Milli Eğitim Bakanlığı “meslek lisesi” alanında devrim misali atılımlar yapıyor, ülke sathında 50 meslek lisesinde “ARGE” merkezi kuruldu, “patent, marka, ihracat” son sürat…
Meslek eğitiminde “kadim” il Kastamonu’ya ise “ARGE” piyangosu vurmadı.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer “mesleki eğitim” alanına dair adeta her geçen gün yeni bir müjde veriyor, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 50 “ARGE” merkezinin açılışını yaptıklarını açıkladı misal…
“Artık meslek liseleri üretimin ötesinde, ürettiği şeylerde inovatif yaklaşımlar geliştirerek patentten faydalı modele, markadan tasarıma kadar çok farklı spektrumda ürünler üretip, tescilini alıyor. İnşallah, 2022’deki hedefimiz tescili alınan ürünlerin ticarileşmesi. Artık mesleki eğitim, ürettiklerini iş dünyasında ticarileştirmeye dönüştüren, ürettiği ürünleri dünyanın farklı noktalarına ihraç edebilen bir hale gelecek. Artık mesleki eğitim Türkiye’nin umududur”.
Meslek liselerinde kurulan 50 “ARGE” merkezi hangi illerde?…
Adana, Ankara “5”, Antalya, Balıkesir, Bursa “4”, Denizli, Erzurum, Gaziantep “2”, Hatay “2”, Mersin, İstanbul “11”, İzmir “2”, Kocaeli “3”, Konya “4”, Kütahya, Malatya, Muğla, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Tokat “2”, Trabzon, Yalova, Düzce.
(Bartın, Karabük, Sinop, Çorum ve Kastamonu…
MEB’in meslek eğitiminde “eski düzen”.
Kimsenin dikkatini çekmez mi bu detay?…
Ah bahtı kara batı deniz.)
Temmuz ayında “45” olan sayı, geçen 5 ayda üstüne 5 merkez daha koydu…
45 merkeze yapılan yatırım 25 milyon TL olmuştu.
Tokat’a 2 “ARGE” merkezi düşerken…
Kastamonu’nun siftahı yok.
İzahı var mı?…
Var elbet.
Evvela “farkına varacağız, isteyeceğiz, takip edeceğiz”…
Biz hangi birini yaptık acep?
(16 Ekim’de “Mesleki eğitimde ‘ARGE’ ne alemde?” başlığıyla sormuştum bu satırlarda, ilimizdeki meslek liselerine de ARGE merkezi kurulmasına çağrıydı bu, kamuoyunu bilgilendirmeydi, Kastamonu’da mesleki eğitimin emsalimiz illerle eşit şartlara kavuşmasına ilişkin talepti…
Düzce ve Yalova misali dünün ilçeleri yanı sıra emsalimiz Tokat’a 1 yetmemiş 2 tane kurulurken, pastadan pay istemekti.)
Not: “Temmuz 2021”…
“Tokat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ar-Ge Merkezinde bilgisayar ortamında hazırlanan şekil ve desenleri tasarım kısıtlaması olmadan işleyebilen CNC router makinesi üretildi. Testleri başarı ile geçen makine, mesleki eğitimin yanı sıra sanayide de kullanılacak… Sanayide yaygın olarak kullanılan CNC router, bilgisayar destekli olarak çalışıyor; X, Y ve Z olmak üzere 3 eksen boyunca birbirinden bağımsız hareket etme özelliği taşıyor. Dolayısıyla, bilgisayar ortamında hazırlanan şekil ve desenleri, tasarım kısıtlaması olmadan işleyebiliyor. Tokat’ta üretilen CNC router, öncelikli olarak meslek liselerinde eğitim amaçlı olarak kullanılacak.”
Tokat MEM web sitesinden yukarıdaki metin…
Yapılan yatırımın kısa sürede geri dönüşünün haklı gururu.
Meslek lisesi eğitiminde “kadim” şehir Kastamonu…
ARGE merkezi hak ediyor.
MUSTAFA AFACAN