Kastamonu’nun temel direklerinden biridir Metin Boyacıoğlu, bir yanda ilimizin kadim tarihinde ve Kurtuluş Savaşı’nda köşe taşı olan ailesinin günümüzdeki temsilcilerinden biri olmasıyla, diğer yanda bugünden geleceğe uzanan kültür köprüsünün kilit taşlarından biri olmasıyla “baş tacımızdır”…
Sadece ilimizin değil ülkemizin örnek kıymetlerinden biridir.
(Aileden Şeyh Ziya Efendi’nin hayatını her Kastamonulunun bilmesi lazım…
O hayatın içinde “kültür, eğitim ve İstiklal mücadelesi” var çünkü.
Kendi namıma her ay bir yerinden okuyorum Şeyh Ziya Efendi’nin hayata kattıklarını…
Her kelime yenilerini peşinden sürüklüyor; bitmiyor külliyat.)
Metin Boyacıoğlu “kültür insanı”, özellikle ilimizle ile ilgili belge topluyor, birikenleri paylaşıyor, “tek derdi” Kastamonu…
100 fotoğraflık bir albümü Kastamonu Kent Tarihi Müzesi’ne bağışladı, 100 fotoğraflık yeni bir albümü de hazırlamaya başladı.
(Elimizdeki bilgi, belge, eserleri Kastamonu Kent Tarihi Müzesi’ne bağışlayalım…
“Kastamonu kent tarihi kazansın.”)
Metin Boyacıoğlu arşivinden “1881-1957” dönemine ilişkin fotoğraflar paylaşacağım…
Kırkodalı’dan Vali Rebii Karatekin’e uzanan koridor.
“İnci Tepesi 1881”…
Halk temel atma töreni için hıncahınç doldurmuş yamacı, ortada din adamları, belli ki “ev sahibi” onlar, erkeklerden oluşan topluluğun en arka safında ise “kadınlar”, günümüze “Kırkodalı” namıyla ulaşan, vaktinde “ruhban okulu” olarak yapılan, zaman içinde askeri komutanlık, ilkokul, öğrenci yurdu, günümüzde de özel okul olarak kullanılan şatafatlı bina.
“Hükümet Konağı 1902”…
Vali Enis Paşa döneminde yapılan açılış merasimi, heyetin tam ortasında “din adamları”, kenarlarda memurlar, askerler, halk, arka fonda tüm haşmetiyle yükselen Mimar Vedat Tek’in “Hükümet Konağı” eseri.
(Fotoğrafta, tam ortadaki grup içinde, beyaz başlığı ile, Şeyh Ziya Efendi görülmekte…
Dönemin “kanaat önderi”.)
“Nasrullah Köprüsü 1928 ve 1956”…
“1928” yılına ait fotoğrafta şehrin iki yakasını birbirine bağlayan köprü üzerinden halk “akıyor”, “1956” yılında çekilen fotoğrafta ise kamyonlar “yan gelmiş” dere içine, yüklerine bakılırsa şehirde üretim ve ticaret gürül gürül “akıyor”.
“Kastamonu İGM 1957”…
“Vali Rebii Karatekin ve Belediye Başkanı Osman Zeki Oktay başta olmak üzere ilçelerden gelen İl genel Meclisi üyeleri ve gazeteci Aziz Demircioğlu.”
(Osman Zeki Oktay ilerleyen yıllarda TBMM’de Kastamonu Milletvekili olarak da ilimize iki dönem hizmet etti…
Ruhu şad olsun.)
Vali Rebii Karatekin dönemi (30 Nisan 1955-30 Mayıs 1960) ilimizde önemli kamu yatırımlarının yapıldığı bir evreyi kapsıyor…
Okullar, sağlık kuruluşları, çeşitli alanlarda fabrikalar, köy yolları ve tarım altyapısı ve elbette “Kastamonu Şeker Fabrikası” temeli.
(Mustafa Eski’nin “Kastamonu Valileri” kitabında aktardığına göre…
Vali Rebii Karatekin, ilimizde eğitim alanındaki çalışmalarından dolayı Bakanlar Kurulu tarafından “takdirname” ile ödüllendirildi.)
“1881-1957”…
Kastamonu’nu “altın yılları”.
MUSTAFA AFACAN