinci ve en büyük sıkıntılarımızdan orman yangınlarıyla etkin mücadeleye kadar her konuda arkadaşlarımızın donanımlarını arttıracak, vatandaşlarımıza bu konudaki bilgi ve birikimlerini ve sorularını cevaplayacak, onları hazırlayacak, yetiştirecek donanıma sahip olacak etkinlikler var. Bunları yazmak kadar bunların içeriğini doldurmak ve hıfzetmek de önemli. Bu konuda projenin de paydaşıyız, belediyemizin de bu konuda ilgi ve desteği devam edecek. İnşallah çok güzel yansımalarını hem Kastamonu’da göreceğiz hem de civar bölgelere de bunu göstereceğiz. Etkinlikler belki de Türkiye’de ilk olacak. Onu da hep beraber güçlü bir şekilde göreceğiz. Kıyafet konusunda da Kastamonu’nun yöresel kıyafetini çok beğeniyorum. Gerçekten çok havalı, çok karizma. Buradan özel bir ricam da muhtar arkadaşlarımız mümkünse böyle özel günlerinde böyle kıyafetlerde olursa çok havalı olur. Kastamonulu olmak bana göre bir ayrıcalık. Ben daha önce de söyledim, ‘Ben Kastamonuluları kıskanıyorum’ dedim. Böylesine güzel bir memleket, nazar değmesin. Burası gerçekten ecdadımızın en güçlü şekilde gözüktüğü, Allah’ın bin bir güzellikleri ile bezediği bir coğrafya. Yüzlerce yıl yönetim geçmişi var ve çok da kadim bir şehir. Buranın biraz gözden ırak olması gelenek görenekleri canlı tutulmasında çok önemli etken olmuş, aslında bu çok büyük bir kazanım. Bunu yaşatmak lazım. Bu kıyafetlerden olan bir tanesi, köylerde hepiniz görüyorsunuz büyükleriniz halen kullanıyor ve çok da yakışıyor. Ben de köylerde gördüğümde çok hoşuma gidiyor. Geçen Devrekani’de görmüştüm, çok hoşuma gitmişti.”
Herkesin desteğiyle çok güzel etkinliklerin icra edileceğini söyleyen Vali Çakır, sözlerini şöyle tamamladı:
“Biz de bu etkinliklere beraber şahitlik edeceğiz. Türkiye’nin sayılı muhtar evlerinden bir tanesi de Kastamonu’da. İçerisinde çok güzel de materyaller var, burayı geliştirmek de hepimizin görevi. Bu kapsamda da inşallah doküman attırmak çalışmalarımız da olacak. Hem Belediyemizin hem Özel İdaremiz hem de biz bu konuda yeni ve buradaki ürünleri sergileyebileceğimiz bir alanda oluşturacağız, bunu arayışı içerisindeyiz. İlk fırsatta yakışan bir yerde de Kastamonu’mun kültürünü canlı bir şekilde yansıtma noktasında böyle bir yere ihtiyacımız var, bu konuda da çalışmalarımız uyum içerisinde devam ediyor. İnşallah onun da açılışını ilk fırsatta yaparız.”
Cengiz MUHZİROĞLU