Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı’na yeniden seçilen Hacı İbrahim Maşalacı, genel kuruldaki konuşmasında, hayvancılıkta üretim artışı için gerekli gördükleri bir talepte bulundu.
Maşalacı, “Tarım ve Orman Bakanlığı koruyucu hekimlik tedbirleri alırken sahada çalışan binlerce serbest veteriner hekimi yetkilendirmelidir. 5996 sayılı kanun gereği, üretimi artırmak için dişi hayvan kesimi kontrol altına alınmalıdır” dedi.
Kastamonu Veteriner Hekimler Odası’nın hafta sonu yapılan genel kurulunda yeniden seçilerek güven tazeleyen Başkan Hacı İbrahim Maşalacı, hayvancılıkta üretim artışı için, serbest çalışan veteriner hekimlerin Bakanlıkça yetkilendirilmesini istedi.
Oda‘nın hafta sonu yapılan genel kurulunda Maşalacı yeniden başkanlığa seçilirken yönetim kurulu da Ahmet Alay, Süleyman Selim Dere, Çiğdem Tuncay ve Feridun Gügük’ten oluştu.
Denetim Kurulu’na Bayram Pehlivan, Oğuzhan Fatih Gayretlioğlu ve Mustafa Sefa Hebipoğlu; Haysiyet Divanına, Fazlı Deligözoğlu, İbrahim Sinan Kaptı, İlhan Uzun, Özcan Gazioğlu ve Faruk Özdemir; Büyük Kongre delegeliklerine de Ahmet Alay, Çiğdem Tuncay, Feridun Gügük ve Ahmet Sirkecioğlu seçildi.
Genel Kurulda konuşan Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı, şunları söyledi:
“Kastamonu Veteriner Hekimler Odası 2002 yılında kurulmuş olup hali hazırda 169 üyesi mevcuttur. Bunlardan 89 serbest ve 1 poliklinik olmak üzere 90 tane kliniğimiz, geride kalan üyelerimiz ise hem kamuda hem de kamu dışında yer alan veteriner hekimler tarafından oluşmaktadır.
Dünyada veteriner hekimliğin, çevre sağlığı, halk sağlığı ve hayvan sağlığı ile ilgilenen tek meslek grubu olduğunu ve çiftlikten sofraya kadar bütün hayvansal gıdaların üretiminden denetimine ve sofraya gelene kadar veteriner hekimlerin büyük emek ve katkıları mevcuttur. Bu sebeple dünya da tek sağlık konsepti uygulanmasına rağmen maalesef ülkemizde böyle düşünülmemektedir. Hâlbuki geçtiğimiz süreçte yaşadığımız Covid 19 pandemisinde veteriner hekimlik mesleğinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmış ülkemizde Covid 19 a karşı yapılan Turkovac aşısı Erciyes üniversitesinde veteriner hekim virolog Aykut Darendeli hocam ve ekibi tarafından bulunmuş ve geliştirilmiştir.
Hayvan sağlığı hayvan verimliliği ve gıda stratejik bir alandır. Dolayısıyla her ilde ve altyapısı tamamlanmayan veteriner fakülteleri açılmamalı. Yetersiz olanlar kapatılmalı. Meslek bu politikaya alet edilmemelidir. Hayvan sağlığı, dolayısıyla insan sağlığı bir hekimlik hizmetidir. Sağlık sınıfında yer almamıza rağmen sağlıkta olan şiddet bizim meslek grubumuzda da oldukça fazla görülmektedir. Yakın tarihte, mezbahada görevli bir meslektaşımız görevi başındayken bıçaklanarak öldürülmüştür. Yine gece gündüz kar kış demeden görevini ifa eden meslektaşlarımıza fiili hizmet zammı uygulanmalıdır.
Tarım ve Orman Bakanlığı koruyucu hekimlik tedbirleri alırken sahada çalışan binlerce serbest hekimi yetkilendirmelidir. 5996 sayılı kanun gereği, üretimi artırmak için dişi hayvan kesimi kontrol altına alınmalıdır.
Odamız, ülkemizin hayvansal varlığı ve kaynaklarının korunması, hayvan sağlığının verimliliğinin artırılması, kırsal nüfusun toplumsal ve ekonomik kalkınmanın sağlanması amacıyla her türlü girişim ve etkinliklerde bulunuyor. Tarımsal girdileri sağlayan kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak, girdi ve ürün fiyatlarıyla hizmet ücretleri hakkında önerilerde bulunmak, hayvansal ürünlerin üretilmesi üretim tesisleri kurulmasını teşvik etmek, çiftçi eğitimi gibi tarımı geliştirecek birçok amaca hizmet etmektedir. Bunun yanında da meslektaşlarımızın haklarını korumada ve diyaloglarını sağlamada aktif rol oynamaktadır. Bu konular bugüne kadar Kastamonu Veteriner Hekimler Odası olarak yerelde ilgili kurumlarla bizzat, basın aracılığıyla da kamuoyuna aktartılmıştır. Genelde ise Türk Veteriner Hekimler Birliği ve ilgili bakanlıklarla görüş alışverişinde bulunulmuştur. Bu vesile ile yapılacak olan genel kurulumuzun camiamıza memleketimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.”
CENGİZ MUHZİROĞLU