İlimiz maden rezervine dair sahici ve net bilgi Kastamonu Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü resmi web sayfasında yer alıyor, maden kaynıyor ilimiz…
Kıymetini bilelim.
“Kastamonu ili, Pınarbaşı, Azdavay, Daday, Şenpazar ve Cide ilçe sınırları içerisinde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yerleşim dışında tüm alanlarda yoğun bir şekilde düzenlenen maden ruhsatlarının bitişik ve birbiri ardınca tüm bölgeyi kapsaması…”
İl Mahalli Çevre Kurulu’nun 7 Mart tarihinde aldığı karardan bir pasaj.
Müjdeler olsun!…
Maden vilayetiyiz resmen.
5 ilçemizde yerleşim alanlarının harici “ruhsatlı maden sahası”, bir uçtan diğer uca, “bitişik ve birbiri ardınca”, tüm bölgeyi kapsayacak hacimde…
Başımıza talih kuşu kondu!
Derhal tüm ruhsatlar yürürlüğe konulmalı, kazma kürek koşmalı, 5 ilçenin altı üstüne getirilmeli, hazine gün yüzüne çıkarılmalı, millet feraha ermeli, ekonomi düze çıkmalı, memleket derin bir nefes almalı!…
Maden yatarken Türk bakmamalı!
(Kararın devam cümlelerine yarın devam edeceğim…
Ünlemsiz bir yazı olacak yarın ki.)
- ••
İthal pirince talim
Toprak Mahsulleri Ofisi’nde yarın ihale var, her biri 2’şer bin ton olmak üzere 24 parti halinde, toplamda 48 bin ton ithal pirinç alacak devletimiz…
24 Haziran 2019 tarihinde teslimat bitecek.
25 Haziran’dan itibaren sofralarımızda yeni parti ithal pirinçlerimiz…
Yakın zamanda ithal edilen 30 bin ton ithal pirinci sildik süpürdük, 48 bin tona sıra geldi.
Her damağa uygun çeşitlilik var…
24 bin tonu uzun tane, 24 bin tonu ise kısa tane.
Niye ithalat var?..
Geçtiğimiz yıl rekolte 150 bin ton açık verdi çünkü, bir de üstüne stok sever karaborsacıları koyun, devletimiz haklı mı haklı!
Gelelim kendi derdimize, ne de olsa çeltik üretim bölgelerinden biriyiz, kırsal ekonomimizin “kalkınma” araçlarından biri de pirinç…
Pirinç, Tosya ilçemiz için ne anlam yahut önem arz ediyor?
Çeltik tarlalarını inşaat alanına çevirmek daha mı karlı yoksa?..
Beton satar, pirinç satın alırız.
- ••
“Kastamonu Yemekleri”
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) koordinasyonunda yürütülen “Bütünleşik Turizm Projesi” kapsamında Kastamonu Üniversitesi işbirliğinde “Kastamonu Yemekleri” isimli kitap yayımlandı…
Turizm Fakültesi’nden Dr. İrfan Mısırlı editörlüğünde, Dr. Aydoğan Aydoğdu, Arş. Gör. Emrah Yaşarsoy ve Öğr. Metin Mızrak kaleminden.
18 ilçe, 4 belde, 3 bin kilometre yol, 102 kaynak kişi, 187 tarif, bin 839 dakika görüşme neticesinde ilimizin “somut olmayan kültürel mirası” bünyesinde mutfak kileri ortaya konuldu…
“Simgeler, Gözdeler, Geçmiş Zaman Olur Ki, Hiç Tattınız mı?, Geçmiş Zaman Olur Ki, Şifalı İksirler, Hikaye ve Tarihçe, Ne Kullanırdık” başlıkları altında.
Popüler değil…
Bilimsel bir çalışma.
İlimizin tanıtım, ekonomi, sosyal kalkınma ve turizm namına elindeki en güçlü koz gastronomi…
Bu yolda kelime üzerine kelime koyanlara selam olsun.