“Kralların yiyeceği”
TURSAB Başkanı Ulusoy, “Kralların yiyeceği” ya da “Siyah Elmas” olarak adlandırılan trüf mantarı üzerine verdiği örnekle hem ilimizin gizli hazinelerinden birini gözler önüne serdi, hem de girişimcilere iş fikri vermiş oldu.
“Kastamonu’da tonla var”
Ulusoy, “Gurme turizmi” ile ilgili görüşlerini dile getirdiği açıklamasında, meşelik alanlarda yetişen trüf mantarının kilogramının Avrupa’da 6 bin Euro olduğunu kaydederek, “Kastamonu’da bunlardan tonla var” dedi.
Avrupa’daki lüks restoran ve gurme dükkanlarının vazgeçilmezi olan , “Kralların yiyeceği” diye adlandırılan, dünyada önemli ticari potansiyele sahip bulunan ve pazarı 6 milyar doları bulan trüf mantarı, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un gurme turizmi üzerine dile getirdiği açıklamaları ile bir kez daha gündeme geldi.
Kilogramı 200 ile 5 bin avro arasında değişen fiyatlarla satıldığı için Avrupalıların “Siyah elmas” ismini taktıkları trüf mantarının ülkemizde doğal ortamda yetiştiği 9 ilden birisi de Kastamonu. 200 çeşide sahip trüf mantarı, Avrupa’da özel pazarı kurulan, köylülerin başta gelen geçim kaynaklarından biri durumunda.
Nadir bulunan beyaz trüf mantarının kilosu ise 15 bin Euro’ya kadar çıkabiliyor.
Trüf mantarı genellikle meşe ağaçlarının köklerine yakın noktalarda ve toprak altında oluşuyor.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy trüf mantarı üzerine verdiği örnekle hem ilimizin gizli hazinelerinden birini gözler önüne serdi hem de girişimcilere iş fikri vermiş oldu.
“Gurme turizmi” ile ilgili görüşlerini dile getirdiği açıklamasında Ulusoy, trüf mantarının kilogramının Avrupa’da 6 bin Euro olduğunu kaydederek, “Kastamonu’da bunlardan tonla var” değerlendirmesinde bulundu.
TÜRSAB Başkanı Ulusoy’un Milliyet gazetesinde yer alan haberdeki açıklaması şöyle: “İtalya Milano’da 15 metrekarelik bir dükkana girdik. Bir mantar fiyatı var 6 bin euro., insanlar gramla alıyor. Fiyaı görünce, “Dükkanı mı alıyoruz?” dedim. Trüf mantarıymış. Kastamonu’da bunlardan tonla var. Bizim bu konuya daha fazla önem vermemiz gerektiğini düşündüm. Turistlerin kiş başı yeme içme harcamasının 250 dolara çıkarılmazı lazım.”
Türkiye’nin değişik illerindeki ormanlardan toplanarak yerel halk tarafından değerlendirilen 12 tür doğal mantar bulunuyor. Trüf mantarları, önemli bir ihraç ürünü haline gelirken, üretiminin artırılması amacıyla doğal ve yapay trüf ormanları oluşturulmasına yönelik Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı, ancak şimdiye kadar Kastamonu’ya uğramayan bir “Trüf Ormanı Eylem Planı” bulunuyor.
Son yıllarda Türkiye’de yapılan araştırmalar sonucu çok sayıda yeni trüf türü tespit edilirken, gıda olarak tüketilen ve ticari değeri yüksek trüf türleri de ortaya çıktı.
Yapılan arazi çalışmalarında Kastamonu’yla birlikte Denizli, Muğla, Ordu ve Giresun illerinde gıda olarak tüketilen trüf türleri bulunduğu belirlendi, bilimsel araştırmalar, bu illerin dışındaki bölgelerde de yenilebilir trüf türlerinin varlığını kanıtladı.