- Kastamonu’da yeni yapılan okulların toplu açılışına katılan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, “Türkiye’nin dağlarında, ovalarında, kırlarında, sahillerinde en ücra köşelerinde hiçbir çiçeğin kendi kendine açıp solmasına müsaade etmeyeceğiz demiştik. Kastamonu’nun hiçbir köyünde hiçbir kırsalında öğretmensiz köy kalmadı. Sadece bu yıl 515 öğretmen tayin ettik. ” diye konuştu.
Kastamonu’da 2019-2020 eğitim öğretim dönemi Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof.Dr.Mustafa Safran’ın da katılımıyla başladı.
Bakan Yardımcısı Mustafa Safran dün ayrıca yıkılıp yeniden inşa edilen Merkez Ortaokulu, Ali Fuat Darende İlkokulu, Atabey Gazi İmam Hatip Ortaokulu, Kuzeykent İlkokulu, Mehmet Akif Ersoy İlkokulu, Pervaneoğlu Ali Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Devrekani Halime Celal Budak Spor Salonu ve Yemekhanesi, Bozkurt İmam Hatip Ortaokulu’nun da toplu açılışlarını gerçekleştirdi.
2019-2020 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla Kastamonu Merkez Ortaokulu’nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada Mustafa Safran, öğrencilere seslenerek, içlerinden birçok Aziz Sancar’ların çıkacağını belirtti.
Öğrencilerin 10-15 yıl sonra Türkiye’nin en iyi yerlerine geleceğine inandığını belirten Mustafa Safran, “Sizleri bakan, mühendis, doktor, hukukçu olarak göreceğim. Ben sizlerin gözlerinden bu ışıltıyı aldım. Beni mahcup etmeyeceksiniz.” ifadesini kullandı.
– “Bu kuşak farklı bir kuşak”
Velilere de seslenen Safran, şöyle devam etti:
“Biz çocuklarımızla aynı tarihte yaşıyoruz ama aynı zamanda yaşamıyoruz. Bunu tüm eğitimciler, anne babalar çok iyi bilmeli. Tarih aynı, ama zaman farklı. Bu anlamda çocuklarımızın sorgulayan, analitik düşünen düşüncelerine saygı gösterin. Bu kuşak farklı bir kuşak. Bu kuşak bizler gibi yetişmiyor. Bilgi ve bilişim teknolojilerindeki gelişmeler 21. yüzyılda ve gelecek yıllarda insanlığı hiç beklemediği, hiç tahmin etmediği ve şimdiye kadar hiç görmediği bir takım gelişmelerle, sürprizlerle karşı karşıya bırakacak. Biz geleceği düşünüyoruz. Bugünkü mesleklerin yüzde 65’i 2030-2040 yılında olmayacak. Bunların yerine yeni meslekler ortaya çıkacak. Buna göre kendimizi yetiştirmemiz, buna göre kendimizi ayarlamamız ve buna göre Türkiye’nin gelecek tasarımını yapmamız lazım. Özellikle milli eğitim sisteminin vizyonu sadece ülkenin bulunduğu coğrafya değil, bu coğrafyanın dışında da var olma stratejisini geliştirmektir. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak olaya böyle bakıyoruz.”
Başarının hep birlikte sağlanacağının altını çizen Bakan Yardımcısı Safran, öğrencilerden çok çalışmalarını istedi.
Türkiye’nin her yerini öğretmenlerle donattıklarını anlatan Safran, “Türkiye’nin dağlarında, ovalarında, kırlarında, sahillerinde en ücra köşelerinde hiçbir çiçeğin kendi kendine açıp solmasına müsaade etmeyeceğiz demiştik. Kastamonu’nun hiçbir köyünde hiçbir kırsalında öğretmensiz köy kalmadı. Sadece bu yıl 515 öğretmen tayin ettik. ” diye konuştu.
– “Tablet ve bilgisayar size hakim olmasın”
Kastamonu’nun eğitimle ilgili ihtiyaçları için elinden gelen gayreti göstereceğini söyleyen Safran, şu değerlendirmede bulundu:
“Tablet, telefon, bilgisayar tutkunu öğrenciler sizlere sesleniyorum. Bu zihin istilacılarının savunmasız avları olmayın. Tablet ve bilgisayar size hakim olmasın. Tablet ve bilgisayara siz hakim olursanız ancak faydalı olabilir ama onlar size hakim olursa biliniz ki zihin avcılarının kurbanısınız. Bunu çok iyi bilmenizi istiyorum. Okul zamanında özellikle telefonları okula getirmemeye çalışın. Bu sizlerin çok zamanını alıyor. Bu konuyla ilgili bizler de çalışıyoruz. Bizlere öğretmenlerinize yardımcı olun. ”
– “Öğrencilerimiz LGS gibi sınavların stresinden kurtulacak”
Safran, sevgi ve şefkatin eğitimdeki önemini de vurgu yaptı. “Gelecek 10 yıl içinde sınav stresini ortadan kaldıracak olan tedbirleri almaya çalışıyoruz.” diyen Safran, “İnşallah bundan sonra öğrencilerimiz LGS gibi sınavların stresinden kurtulacak rahat bir eğitim hayatı sürdürecek. Bu ilk bakışta çok zor görünüyor ama inşallah bunu Türkiye olarak hep birlikte başaracağız.” ifadelerini kullandı.
CENGİZ BAHÇACIOĞLU
İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu da 2 yıl önce depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle il genelinde 23 okul, 14 pansiyon, lojman ve halk eğitim binası için yıkım kararı alındığını ve bu binaların yıkımının 2018 yılında gerçekleştirildiği belirtti.
2018-2019 yatırım programına toplamda 281 milyon 47 bin 150 TL maliyetinde 496 derslikli 43 okul ve İl Milli Eğitim binasının yapılmasının planlandığını söyleyen Bahçacıoğlu, “2018-2019 eğitim yılında toplamda 36 derslikli 4 eğitim binası hizmete açılmıştır. Bugün 2019-2020 eğitim-öğretim yılı için de toplam 56 milyon 642 bin TL maliyetinde 136 derslikli 9 eğitim binasının yapımı tamamlanmıştır” ifadelerini kullandı.
METİN ÇELİK
AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ise konuşmasında, “Milli Eğitim’in planlaması kolay değil. Türkiye genç bir nüfusa sahip. Bu genç nüfusun eğitime yönlendirilmesi, geleceğe hazırlanması kolayda değil. Fakat bunun için büyük bir uğraş olduğunu ben biliyorum. Bizde elimizden geldikçe bu büyük uğraşa destek vermeye çalışıyoruz. Son 15 yıl içerisinde Kastamonu’daki okul sayısını yaklaşık yüzde 60 arttırdık. Derslik sayısını yaklaşık yüzde 50 arttırdık” dedi.
YAŞAR KARADENİZ
Vali Yaşar Karadeniz de konuşmasında şunları söyledi: “Bugün hizmete alınan eğitim tesisleriyle ve yapımı devam eden tesislerin tamamlanmasıyla Kastamonu, okul ihtiyacını ve normal eğitime geçiş sürecini tamamlayan ilk illerden birisi olacaktır. İçinde bulunduğumuz dönemde, her türlü mali zorluğun aşılarak okul inşaatlarımızın tamamlanma sürecine girmesi, tamamen Kastamonu’nun gücüdür. Yüklenici firmalar, süreç içinde yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen, okullarımızı öğrencilerimizle buluşturma fedakârlığı göstermişlerdir. Okullarımızın bugüne yetişmesinde emeği geçen herkesi huzurlarınızda tebrik ediyorum.” (AA-Haber Servisi)