Kastamonu gazetesinin saygıdeğer okuyucuları,
Bugün gazetede bu ilk yazım.
Her şeyin ilki zordur.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)’nda 30 yıl müfettişlik ve istihdam daire başkanlığı yapıp, 2017/Eylül ayında emekli olan ve iş, sosyal güvenlik, İŞKUR konularında 350 makale yazıp, 50 seminer veren, bu konularda danışmanlık, bilirkişilik yapan, TV 360’da her hafta cumartesi günleri canlı yayın konuğu olarak programa katılan ve avukat oğluyla birlikte aynı alanda çalışmalarını yürüten biri olarak iş (çalışma ilişkileri), sosyal güvenlik (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı), İŞKUR konularında yazılar yazıp, aynı konularla ilgili olarak sizlerden gelen soruları cevaplandırmaya çalışacağım.
Köşemi seveceğinize inanıyorum.
Tüm okuyucularımı sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
İyi ki varsınız…
*****************
Sosyal Güvenlik Kurumuna Olan Borçların Yapılandırılması
Korona Virüs (COVİD 19)’ten kaynaklı pandeminin etkisiyle bu yılın Mart ayından bu yana yaşanan sıkıntıdan dolayı vergi ve prim borçları için beklenilen yapılandırma gerçekleşiyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen ve Genel Kurulda Kanunlaşacak olan Kanun Teklifi ile;Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 31 Ağustos 2020 tarihinden öncesine ait kesinleşmiş nitelikteki alacakları yapılandırma kapsamına alınmış bulunmakta.
Yapılandırmadan yararlanmak isteyen borçluların, dava açmamaları, dava açmış olanların ise, açtıkları davadan vazgeçmeleri gerekmekte.
Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlu olanların,yapılandırma için 31 Aralık 2020 tarihine kadar Kuruma başvurmaları ve başvuru esnasında yapılandırılarak, güncellenen borcu peşin veya iki ayda bir olmak üzere 6, 9, 12, 18 taksitten hangisine göre ödeyeceğini seçerek, bildirmesi icap etmekte. Başvurular e-Devletten de yapılabilmekte. Cumhurbaşkanı ödeme sürelerini birer ay uzatabilmekte. Ödemelerin kredi kartıyla da yapılabilmesi mümkün bulunmakta.
Yapılandırılan Sosyal Güvenlik Kurumu borcunun tamamının veya seçilen taksit yöntemine göre ilk taksitinin 28 Şubat 2021 tarihine kadar kuruma ödenmesi icap etmekte.
Yapılandırılacak borcun gecikme zammı ve gecikme cezaları silinerek, yerine asıl borcun ödenmesi gerektiği tarih ile bu Kanunun Remi Gazetede yayınlanacağı tarih arasında geçen her ay için % 0,35’lik oranla yapılandırılması yapılarak, bulunan tutar, asıl borca ilave edilmek suretiyle güncellenentoplam borç bulunmakta.
Yapılandırmayla borcun tamamı ile asıl borca ilave edilen tutarın yalnızca onda birinin 28 Şubat 2021 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde borçtan tamamen kurtulunmakta. 30 Nisan 2021 tarihine kadar tamamı ödenecek olan güncellenmiş borçlara vade farkı uygulanması da mevzu bahis bulunmamakta.
Seçilen taksit sayılarına göre değişmek üzere, yapılanmayla güncellenmiş borç için ayrıca en az % 4,5 oranında ve en fazla % 15 oranında vade farkı uygulanması söz konusu olmakta.İlk iki taksitin zamanında ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin ödenmemesi durumunda yapılandırma hakkı kaybedilmekte.
Raşit ULUBEY
İş, Sosyal Güvenlik,
İşkur Uzmanı ve Danışmanı