DSİ 23. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan Araç Barajı’nda, herhangi bir bildirimde bulunulmadan kapakların kapatılıp su tutulmaya başlanması, evleri su altında kalmaya başlayan İhsangazi Alınören’in gurbetçi köylülerini mağdur etti.
Evleri barajın göl alanında bulunan köylüler kamulaştırma kararı çıkmadan ve bununla ilgili bir ödeme yapılmadan su tutma işleminin bilgilendirmede bulunulmadan başlatılmasına tepki gösterdi.
Bayramda baba ocaklarını ziyarete gelen köylüler, Araç Barajında suların yükseldiğini, evlerine giden yolun ulaşıma kapandığını ve köylerinin suların altında kaldığını görmenin şaşkınlığını yaşadı.
Evlerine giden yolun da kapanması sebebiyle eşyalarını alamayan köylüler, su altında kalmaya başlayan evlerde yaşam eşyaları ile samanlıklarda saman balyaları, ambarlarda tahıl, hububat ile tarım aletlerinin bulunduğunu belirten köylüler, barajda su tutulmasının durdurulmasını, kamulaştırma ile ilgili davada alınacak kararın beklenilmesini ve mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.
“Evlerimizden eşyalarımızı bile alamadık”
Mağdur köylülerden Erdoğan Kavilcioğlu, sorunlarını dile getirirken şunları söyledi:
“Köyümüzün olduğu yer Araç’ın Alınören köyüne bağlı Hızar Mahallesi olarak geçiyor. Burası Hızar Kara Tarla olarak geçiyor. Kastamonu Devlet Su İşleri Müdürlüğünce burası kamulaştırma kapsamına alındı. 2021 yılında Temmuz ayında kamulaştırma davası açıldı. Kamulaştırma davası halen Araç Asliye Hukuk Mahkemesinde devam ediyor. Mahkeme sonuçlanmadan baraj kapakları kapatılmak suretiyle su tutulmaya başlandı. Köyümüzün yolu bitirilmediği, davanın sonucu beklenmediği ve haber verilmediği için, barajda su tutulmaya başlanılması sebebiyle eşyalarımızı taşıma imkanımız olmadı. Şu anda barajın su dolumu devam ediyor. Bu tarla üç parsel olarak kayıtlı. Suyun altında kalan alanda bir tane ev, bir tane betonarme ahır, bir tane ahşap ahır, bir tane ambar ve iki tane de samanlık mevcuttur. Yolumuz baraj sebebiyle kapatıldı, ulaşım sorunumuz olduğu için köyümüzü boşaltamadık. Şu anda halen yol imkanımız olmadığından dolayı köyümüzü boşaltmamız söz konusu değil. Bir tarafımızda barajın suyu var, İhsangazi-Araç karayolu su altında kalıp kapanmış durumda, diğer yolda henüz bitmedi yapım aşamasında. Devlet Su İşlerine müracaat ettiğimde yetkililerden hiçbir cevap alamadım. Öncelikle bizlere yol ulaşımının sağlanmasını istiyoruz. Mahkeme kararının da çıkmasının beklenilmesini talep ediyoruz. Mahkeme kararı çıkmadan köyümüzü boşaltma imkanımız yok. Mahkeme kararı çıkacak, bizlerde mahkeme kararına göre hareket edeceğiz” dedi.
Kamulaştırma kararının mahkemeden henüz çıkmadığını belirten Kavilcioğlu, şöyle devam etti:
“Burasının bilirkişi raporuna bakıldığında metrekareye düşen ücretlerinin çok düşük tutulduğunu gördük. Mahkeme kararına göre ne sonuç çıkarsa bizler ona göre hareket edeceğiz. Ama bu karar çıkmadan köyümüz tamamen su altında kalırsa bizler çok mağdur olacağız. 1950’li yıllarda kurulun bu araziye verilen emekler boşa gitmiş olacak. DSİ’de bize bu konuda yardımcı olmalı. Kamulaştırma kararı mahkemeden çıkmadığı için bizler kamulaştırma bedellerini de alamadık. Bu yüzden burada verilen emekler zayi olacak. Kaldı ki buralar bize atalarımızdan emanet. Devletimizin kamulaştırma yapmasına bizlerin dediği bir şey yok. Ama yapılan kamulaştırmada hem ücretini çok az veriyorlar, hem köyümüz su altında kalacak, bir taraftan köyümüzü taşımamız gerekiyor, yolumuz da barajın su alması sebebiyle su altında kaldı. Kamulaştırma kararı çıkar, bu karara göre bedeller ödenir, ondan sonra bizlere köyümüzü boşaltma emri verilir. Şu anda köyümüzde bir sürü yaşam malzemesi var. Orası ev, bir evde ne malzeme varsa tamamı bulunuyor. Tarımsal aletlerimiz var, 550 adet saman balyası bulunuyor. Hububatlarımız var ambarda duran. Bunların hiçbirini yolumuz olmadığı için taşıyamadık. Çünkü kamulaştırma olmadan ve hiç kimseye bilgi verilmeden Araç Barajının kapakları kapatılıyor. Barajda su dolmaya başlayınca su seviyesi evlerimizin önüne kadar geldi. DSİ zorla evimizi bizden almak istiyoruz. Bizler baraja su alınmadan mahkeme kararını beklemelerini talep ediyoruz. Ayrıca tüm hissedarların hesabına mahkeme hangi karara varırsa ücretlerini ödemelerini talep ediyorum. Ama bunlar tamamlanmadan barajın kapakları kapatılıyor ve mağdur ediliyoruz. Köyümüzden eşyalarımızı taşıyamıyoruz, çünkü yol yok. Her iki taraftan da kesildi. Yeni yapılan yol bitmeden barajın kapakları kapatılıyor. Bu da bizleri aşırı derecede mağdur etti. Devlet vatandaşını mağdur etmez, devlet vatandaşı için her kolaylığı düşünmek zorundadır. Kaldı ki buraya DSİ kamulaştırıyor, bizim kamulaştırmaya karşı herhangi bir diyeceğimiz yok. Burası bir hukuk devleti, hukuk ne diyorsa biz ona saygı gösteririz ama aynı şekilde DSİ’nin de saygı göstermesini bekliyoruz.”
“İhsangazi-Araç karayolu yenisi yapılmadan baraj suları altında kaldı”
İhsangazi-Araç karayolunun yeni yol yapımının tamamlanmadan Araç Barajının suları altında kaldığını anlatan Kavilcioğlu, “İhsangazi-Araç karayolunun 10’uncu kilometresinden itibaren Araç Barajının kapaklarının kapatılmasından ötürü yol su altında kaldı. Şu anda İhsangazi ile Araç arasında ulaşım bulunmuyor. Yeni yol yapımı halen devam ediyor, bu yol daha bitmedi ya da bitirilemedi. Bu yüzden zaten bizim mağduriyetimiz söz konusu oldu” ifadelerini kullandı.
Vedat Yunus İkizoğlu (İHA)