S.S. Maslak Yeni Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi’nin genel kurulunda konuşan belediye Başkanı Tahsin Babaş, Sanayi Bakanlığı tarafından sanayi sitelerini şehrin dışına taşımak isteyen şehirler için yüzde 100 destek verildiğini hatırlattı ve Bu paketin içerisine girmenin bize çok büyük faydası var. Şu anda bana gelen bilgiler hem altyapıda hem de üst yapıda yüzde 100 desteklenmesi yönünde. Bu paket şu an Meclis’ten çıktı. Sizin kooperatif olarak şehre vereceğiniz destek çok önemli. Tertemiz bir sanayi sitesi yapmak istiyoruz. Bu noktada hem sizin, hem şehrin, hem de ülkenin menfaatleri var. Bu genel kurulumuzdan sonra her şey daha da hızlanacaktır” dedi.
S.S. Maslak Yeni Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi 2. Olağan Genel Kurul’u dün yapıldı.
Genel Kurulda tkonuşan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Sanayi Bakanlığı tarafından sanayi siteleri ve organize sanayi bölgeleriyle ilgili bir reform paketi hazırlandığını belirtti ve şunları söyledi:
Yeni küçük sanayi sitesi için seçtiğimiz Taşlık bölgesi tamamı ormanlarla kaplı bir alan ve bu alanın şehirleşme ihtimali yok. Tabii oradaki yer orman özelliğini yitirmiş bir araziydi. Bu konu için Orman Bölge Müdürlüğümüz ile ortak proje kapsamında 2B’ye girmesini sağladık. Şu anki yer kooperatifin ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Eğer karşılamazsa çevresine yapacağımız yeni projelerle ihtiyaçlarınızı karşılarız. Sanayi Bakanımız geçen ay 3 defa ilimize geldi. Sayın Bakanımız artık Kastamonu’yu ezberledi. Buraya geldiğinde Bakanımızla kooperatif yönetim kurulunu bir araya getirdim. Burada bizim taleplerimizi dinledi ve ne kadar ciddi olduğumuzu gördü. Sanayi siteleri ve organizelerle ilgili çok ciddi bir paket hazırlanmış. Kooperatif üyelerine ‘sizin bu paketten istediğiniz neyse yapalım’ dedi. Biz de şehir içerisinde olan sanayi sitelerinin, şehrin dışına çıkarılmasını talep ettik. Bizim bu talebimiz bakan tarafından kabul gördü. Şu ana kadar bu paket içerisinde giren 9 kooperatif varmış. Bakanımız ‘Siz de 10’uncu oldunuz’ dedi” ifadelerini kullandı.
Sanayi Bakanlığı tarafından sanayi sitelerini şehrin dışına taşımak isteyen şehirler için yüzde 100 destek verildiğinin altını çizen Tahsin Babaş, “Bu paketin içerisine girmenin bize çok büyük faydası var. Hem altyapıda, hem de üstyapıda destek veriyor. Bu paket içerisine girdiğinizde şehir içerisindeki sanayi sitelerini şehrin dışına taşımak istiyorsanız devlet yüzde 100 destek veriyor. Şu anda bana gelen bilgiler hem altyapıda hem de üst yapıda yüzde 100 desteklenmesi yönünde. Bu paket şu an Meclis’ten çıktı. Sizin kooperatif olarak şehre vereceğiniz destek çok önemli. Tertemiz bir sanayi sitesi yapmak istiyoruz. Bu nokta da hem sizin, hem şehrin, hem de ülkenin menfaatleri var. Bu genel kurulumuzdan sonra her şey daha da hızlanacaktır” dedi.
Sirkecioğlu’nun konuşması
730 ortağı olan kooperatifin 2017 gelirinin 6 milyon 895 bin lira, giderinin ise 276 bin 41 lira olduğu Kooperatif Başkanı Mehmet Sirkecioğlu tarafından açıklandı.
Sirkecioğlu faaliyetleri içeren konuşmasında, bugüne kadar aidatların yüzde 79’unun toplandığı, kooperatifin 2 milyon 426 bin 815 lira alacağı olduğu da açıkladı.
Geçtiğimiz dönemlerde borcunu ödemeyen üyelerle ilgili hukuki bir yol denemediklerini belirten Kooperatif Başkanı Mehmet Sirkecioğlu, “Bu genel kurulumuzdan sonra ortaklarımıza gecikme zamları ve borçları bildirilecek. Ödeme yapmayan üyeler hakkında hukuki işlem uygulanacaktır” dedi.
Devletin yeni küçük sanayi sitesinin kurulacağı araziyi neredeyse ücretsiz denilebilecek bir bedelle vereceğini belirten Sirkecioğlu, “Bunun için de bir prosedür gerekiyor. Bizim görevimiz bu prosedürün süresini kısaltmak. Bu sürecin uzun olması bir bakıma bize avantaj da sağladı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü’nün Ahşap Fuarında açıkladığı sanayi yatırım programı içine 10’uncu il olarak dahil edilmemizin önünü açtı ve sözünü verdi” diye konuştu.
Bugüne kadar aidatların yüzde 79’unun toplandığını belirten Sirkecioğlu, “Kooperatifimiz kurulduktan sonra, ulaştığımız 739 ortak sayısı, 2017 yılında 9 ortağımızın kendi istekleri doğrultusunda ayrılması neticesinde 730’a düşmüştür. Bu ortaklarımızın 556’si işveren, 83’ü şirket ve 91’i de çalışanlardan oluşmaktadır. Bu dönemde ortaklarımızdan aidat tahsilatında yüzde 79 oranında başarılı olduk. Bugün itibariyle Haziran 2017 aidatları dahil , kuruluşumuzdan bu güne 2 milyon 209 bin 225 lira 50 kuruş aidat, 217 bin 590 Türk Lirası gecikme cezası olmak üzere toplam 2 milyon 426 bin 815 lira 50 kuruş alacağımız bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Borcunu ödemeyen üyeler hakkında hukuki işlem yapacaklarını belirten Sirkecioğlu, şöyle konuştu:
“Geçmiş dönemde borcunu ödemeyen bu üyelerimize hukuki bir yol deneyerek ihtar ve ortaklıktan çıkarma işlemleri yapmadık. Ancak bu genel kurulumuzdan sonra ortaklarımıza gecikme zamları ve borçları bildirilecek, bu şekilde ödeme yapmayan üyelerimiz olursa, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 14.maddesi gereğince, tahsil edilemeyen alacaklar için yönetim kurulu ve sözleşmeli avukatımız nezdinde gerekli çalışmalar yapılacaktır. Biz yönetim olarak sizlerle bu şekilde karşı karşıya gelmemek için, aidatlarınızı gününde yatırma konusunda hassasiyet göstermenizi önemle rica ediyoruz. Bu yatırım şehrimiz için çok büyük önem arz etmektedir. Bu sadece yönetim kurulu olarak bizlerin sırtına bırakılmamalı… İlimizin ileri gelenleri, sivil toplum örgütleri ve siz saygıdeğer kooperatif ortaklarımızın da el birliği ve güç birliği yapmasıyla bu işlemlerin en kısa süre içinde sonuçlandırılması temennimizdir.
Sanayi Bakanlığı yetkileri ile yaptığımız görüşmelerde aldığımız övgüler, doğru yolda olduğumuz kanaatini pekiştirmiştir. Şu anda, Türkiye’de en çok ortaklı kooperatiflerden biriyiz. Bu gücümüzü iyi kullanırsak, çok kısa zamanda hedeflerimize ulaşacağımızı düşünüyoruz.”
ERHAN VEREN