Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar (MÜZ-SAN) Federasyonu Kastamonu İl Başkan Yardımcısı Cemil Kalkan ile Kuyudibi’nde işletmesini yaptığı Liman Kıraathanesi’nde davulculuk mesleğinin bugününü konuştuk.
Kalkan mesleğin bitme noktasına geldiğini kaydettiği açıklamasında “Kastamonu’da eski yıllarda davul ve zurnacılar usta çırak ilişkisi içinde babadan oğla mesleği devam ettiriyorlardı. Yeni neslin ise bu mesleği devam ettirme hevesi ve isteği yok. Davulculuk mesleği unutulmaya yüz tutmuş meslek haline doğru gidiyor. Türkiye’de davul oyunları denildiğinde ilk akla gelen Davulcu Kastamonulu Karayılan’dı. Meşhur davulcu olan Mahir Dağlıoğlu’nun (Karayılan) memleketi olan Kastamonu’da artık 3-4 davul zurna ekibi kaldı” dedi.
Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar (MÜZ-SAN) Federasyonu Kastamonu İl Başkan Yardımcısı Cemil Kalkan yaptığı açıklamada “İlimizdeki ve il dışındaki düğünlere ve kutlamalara davul zurna ekibi temin ediyoruz. Şehrimizde 8 yıldır bu işle uğraşıyorum. Ramazanlarda, düğün ve bayramlarda, kınada, nişanda, gelin çıkarmada, sünnette, her türlü etkinlik için davul zurna ekiplerimizi elimizde hazır tutuyoruz. Her etkinliğin ayrı müziği ve davul çalma özelliği var. Bunun içinde her türden müzik ve davul çalabilen ekimiz de var. Bunu etkinliğe göre gerçekleştiriyoruz. İsteyene istediği anda il merkezimiz ve 19 ilçemiz başta olmak üzere il dışına davul zurna ekibini gönderiyoruz” diye konuştu.
Davul ve zurna üzerine müzisyenlikte usta-çırak sürecinin kopmakta olduğunu kaydeden Kalkan, şunları söyledi:
“Ekiplerimizde bu işi meslek edinenler, küçük yaştan başlayanlarımız da var. Bu iş davul, zurna, davul tokmağı, zil, kemençe yapanlar içinde ayrı bir geçim kaynağı oluyor” dedi. Mesleğin zorluğuna dikkat çeken ve yok olmak üzere olduğunu ifade eden Kalkan, “Bu işi uzun yıllar devam ettirmek içinde elimizden geleni yapıyoruz. Bu işi yapacaklara, bu mesleğin yok olmaması içinde yardımcı oluyoruz. Şu anda ilimizde yerli 3-4 davul ekibi ancak var. Diğer ekipleri hep dışarından temin ediyoruz. Şu anda elimizin altında 30 davul zurna ekibimiz var. 12 ekibimize bağlı köçeğimiz var. Senede bin 200, bin 300 civarında çeşitli yerlerde davul zurna ekiplerimiz hizmet veriyor. Bizde bu ekiplerimize Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu Kastamonu İl Başkanlığı’mız olarak öncü ve yardımcı oluyoruz. Davul zurna ekiplerimize Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu Kastamonu İl Başkanlığı’mıza üye olan müzisyen, sanatçı ve davul ekiplerimize destek ve katkı veriyoruz. Pandemi döneminde de üye olanlara maddi destek ve katkı da verdik. Yine üyelerimize Yöresel Sanatçı Kimlik kartı veriyoruz, bu kartı olanlara pandemi döneminde 8 bin lira civarında yardım da yaptık. 30 davul zurna ekibimiz içinde 45 tanesinin Yöresel Sanatçı Kimlik kartı var. Bu kart ile SGK primlerini de yatırabiliyorlar. Diğer sanatçılarımıza da Yöresel Sanatçı kartı vermeye devam edeceğiz.”
Kalkan, dernek üyesi olmayan ekiplere dikkat çekerek “Bizimle çalışmayan, dışarıdan gelen bazı davul ekipleri işi ayağa düşürüyor, kaliteyi ve verimi düşürüyor. Biz bu kaçak çalışanlarla da mücadele ediyoruz. Bu şekil olmasına üzülüyoruz ve vicdanımız da razı olmuyor. Bu şekilde olmasını tasvip ve tavsiye etmiyoruz. İhtiyaç sahiplerini buradan uyarıyoruz, rezil ve kepaze olmamaları için davul zurna ekibini işin ehli olan kişilerden temin etmelerini istiyoruz. Bizim gibi kişiler olmasa bu meslek ve iş tamamen bitme noktasına gelir. Artık zurnacı ve davulca az yetişiyor. Bu konuda Kastamonu Halk Eğitim Müdürlüğü’ne kurs açılmasını talep ettik. Ama bu isteğimiz hala yerine getirilmedi. Davul zurna ile ilgili bir kurs açılmasını acilen istiyoruz” uyarısında bulundu.
Cengiz MUHZİROĞLU