MİNE AKÇAKOCA ÖZGÜR
Hepimiz çocuklarımızın; evlerimizde ya da bahçenin gölgelik köşelerinde oyunluk evler kurup, arkadaşlarıyla oynamasından mutluluk duyarız. Ya da topun peşinde koşarken coşkuyla bağıra çağıra gol atmasının heyecanını arkadaşlarıyla kutlamasının sevincine ortak oluruz.
Oyuncak bebeğiyle oynarken de, bisikletlerle yollardan geçerken de oyunlara doymak bilinmeyen çocuklarımıza bazen de kızar, biraz da evde vakit geçirmesini isteriz.
Oysa ki; çocuklarının sokağa çıkması, arkadaşlarıyla oynaması hatta yaşıtlarıyla aynı sıralarda eğitim görmesi için gün sayan aileler de var.
Bu röportaj dizisinde çarpıcı bir gerçeklikle aktarılan yaşamlarda görüyoruz ki; bazen bize çok doğal gelen çocuksu yaşamlar acıyla ya da endişeli bir süreçle kesintiye uğruyor.
Sözcüklerin yorgun düştüğü durumlarla karşılaşan ailelere destek elini uzatıp, ellerinden geleni yapan bir derneğin Kastamonu Temsilcisi ile söyleşi yaptık.
Tedavi sürecinde hem çocuğun hem de ailesinin yanında olan, iyileşen çocuklarla da bağlantıyı kesmeyen LÖSEV’in içimizi ısıtan, yönümüzü umuda çeviren çalışmalarını konuştuk.
Lösemili Çocuklar Vakfı Kastamonu İl Temsilcisi Şevket Yılmaz’a, özgeçmişinden söz etmesini istiyorum, anlatıyor:
“1966 yılında Kastamonu’da doğdum. Orman Bakanlığı Milli Parklar’dan emekli oldum. Evliyim, 2 çocuk babasıyım. LÖSEV ile 2001 yılında kızımın rahatsızlığı sırasında tanıştım.
Bu dönemde kurucu Genel Başkan Dr. Üstün Ezer, bir toplantı esnasında taşradan gelen bizleri İl Temsilcileri olarak atadı. 23 yıldan bu yana da Lösev’de aktif olarak görev almaktayım. Kastamonu’da Lösev’in her etkinliğinde bulunuyorum
Kızım iyileşti. Resim Öğretmeni olarak atandı, çalışıyor. Bu bizim gönül işimiz, LÖSEV hayat boyu sürecek.”
LÖSEV; lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmak, bunun yanı sıra, kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurmak ve işletmek amacı ile kuruldu.
Kastamonu İl Temsilcisi Şevket Yılmaz’dan, Lösev’i okuyucumuza tanıtmasını rica ediyorum.
“Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı, LÖSEV’in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Dr. Üstün Ezer, Kastamonu’da görev yapmış” diye söze başlıyor ve devam ediyor:
“Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ihtisasının ardından, Çocuk Kan Hastalıkları (Pediatrik Hematolog) ihtisasını da tamamlayan Doktor Üstün Ezer, 1998 yılında Lösemili Çocuklar Vakfı’nı kurmuş.
Lösev, 1998 yılından bu güne; lösemili ve kanserli çocuklar ile ailelerine ve kanser hastalarına tedavi ve eğitim hizmetleri sağlıyor.
Ayrıca Ankara’da Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE var. Lösemili çocuklarımızın tedavi süreçlerinde tamamen steril ortamlar gerekiyor. Bu nedenle tedavi süreçlerinde çok dikkatli olmak gerekiyor. LÖSANTE yatılı olarak, tamamen parasız tedavi hizmeti veriyor.
Lösante Hastanesi’nde yetişkinler de tedavi görüyor. Ama çocuklarımız ilacından pijamasına, kadar ücretsiz hizmet alıyor. Çocukların refakatçileri de Lösemili Çocuklar Köyü Sevgi Evleri’nde ücretsiz kalıyor.
Ankara’da Lösante Hastanesi yakınında kolejimiz var. Çocuklarımızın çoğu lösemiye eğitim çağında yakalanıyorlar. Hastanede yatıp, kemoterapi alıyorlar. Eğitime ara vermek zorunda kalmasınlar diye açılan kolejde, taşradan tedaviye gelen lösemili çocuklarımız eğitimlerine devam ediyorlar.
Muğla’nın Bodrum ilçesinde otel işletirken iki kez kansere yakalan 78 yaşındaki iş insanı Memduh Hacıibrahimoğlu tedavisi LÖSANTE Hastanesi Yetişkin Onkoloji bölümünde başlamış ve bu şekilde Lösev ile tanışmış.
Turgutreis Mahallesi’ndeki 75 yataklı butik otelini LÖSEV’e bağışlayınca, burası Lösev Tatil Köyü olarak hizmet vermeye başladı. İyileşen gençlerimiz, bu Tatil Köyü’nde tamamen ücretsiz, dönüşümlü olarak tatil yaparak, deniz havası alıyor, yüzüyor ve etkinliklere katılıp, moral buluyorlar.”
LÖSEV’in umudunu yitirmek üzere olan hasta ve yakınlarına maddi manevi büyük destek sunduğunu biliyoruz. Üstelik en az 2 yıl süren zorlu ve çok masraflı bir süreç olan lösemi tedavisinden onların eğitimlerine, ailelerin konaklayacağı otelden iyileşenlerin moral bulması için yine ücretsiz kullanabilecekleri tatil köyüne kadar her şey düşünülmüş.
Sağlıklı beslenme ve kanserden korunma eğitimleriyle bilinçlenip spor yapıyor; kültürel etkinliklerle sosyalleşip, tatilin tadını çıkarıyorlar.
“Lösemili Çocuklar Vakfı’nın Kastamonu çalışmalarından söz eder misiniz?”
“Çocukları hasta ya da kendisi hasta olup, iyileşmiş gönüllü annelerden oluşan komitemiz var. Ramazanda afiş ve pankart asıyorlar, esnaf arkadaşlara bültenlerimizi dağıtıyorlar.
Lösemi ve kanser tedavisi gören çocuklar ve yetişkinlerin iyileşmesi için protein ağırlıklı beslenmeleri çok önemli. Bu nedenle LÖSEV, kurban döneminde aldığı vekâleten kurban bağışlarını 12 ay boyunca kayıtlı hastalarına kırmızı et olarak dağıtıyor.
Bu yardımlar direk genel merkezimize yapılıyor. Soğutucu, kapalı kasalı araçlarla koliler buraya geliyor. Vakfın sosyal hizmetler görevlileriyle birlikte başkalarının görmeyeceği şekilde kayıtlı üyelerimize dağıtıyoruz. Yardım yaparken, destek olurken kişileri rencide etmemek çok önemli, buna çok dikkat ediyoruz.
13 kilogramlık kolilerde sucuk, kıyma, biftek gibi ürünler oluyor. Hastalarımızın alması gereken gıdaları Lösev, bağış ve yardımlarla temin edip, ulaştırıyor.
Vakıf Genel Merkezi’nden sosyal hizmetler uzmanları geliyor, birlikte ev ziyaretleri yapıp, ihtiyaçlarını sorup, varsa onları da yerine getiriyoruz. Yeni tanı almış hastalara, LÖSEV tarafından para desteği de veriliyor.
Hayırseverler Ramazan ayında iftar veriyorlar.
Yaz aylarında moral desteği için, üyelerimiz ve aileleriyle birlikte piknik yapıyoruz.
Lösemi ile mücadelenin rengi: Turuncudur. 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda turuncu kıyafetler ya da da turuncu balonlarla; anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisedeki çocuk ve gençlerde sosyal sorumluluk bilincini geliştirmek, farkındalık yaratmak için etkinlikler yapıyoruz.
Üniversite öğrencilerine de farkındalık, sosyal sorumluluk, iletişim ve gönüllülük bilinci aşılamak için, Lösemili ve Kanserli Çocuklar yararına yapılan çalışmalara onların da dâhil olmalarını sağlıyoruz.”
“LÖSEV yalnızca lösemili çocuklara destek olan bir vakıf olarak kurulmuştu. Şimdi çalışmaları tüm kanserli vatandaşları mı kapsıyor?”
“1998 yılında lösemili çocuklar için kurulan vakıf, daha da büyüyerek; çocuk, yetişkin tüm kanser hastalarına destek vermeye başladı.
Türkiye’deki tüm kanserli çocuk ve yetişkin sayısı 82 000. Kastamonu’da ise Merkez ve ilçeler dahil 300 kanser hastamız var. Bir kısmı tedavi alıyor, bir kısmı da tedavileri bitmiş olan kayıtlı hastalarımız.
Ankara’da LÖSEV’in sosyal hizmetler görevlileri, hastanelerin onkoloji ve hematoloji servislerini gezerek, ihtiyaç sahiplerine ulaşıyorlar. Vakfımız, tespit edilen bu hastalara maddi ve manevi destek oluyor.”
Umuttur çocuk olmak, neşedir, oyundur, masumiyettir, sevgidir.
Çocuğunun yüzüne baktığında, onun gözlerindeki ışığı görmek, o aydınlıkta sevgiye boğulmaktır anne baba olmak.
Sorumluluktur, evladının gözünden düşen bir damla yaşta hüzünlenmek, çaresiz dertlere düştüğünde ‘Allah’ım çocuğuma şifa ver, benim hayatımdan al, yavruma ver’ demektir.
Umutların azaldığı bir anda, o güzel çocuklara ve gözü yaşlı ailelere verilen destekler çok kıymetli. Lösemiyle Mücadelede Umudun Temsilcisi LÖSEV; ”Sadece lösemili çocuklar ve kanser hastalarını değil, tüm Türkiye’yi lösemi, kanser ve korunma yolları konularında bilinçlendirdik, köklü çözümler yaratmayı, toplumsal ve kalıcı hizmetler vermeyi sürdürdük” diyor.
Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı, Lösev’in kurulduğu yıl yüzde 25’lerde olan tedavi başarısının Türkiye’nin ilk ve tek lösemli çocuklar hastanesi LÖSANTE ile %95’e ulaştığını ifade ediyor.
Doğal Ürünler LSV Dükkan Anne Elinden Ürünler ile hem tedavi gören çocukların doğal gıdalara ulaşımını sağlamayı hem de ailelerin ekonomik gücüne destek olmayı amaçlıyor.
Tedavi ile birlikte hijyen koşullarında yaşamak, sağlıklı beslenme ve moralin yüksek olması çok önemli.
“Türkiye’nin dört bir yanındaki lösemili çocuklarımıza ve ailelerine ücretsiz hizmet veren, kar amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan bir kuruluş” olarak kendini tanımlayan LÖSEV, lösemili çocukların ve ailelerinin sorunlarına kalıcı çözümler yaratmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı ‘Bu zorlu savaşta yalnız değilsiniz’ diyor.
“Memnuniyetiniz ve ihtiyaçlarınız, istekleriniz nelerdir?” diye soruyorum. Lösemili Çocuklar Vakfı Kastamonu İl Temsilcisi Şevket Yılmaz yanıtlıyor:
“Sayın Vali’miz, Belediye Başkanımız, Sağlık Müdürümüz, Milli Eğitim Müdürümüz ve kurum amirlerimiz LÖSEV’e çok yardımcı oluyorlar.
Hepsine sizin aracılığınızla teşekkür etmek istiyorum. Bir sorunumuz yok.
Kastamonu’da çocuk onkoloji ve çocuk hematoloji bölümleri yok. En yakın il olan Ankara’ya gidiyoruz. Açılması çok faydalı olur ancak bu nüfusla da ilgili. Umarım kısa sürede açılır.
Ankara’daki LÖSANTE Hastanemiz şu anda yarı kapasiteyle çalıştırılabilmektedir. 400 yatak kapasiteli olan hastane, hem yetişkin hem de çocuklara hizmet veriyor. 200 yatak izni verilen hastanenin tam ruhsat ve tam kapasite ile daha fazla çocuğa ve kanser hastasına umut olmasını istiyoruz.
Lösemi başta olmak üzere kanser tedavisi görenler, mikrop almamak için ağızlarında maske ile dışarı çıkıyorlar. Toplum tarafından bu durum yadırganıyor. Bilinçsizce kendilerine mikrop geçeceğini sanıp, uzaklaşıyorlar. Pandemiden sonra halk bilinçlendi, maskenin mikrop almamak için takıldığını öğrendi. Şimdi daha farklı bakıyorlar ama hâlâ çekinenler, uzak duranlar var. Bu da üzücü bir durum. Toplumdan, çekinerek ya da acıyarak bakmamalarını rica ediyoruz.”