Ünlü gurme Mehmet Yaşin, Sözcü’deki köşesinde lezzetleriyle öne çıkan kentleri konu alırken, Gaziantep’in başı çektiği listede bu kentin hemen ardına Kastamonu’yu yerleştirdi.
“Tüm dünyada hızla moda olan “Lezzet Turizmi”, kısa bir süre sonra Türkiye’nin kapısını da çalacaktır. Onun için kentler şimdiden hazırlıklara başlamalıdırlar” diyen Yaşin, “Lezzetli 10 şehir” başlıklı yazısında Kastamonu”yla ilgili şunları yazdı:
KASTAMONU: Lezzet fırtınası
Kimi kaynaklara göre Kastamonu ve çevresinde tam 812 çeşit yemek vardır. Bu çeşitliliğin sebebi, aynı yemeğin, komşu kasabada başka malzemelerle pişirilmesinde yatmaktadır. Bir de bu mutfakta çok değişik malzemeler kullanılması çeşitliliğin başlıca nedenlerinden biridir.
NE YEMELİ: Pastırmalı ekmeğin mutlaka tadına bakmak gerekir. Mevsiminde Kanlıca Mantarı’yla yapılan yemekler çok lezzetlidir. Susamsız simitle yapılan tirit, damakları çatlatacak kadar lezzetlidir. Tavuk suyu ve etiyle yapılan Banduma sofraların baş tacıdır. Azdavay’ın ve Daday’ın etli ekmeği insanın aklını başından alır. Bahar sonunda Taşköprü’de sahneye çıkan kuyu kebabı, damakları bayram yerine çevirecek kadar lezzetlidir.
NE ALMALI: Tabii ki pastırma. Kanlıca mantarı turşusu, Taşköprü sarımsağı, Üryani erik.
- ••
Yaşin’in listesinde Kastamonu’nun ardından şu kentler sıralandı: Konya, Malatya, Kayseri, Afyon, Amasya, Muğla, Giresun, Aydın, Çorum.