Şehrimizin turizmdeki dinamolarının başında gelen Münire Medresesi El Sanatları Çarşısı’nın cefakar esnafları turizmin ünü tününe hasret kalınca çareyi komşu Nasrullah Camisi’nin müezzini Osman Hoca’ya başvurmakta buldular…
İlimizin turizmdeki beti bereketini dilinden düşürmeyen kamu, sivil toplum ve siyasilerimize duyurulur.
Esnaf kan ağlıyor…
Şehrin göbeğinde siftah etmeden dükkan kapatılıyor.
Osman Hoca’nın medrese meydanında ettiği duaya “Amin” denmesiyle birlikte, gözlerimle şahit olduğum için hem vallahi hem billahi, kapıdan en az yüz kişilik turist öğrenci kafilesinin girmesi bir oldu…
Şimdiye kadar nerelerdeydin ey Osman Hoca?
Kimsesizlerin kimsesi, yoksul babası, her daim gülen yüzüyle ilimizin medarı iftiharıydı Osman Hoca…
Şimdi turizmin de tutunacak son dalı oldu.
Gerçi Osman Hoca dua öncesinde anlattığı başından geçen bir anı ile esnafların ümidini kırmadı değil…
KSK’nın bir sezon açılışında ilk lig maçı öncesi dua için Osman Hoca davet edilir Gazi Stadyumu’na. Osman Hoca, KSK’nın galip gelmesi yönünde duasını eder, koca stat “Amin” der. KSK maçın sonucunda sahadan 4-0 mağlup ayrılır iyi mi?
Çaresizlik içinde kıvranan esnaflar, Osman Hoca’nın nefesinden memnun kalmasalardı eğer Müftü Osman Hoca’ya kadar çıkmayı kafaya koymuşlardı açık açık söyleyeyim…
Turizm namına iş duaya kalınca, tüm imkanları kullanmak lazım haliyle.
Dua sayesinde turizm yürürse yürüyecek…
Aksi halde turizmin cenazesini kaldırmak Nusret’e kalacak.
•••
Not 1:
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu yıl 22 OSB (Organize Sanayi Bölgesi) ve 3 SS (Sanayi Sitesi) kurulmasını yatırım programına aldı…
2020’ye kadar ise 63 yeni OSB, 33 yeni SS kurulacak.
Bakanlık OSB ve SS yatırımlarını artırmak için…
2017 yılı ödeneğini bu yıl yüzde 75 oranında artırdı.
Erzurum ve Rize’de küçük sanayi siteleri, Bayburt, Çorum, Ödemiş, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Akçaabat ve Rize’de ise OSB yatırımları bu yıl içinde bitirilecek.
Adıyaman Gölbaşı, Afyonkarahisar, Afyonkarahisar Şuhut, Polatlı Ticaret Odası, Ceyhan, Artvin Arhavi, Dursunbey, Batman, Ezine Gıda İhtisas, Çankırı, Diyarbakır Tekstil İhtisas, Kahramanmaraş Tekstil İhtisas, Kastamonu, Kilis Polateli Şahinbey Tekstil İhtisas, Ordu 2’inci, Ordu Fatsa, Ordu Ünye, Salihli, Samsun Bafra Karma ve Medikal İhtisas, Siverek, Trabzon Arsin, Bozok OSB’leri, Bingöl, Gümüşhane Şiran, Vangölü küçük sanayi siteleri ise 2020’de.
Görüldüğü üzere…
2020’ye kadar tamamlanacak projeler listesinde ilimiz “ek OSB” ile yer alırken, yeni “Sanayi Sitesi” projemiz ise henüz görünmüyor.
•••
Not 2:
Sanayi Bakanlığı’nın Girişimci Bilgi Sistemi’ne en son girilen 2015 yılı net satış verileri baz alınarak sektörlerin bulundukları illere göre büyüklüklerini gösteren yüzdelik değerleri hesaplandı ve açıklandı…
Tahmin edeceğiniz üzere Kastamonu’nun adı sanı yok.
Üreten illerim resmigeçidi adeta…
İstanbul 14, Kocaeli 8, İzmir 5, Bursa 2, Tekirdağ 2, Ankara 2, Gaziantep 1, Manisa 1, Kayseri 1 sektörde lider.
Tekirdağ dikkat çekiyor…
Çorlu ve Çerkezköy OSB’lerindeki üretim sayesinde Tekirdağ, Edirne’yi sollayarak, 6 sektörde, Kırklareli 2 sektörde ilk 3 büyük üretici il arasında.
Gaziantep tekstilde, Manisa bilgisayar, elektronik ve optik ürünler imalatında İstanbul’un önünde…
Mobilyada Kayseri, İstanbul’un bir nefes ardında.
Kastamonu “turizm kenti” olduğu için olsa gerek!…
Sanayi liginin dışında.