Metabolizma, organizmanın yaşamını sürdürebilmesi için geçirdiği kimyasal bir süreçtir. Yaşam boyu devam etmektedir.
Metabolizma hızı ise kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bireyin yaşı, kilosu, boyu, cinsiyeti, fiziksel aktivite düzeyi, hormonal durumu ve beslenme düzeni göz önünde bulundurularak metabolik hız belirlenebilir.
Yavaş çalışan metabolizmanın en net belirtisi kilo almaktır. “Az yediğim halde kilo alıyorum.” ya da “Su içsem yarıyor.” gibi sorunların nedeni metabolizmanın yavaş çalışması olabilmektedir.
Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Neler Yapılmalı?
Güne Erken Başlayın
- Metabolizmanın en hızlı çalıştığı saat dilimi sabah saatleridir. Akşam saatlerine doğru metabolizma yavaşlamaya başlar. Uyandıktan sonra ilk 1 saat içinde kahvaltı yapıldığında, metabolizma da sizinle birlikte uyanır ve hızlanmaya başlar.
Öğün Atlamayın
- Gün içinde 3 ana öğün mutlaka yapılmalıdır. Mümkün olduğunca öğünler her gün aynı saatlerde olmalıdır. Öğün atlandığında, uzun süreli açlıklar metabolizma hızını yavaşlatır ve kilo verme yavaşlar.
Ara Öğün Uygulayın
- Ara öğünler sayesinde uzun süreli açlık önlenir ve metabolizma hız kazanır. Ek olarak ara öğün sayesinde, bir sonraki ana öğünde şiddetli açlık yaşamayarak porsiyonlar küçültülebilir.
Popüler Şok Diyetlerden Uzak Durun
- Bu diyetler kısa sürede kilo vermeye yardımcı gibi gözükse de metabolik hızı yavaşlatır. Uzun süre uygulanabilir olmadığı için ise bırakıldığında verilen kilolardan fazlasını geri almaya sebep olur. İdeal kiloda olmak için sağlıklı ve dengeli beslenmeyi yaşam stili haline getirmek şarttır.
Mutlaka Kaliteli Protein Tüketin
- Protein, uzun süreli tokluğu sağlar ve metabolizmanın enerji harcayarak hızlanmasını sağlar. Bu nedenle et, balık, tavuk, süt ve süt ürünleri beslenmeden eksik edilmemelidir.
Bol Su Tüketin
- Suyun sayısız faydalarından biri de metabolizmayı hızlandırmasıdır. Suyun yerini tutabilecek bir içecek yoktur. Tüketilen çay, kahve, süt vb. içecekler suyun işlevini görmez. Günde yaklaşık 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Ne kadar bol su tüketilirse, metabolizma o oranda hızlanacaktır.
Fiziksek Aktivite Yapın
- Gün içinde yapılan fiziksel aktiviteler harcanan enerjiyi artırır, metabolizma hız kazanır ve kilo alma riski azalır. Kısa mesafeleri yürümek, asansör yerine merdiven kullanmak ve toplu taşıma araçlarından bir durak önce inmek ile fiziksel aktiviteyi artırmak mümkündür.
Daha fazla bilgi almak için sizleri görev almaya başladığım Özel Nefes Hastanesi’ne beklemekteyim. Tüm beslenme tedavileri ve besin destekleri hakkında çalışmakta ve beslenmeye dair merak ettikleriniz hakkında bilgi vermekteyim. Ek olarak gebelik dönemi ve doğum sonrasında emzirme danışmanlığı hizmeti de sunmaktayım. Sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU