Çiftçilerin Kredi Borçları ile ilgili öneri hakkında grubu adına konuşan CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Ağlı Tarım Kredi Kooperatifi tarafından icraya verilen 77 çiftçi ve 300’ün üzerinde kefilin yaşadığı mağduriyeti konuşmasında örnek gösterdi.
Meclis’teki konuşmasında Tarım Kredi Kooperatiflerinde satılan gübre ve yemin, piyasadan daha pahalı olmasını eleştiren Baltacı, AK Parti’nin kırsaldan oy almasına rağmen kırsalın çözüm bekleyen sorunlarını görmezden geldiğini söyledi.
CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, İyi Parti’nin Çiftçilerin Kredi Borçları ile ilgili grup önerisi üzerine dün TBMM’de grubu adına konuştu.
Ağlı Tarım Kredi Kooperatifi tarafından icraya verilen 77 çiftçi ve 300’ün üzerinde kefilin yaşadığı mağduriyeti konuşmasında örnek gösteren Milletvekili Hasan Baltacı, AKParti’yi Tarım Kanunu’nun 21’nci maddesinin gereğini yerine getirmeye de davet etti.
Konuşmasında Tarım Kredi Kooperatiflerinde satılan gübre ve yemin, piyasadan daha pahalı olmasını eleştiren Milletvekili Baltacı AKParti’nin kırsaldan oy almasına rağmen kırsalın çözüm bekleyen sorunlarını görmezden geldiğini söyledi ve “Bu borçları biz değil, siz ödeyin derseniz, en kısa zamanda, Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarında bu borçları ödemeyi de taahhüt ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Baltacı şunları söyledi:
“Öncelikle sözlerime basit temel bir gerçeği hatırlatarak başlamak istiyorum. Dünya üzerinde tarıma ve tarıma bağlı sanayiye yatırım yapmadan gelişen, büyüyen, kalkınan tek bir ülke yok, bunun tek bir örneği yok. Olsa olsa bu alana yatırım yapmayanlar, bu alana yatırım yapan gelişmiş ülkelerin sadece pazarı olabiliyorlar. Türkiye’nin de bugün içinde bulunduğu durum bundan farklı değil. Az önce Grup Başkan Vekilimiz Engin Altay bahsetti, “Çiftçinin icra takip ve ithalat baskısı olmadan üretmesini güvence altına almalıyız.” dedi. Bu grup önerisi üzerine de sözü ben aldım çünkü Türkiye’de kırsal nüfusun yüzde 44’le en fazla olduğu bölgelerden birisi de Kastamonu’dur. Kastamonu’daki çiftçilerimizden partimize gelen en önemli taleplerden bir tanesi de Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlar ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin başlattığı icra ve takiplerdir. Tarım Kredi Kooperatiflerinin sitesine girdiğinizde kooperatifin “Misyon” bölümünde şu ifadeye yer verilmektedir; “Türk çiftçisinin her türlü ihtiyacını karşılamaya dönük mal ve hizmetleri zamanında, güvenilir, kaliteli ve uygun şartlarda sağlamayı amaç edinir.” “Vizyon” kısmında da şöyle demektedir; “Çiftçilerimizin sosyoekonomik güvencesi…” Peki, durum böyle mi gerçekten? Bir çiftçi Tarım Kredi Kooperatifine gittiğinde gerçekten bu misyona uygun bir tabloyla karşılaşıyor mu? Hayır, karşılaşmıyor.
“KOOPERATİFTE 95 LİRA
OLAN GÜBRE PİYASADA 80 LİRA”
Mesela gübre almaya gidecek, torbasını 95 liradan alıyor. Hâlbuki piyasada gübrenin torbası 80 lira. Süt yemi almak için Tarım Kredi Kooperatifine gittiğinde yemin torbasını 85 liradan alıyor hâlbuki piyasada torbası 70 lira. Sayın hatipler bahsetti, ben de söylemekte yarar olduğunu düşünüyorum: Son bir yılda Tarım Kredi Kooperatiflerinden çekilen kredi yüzde 5,1 artmış, 8,5 milyar liraya yaklaşmış.Şubat 2019’da bir kanun çıkarıldı. 10 puanını çiftçi, 5 puanını Hazine’nin karşıladığı yüzde 15 faizle 5 yıl vadeli yapılandırma uygulaması başlatıldı ama çiftçimizin yarasına merhem olmadı. Çünkü hem faiz oranları çok yüksekti hem de daha önce yapılandırma yapıldığı için kanuni takibe girmeyen borçlar kapsam dışı tutuldu. Çiftçi çarkını döndürebilmek için borcunu yapılandırmak istiyor ancak çiftçiden ipotek isteniyor. Şimdi düşünün, çiftçi bu kadar borç batağı içerisindeyken tarlasını, traktörünü ipotek vermişken daha bu krediyi yapılandırmak için hangi ipoteği verebilir? Elinde bir tane canı kalmış değerli arkadaşlar. Köylerde tarlası, traktörü ipotek altında olmayan kalmamış! Kefil gösterdiği akrabasıyla, 40 yıllık kapı bir komşusuyla borcunu ödeyemediği için darılmış. Alacaklı kurumların uyarı yazısı göndermediği çiftçi neredeyse yok gibi. Bazı tarımsal kredilerde icralar da başlamış.
“AĞLI’DA 77 ÇİFTÇİ İCRALIK”
Kastamonu’da birçok tarım kredi kooperatifinin üyelerini icraya vermek zorunda kaldığını biliyorum.Ağlı’da 77 çiftçinin dosyası icraya verilmiş. 4’er kefilden 308 kişi mağdur. Araç’ın İğdir’in de de Tekirdağ’ın Şarköy’ünde de durum böyle. Bunun gibi Türkiye’de yüzlerce örnek var. Hâlbuki bugün yediğimiz ekmeği, içtiğimiz sütü, eti, sebzeyi, meyveyi üretenlere karşı borçluyuz; hem onları ayakta tutmak adına borçluyuz hem de yasal olarak borçluyuz. Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesine göre çiftçiye devlet tarafından 177 milyar lira ödenmesi gerekiyor.Hâlbuki, çiftçinin toplam borcu yaklaşık 115 milyar civarında. Şimdi, bize düşen görev bu borçları ödemek.Şunu iktidar partisine hatırlatmayı da kendime borç biliyorum: Bugüne kadar, on yedi yıldır iktidarda olmanızın sebeplerinden bir tanesi de kırsal nüfustan almış olduğunuz oy oranlarıdır. Şimdi, kırsal nüfustan bu kadar oy alıp iktidarda tutunurken on yedi yılda çiftçinin yaşadığı yıkımı ve hayal kırıklığını görmek zorundasınız. ‘Bu borçları biz değil, siz ödeyin’ derseniz, en kısa zamanda, Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarında bu borçları ödemeyi de taahhüt ediyoruz.”