Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi mezunu E. Hv. Kur. Alb. Dr. Cengiz Tatar, Türkiye’nin havacılık alanındaki yolculuğunu belgeleriyle anlatan kaynak eser niteliğindeki bir kitaba imza attı.
“‘İstikbal Göklerdedir’ Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Havacılığı” adlı kitabında, Atatürk döneminde kurulan uçak ve uçak motor fabrikaları ile değişik tip ve modelde 589 uçak ve 176 planör üreten bir ülke iken dışa bağımlı ülke haline gelmenin öyküsünü de gözler önüne seren E. Hv. Kur. Alb. Dr. Cengiz Tatar, bu kitabı Atatürk’ün havacılık alanındaki vizyonunu genç nesillere aktarmak amacıyla kaleme aldığını belirtiyor.
Dr. Cengiz Tatar, Galeati Yayıncılık’tan çıkan 344 sayfalık kitabının önsözünde bu değerli çalışmasıyla ilgili şunları yazıyor:
“Balkan ve I. Dünya Savaşı ve Millî Mücadelede hava gücünün gelecekte savaşların kaderini tayin edecek asli unsur olacağı gerçeğini görüp dünyada çok önem kazanacağını sezen Atatürk, her konuda gösterdiği karar ve icra yeteneğini zaferden hemen sonra uygulamaya koymuş, ‘İstikbal Göklerdedir’ direktifi doğrultusunda yönlendirilmesi ve himayesinde, havacılığın temelini teşkil eden çok önemli çalışmalar başlatmıştır.
Bu kitapta Atatürk’ün havacılığa bakışı ve öngörüsü, uzay ve ay’a gidiş düşüncesi, Millî Mücadele ve geçmiş savaşlardaki havacılık alanındaki yaşadıklarını ve geçirdiği gelişme evreleri ayrıntılarıyla ele alınırken aynı zamanda Türk havacılığı ile ilgilenenlere önemli bir kaynak oluşturacağı düşünülmüştür. Kitapta, Atatürk’ün havacılığa ne denli büyük önem, gayret ve destek verdiği, havacılara nasıl derin sevgi duyduğu ve güvendiği görülecektir. Özellikle ‘İstikbal Göklerdedir’ parolası ile dünyaya örnek teşkil edecek, havacılık alanındaki yapılanlar ile kendi uçağını kendi yapacak güce erişilmesindeki çalışmalar gözlemlenecektir.”
8 bölümden oluşan kitapta; Millî Mücadelede icra edilen hava harekâtı, Türk askerî ve sivil havacılığın kuruluş çalışmaları için verilen uğraş, karşılaşılan güçlükler ve yokluklar içerisinde devletin geçirdiği evreler, yurtsever sivil girişimcilerin çalışmaları ve yaşanan gelişmeler belgeleri ile ortaya konulup ve kronolojik olarak anlatılıyor. Hava harp sanayisinde dışa bağımlı olunması ile yaşanılan sıkıntılar analiz edilerek geleceğe yön verilmesinin önemi belirtiliyor. Kendi uçağını üreterek ülke ekonomisini dışa bağımlılıktan kurtaracak çözüm ve öneriler de yer alıyor.
Türk havacılık tarihine dair bilinmeyen pek çok bilgiye yer verilen kitaptaki konu başlıklarından bazıları şöyle:
- Dünya havacılık tarihinin doğuşu ve havacılık tarihinde Türkler…
- Türk havacılık tarihi ve Türk havacılığı kuruluş çalışmaları…
- Millî Mücadelede; İnönü Savaşları,
- Sakarya Meydan Muharebesi: Büyük Taarruz’da Türk havacılığı…
- Türk havacılığının temelini teşkil eden Türk Tayyare Cemiyeti, Türkkuşu ve Türk Hava Kurumu’nun kuruluşu…
- Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’in ilkleri ve rekorları…
- Kayseri, Eskişehir ve Etimesgut Uçak ve Motor Fabrikalarının kuruluşu…
- Ankara Rüzgâr Tüneli…
- Millî Mücadele Kahramanı: Vecihi Hürkuş…
- İlk millî ve yerli uçağın üreticisi ve sivil uçuş okulu kurucusu: Nuri Demirağ…
- Türkiye’nin ilk uçak mühendisi: Selahattin Alan…
- Ürettiği planör ile dünya rekoru kıran; Emrullah Ali Yıldız…
- Ürettiği uçak bombasını ihraç eden; Şakir Zümre…
- Türkiye’de sivil havacılığın temelinin atılması…
- Türk Hava Yolları’nın kuruluşu…
ÖZGEÇMİŞ
Dr.Cengiz TATAR/ E.Hv.Kur.Alb.
28 Mart 1960 yılında Sarıoğlan-Kayseri’de dünya gelmiştir.
İlkokulu öğrenimini Kayseri’de, Ortaokulu öğreniminiİncesu Ortaokulu Ankara’da, Lise öğrenimini ise Abdurrahman Paşa lisesi Kastamonu’da tamamladıktan sonra1978 yılında Hava Harp Okulu’na girmiş ve 1982 yılında Teğmen olarak mezun olmuştur.
Türk Hava Kuvvetleri’nin değişik birliklerinde Takım, Bölük ve Tabur Komutanlığıgörevlerinde bulunmuştur.
1992-1994 yılında Hava Harp Akademisindeki eğitimi tamamlayarak Kurmay Subay olarak mezun olmuştur.
1996-1997 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisini bitirmiştir.
Ekim 1998-Mayıs 2003 döneminde NATO Güvenlik Yönetim Grubunda görev almış ve 1999 yılında Müttefik Güçler Avrupa Yüksek Karargâhı NATO Okulu-Almanya’da “Çok Uluslu Kriz Yönetim”kursu görmüştür.
1994-2013 döneminde Hava Kuvvetleri KomutanlığıGüvenlik Şube Müdürlüğü-Ankara, Destek Üs Komutanlığı-Diyarbakır, Afyonkarahisar Hava Meydan ve Güvenlik Okul Komutanlığı-İzmir görevlerini yapmıştır.
2010-2011 tarihlerinde Bakü-Azerbaycan’da Hava Kuvvetleri Komutanlığı Danışmanlık Görevinde bulunmuşve Ocak 2013 yılında Güvenlik Okul Komutanlığı görevindeyken kendi isteği ile emekli olmuştur.
Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Bölümünde Türkiye Cumhuriyet Tarihi üzerine doktora eğitimi ve doktora tezini “Türk Havacılık Tarihi (1909-1954) Milli Mücadele Dönemi Öncesi ve Sonrası Türk Havacılığı” üzerinde yapmıştır.
Bilimsel Danışman Uzmanı olarak 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü ve STRASAM (Strateji, Siyaset, Savunma Araştırmaları ve Analiz Merkezi) İnternet sayfasında,Türkiye Emekli Subaylar Derneği “Birlik Dergisi” ve yerel gazetelerde “Türkiye Cumhuriyet Tarihi”, “AYJET Uçuş OkuluDergisi”nde“Türk Havacılık Tarihi” konusunda makale yazmaktadır.
“İstikbal Göklerdedir” Mustafa Kemal ATATÜRK ve Türk Havacılığı” isimli kitabı bulunmaktadır.
2014 yılından itibaren İzmir Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) İzmir İl veKonak Şube Başkanı olup, 2 dönemdir bu görevini yürütmektedir.
Evli ve 2 erkek çocukbabası olup, İngilizce bilmektedir.