Kastamonu Üniversitesi bünyesindeki “Belki de Sensin Topluluğu”nun üyesi yaklaşık 200 öğrenci, lösemiye dikkati çekmek için maske takarak yürüyüş yaptı.Lösemi Farkındalık Yürüyüşü için Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen üniversite öğrencileri, dağıtılan maskeleri takarak Kışla Parkı’na yürüdü.
Öğretim Görevlisi Muhammed Hayati Taban, lösemili çocukların hastalığına dikkati çekmek istediklerini belirtti ve “Belki de Sensin Topluluğu insanları kök hücre donörü yapmaya ikna etmeye çalışan bir topluluk. Üç tüp kanla kanserli bir insanın hayatını kurtarmaya aday oluyorlar.” diye konuştu.
Kastamonu Üniversitesi bünyesindeki “Belki de Sensin Topluluğu”nun üyesi yaklaşık 200 öğrenci, lösemiye dikkati çekmek için maske takarak yürüyüş yaptı.
Lösemi Farkındalık Yürüyüşü için Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen üniversite öğrencileri, dağıtılan maskeleri takarak Kışla Parkı’na yürüdü.
Öğrenciler, yürüyüşün ardından maskeleri “umudunu asla kesme”, “umudumuz acılarımızdan daha büyük olmalı”, “maskeleri atana kadar buradayız” gibi notlar yazarak parkta bulunan bir ağaca astı.
Kastamonu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Muhammed Hayati Taban, gazetecilere yaptığı açıklamada, lösemili çocukların hastalığına dikkati çekmek istediklerini belirtti.
Farkındalık oluşturmak için yürüyüş düzenlediklerini ifade eden Taban, “Maskelerle birlikte yürümemizin sebebi lösemili çocukların varlığını ve onlara yapılabileceklere yönelik farkındalık yaratmak. Belki de Sensin Topluluğu insanları kök hücre donörü yapmaya ikna etmeye çalışan bir topluluk. Üç tüp kanla kanserli bir insanın hayatını kurtarmaya aday oluyorlar.” diye konuştu.
Taban şunları söyledi:
“Bugünkü etkinliğimizi her yıl Lösemili Çocuklar Haftası’nda düzenlediğimiz farkındalık yürüyüşü olarak gerçekleştiriyoruz. Kastamonu Üniversitesi Belki de Sensin Topluluğu olarak her yıl maskelerimizle birlikte, maskelerimizi de takarak Cumhuriyet Meydanı’ndan itibaren Kışla Parkı’na kadar yürüyüşümüzü gerçekleştiriyoruz. Bu farkındalık yürüyüş etkinliğimizi geçen sene de yapmıştık. Lösemili çocukların hastalığına farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Maskelerle birlikte yürümemizin sebebi lösemili çocukların varlığının ve onlara yapılabileceklere yönelik farkındalık yaratmak. Bizim buradaki etkinliğimiz de şu, ‘Belki de Sensin’ topluluğu insanları kök hücre doneri yapmaya ikna etmeye çalışan bir topluluk. Bazı hastalıklar kanserler özellikle nomofobi gibi, kan kanseri gibi hastalıklar kök hücre doneri olmadan iyileşmiyor. Çok basit bir süreç, ama halkımız bundan farkında olmadığı için kök hücre vermenin ne olduğunu bilemediği için biz elimizden geldiğince bu tarz etkinliklerle insanları kök hücre doneri yapmaya teşebbüs ediyoruz. Sadece üç tüp kan vererek herkesin yapabileceği bir eylem bu, üç tüp kanla kanserli bir insanın hayatını kurtarmaya da aday oluyorlar. Bu tarz özel günler ve haftalarla yaptığımız etkinliklerle biz bunu duyurmaya çalışıyoruz.”
Topluluk başkanı Burak Kılıç da ameliyat maskesi takan bir hastanın dışarıda neler hissettiğini anlamak ve anlatmak için bu yürüyüşü düzenledikleri söyledi.
Kök hücreye yönelik toplumda farkındalık oluşturmak istediklerini kaydeden Kılıç, “Hem öğrencilerde hem de Kastamonu halkında farkındalık olmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kılıç, şunları söyledi:
“Belki de Sensin topluluğu olarak Lösemi farkındalık yürüyüşünü bu yılda yaptık.Amacımız maskemizi takıp hem insanların dışardaki gözlerden neler hissettiğini anlamak, hem maskelerin takanların hastalıktan korunmak için olduğunu vurgulamak ve Kastamonu insanına bu farkındalığı oluşturmak istedik.Ameliyat maskesi takanların dışarıdaki gözlerin ne şekilde baktığını ve dışarıdaki insanların neler hissettiğini daha iyi anlayabilmek için ve dışarıdaki insanların böyle kansere karşı bir farkındalık oluşturmak için bunu farkındalık yürüyüşüne başladık. Şu anda da her geçen gün ekibimiz de büyüyor. Bizim asıl amacımızda bu arada kök hücre farkındalığını da sağlamak. Bu konuda insanları da sürekli bilgilendirmeler de yapacağız. Kök hücre de aslında zor bir şey değil, kolay bir şey olduğunu da herkese anlatacağız. Aynı zamanda etkinlikler de yapıyoruz, yarın köy okuluna gidip okulu da boyayacağız. Ondan sonraki gün de orada tiyatro ve palyaço gösterisi yapacağız, etkinliklerimizi büyük oranda üniversite öğrtencisi arkadaşlarımız katılıyor ve destek de veriyorlar. İnşallah bu etkinliklerimizler bir farkındalığın da oluşmasını bekliyoruz.Etkinliğimizin sonunda kök hücre farkındalığını anlattık ve umut ağacına lösemi hastası insanlara umut dolu sözler yazıp astık. Etkinliğimize katılan tüm herkese de teşekkür ediyoruz.”
Cengiz MUHZİROĞLU ve AA