Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı, Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman’ın açıklamalarına atıfta bulunarak, “Kastamonu Hayvan Pazarında hayvanlar gerekli şekilde dezenfekte edilmiyor, muayene ve kontrolü de yapılmıyor” dedi, konuyla ilgili 4 soru yöneltti.
Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı, Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman’ın açıklamaları üzerine, kendisine sorular yöneltti.
Maşalacı, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:
“Sayın Müdürümüz, son günlerde Türkiye gündemini oluşturan şarbon hastalığının, bunun yanında yine ciddi verim kayıplarına sebep olan Şap hastalığının şuan için ilimizde görülmediğini ifade etmiş. Yaptığı açıklamada Sayın İl Müdürümüz Şap, Brucella ve Çiçek gibi bulaşıcı hastalıklar için gerekli aşılamaların yapıldığını ve Kastamonu Hayvan Pazarına giren hayvanların gerekli kontrol ve muayenelerinin yapılarak hayvan pazarına girişlerinin yapıldığını belirtmiş. Kastamonu Veteriner Hekimler Odası olarak; İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün beyanatları çerçevesinde ilimizde bulaşıcı hastalık olmadığını duymak bizleri çok sevindirdi. Ayrıca çevre illerimizin özellikle Çorum ilinin“hayvan zabıtası komisyonu kararıyla hayvan pazarlarının kapatılması” (Sivas, Yozgat, Amasya ve Samsun illerinde görülen ‘Şarbon’ ve Kastamonu ile Yozgat illerinde görülen ‘Şap’ hastalığının Çorum ve ilçelerine de yayılmasını önlemek amacıyla hayvan pazarlarının kapatılmasının yanı sıra izinsiz hayvan sevkiyatının yapılması da yasaklandı) yanında bizim ilimizde hayvan pazarının açık olması hem çiftçimiz hem de halk sağlığı açısından oldukça önemli.Sayın il müdürü hayvan pazarına kulak küpesiz, sevksiz ve hasta hayvanların alınmadığını, pazara giren araçların ve hayvanların gerekli dezenfeksiyon işlemlerinin ve muayenelerinin yapılarak hayvan pazarına alındığını ifade etmiş.”
Kastamonu Hayvan Pazarının özel bir kuruluş tarafından işletildiğini ve girişlerde gerekli şekilde dezenfekte edilmediği yönünde incelemelerinin bulunduğunu ifade eden Maşalacı, “Buradan hatırlatmak ve sormak isteriz, Kastamonu Hayvan Pazarı özel bir kuruluş tarafından işletilmekte olup,yaptığımız incelemeler neticesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün açıklamalarının aksine “hayvan pazarına girişte gerekli dezenfeksiyon işlemlerinin yapılmadığı ve hasta hayvanlarında pazar yerine alınarak sağlıklı hayvanlara hastalık bulaştığı ve sonrasında da çeşitli hastalıkların hayvanların bulunduğu işletmeye, köye ve ilçeye bulaşarak halk sağlığını da tehdit ettiği ifade edilmektedir” diye konuştu.
Maşalacı, cevaplandırılmak üzere Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman’ı şu soruları yöneltti:
“Kastamonu Hayvan Pazarı,hayvan satış yerlerinin ruhsatlandırılma ve denetleme, usul ve esasları hakkında yönetmelik çerçevesindeki uygunluğu nedir?
Pazara gelen gerekli dezenfeksiyon işlemleri kim tarafından ve ne kadar düzenli yapılmaktadır? Pazara giren hayvanların muayenesini kim yapmaktadır?
Ayrıca komşu ilimiz olan Çorum ilinde hayvan pazarının kapatılmasının gerekçesi olan ve Kastamonu’da şap hastalığının olduğu iddiası ne kadar doğrudur?
İlimiz hayvan pazarına komşu illerden gelen kulak küpesi TR 19’la başlayan hayvan var mıdır, varsa Müdürlüğünüzce ne gibi işlem yapılmaktadır?”
İHA