KÜTAHYALI ünlü çini ustası Hafız Mehmed Emin Efendi’nin bugüne kadar bilinmeyen bir eseri yüksek lisans tezinde ortaya çıktı.
Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat ve Tasarım alanında Tezli Yüksek Lisansını tamamlayan çini sanatçısı Harun Agâh Altay, tez kapsamında yaptıkları analizler sonucu ünlü çini ustası Mehmed Emin Efendi’nin bir eserinin İnebolu Tevfikiye Camii’ndetespit edildiğini açıkladı.
1872 – 1922 yılları arasında Kütahya’da yaşamış olan Osmanlı’nın son dönem büyük çini ustalarından Mehmed Emin Efendi; Topkapı Sarayı tamiratı, Edirne Selimiye Camii tamiratı, İstanbul Alman Çeşmesi, Sultan V.MehmedReşad Türbesi, Şam Süleymaniye Camii ve Kahire Manial Sarayı gibi yurtiçi ve yurtdışında sayısız eserler vererek pek çok ustalar yetiştirmişti.
Mehmed Emin Efendi’nin,1432 yılında Sultan II. Murat’ın orijinalini yaptırdığı Karamanoğlu İbrahim Bey İmareti mihrabının kopyalarını bugüne kadar Kütahya Hükümet Konağı Mescidi’nde, Konya Amber Reis Camii’nde, Çorum İskilip Ulu Camii’nde ve İstanbul Çapa Fen Lisesi Mescidi’ de yaptığı biliniyordu.
Yapılan tez çalışmaları analizi sonucu bu mihrapların beşinci kopyasının Kastamonu’nun İnebolu ilçesindeki Tevfikiye Camii’nde olduğu tespit edildi.
Söz konusu cami ve mescitlerdeki kopyalı çini mihrapların desen ve motif özellikleri ufak değişikler dışında benzerlik taşıyor.
Bu mihrapların bazılarında kitâbe ve imza yer alırken bazılarında ise olmadığı ancak olmayanların da yapılan desen analizleriyle Mehmed Emin Efendi’ye ait olduğu belirtildi.