KASTAMONU (AA) – Anadolu’nun ilk devlet lisesi olan, Çanakkale ile Kurtuluş savaşlarına katılan öğrencilerinden çoğunun şehit düşmesiyle bilinen Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay’da konteyner okul oluşturulmasına katkı verecek.
Dönemin Kastamonu Valisi Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından 1885’te Kastamonu İdadi Mektebi adıyla kurulan lise, vatan savunması için cepheye giden 120 öğrencisi ve 6 öğretmeni nedeniyle 3 dönem mezun veremedi.
Köklü tarihiyle “irfan meşalesi” olarak adlandırılan lise, “asrın felaketi” olarak nitelenen depremlerden etkilen Hatay’ın Arsuz ilçesinde eğitime destek olmak için “Bir Sınıfım Olsun” kampanyasını başlattı.
Kampanyadan elde edilecek gelir, Arsuz ilçesinde konteyner okul kurulması için bağışlanacak.
Abdurrahmanpaşa Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneğince Arsuz’da bir konteyner sınıf oluşturmak için başlatılan kampanya kapsamında okul koridorundaki sandığa öğrenciler, öğretmenler ve mezunlar bağış yapıyor.
Lisenin müdürü Hüseyin Mısırlıoğlu, AA muhabirine, Anadolu’da açılan ilk devlet lisesinin Abdurrahmanpaşa olduğunu söyledi.
Okulun köklü bir eğitim kurumu olduğunu vurgulayan Mısırlıoğlu, “Okulumuz öğretmeni ve öğrencileriyle ne zaman üzerine bir görev düşse bunu layıkıyla yerine getirmiş bir kurum. 6 Şubat’taki depremden sonra da öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz ile seferberlik ilan ettik.” dedi.
Öğrencilerin depremin ilk gününden bu yana birçok gönüllülük faaliyetine katıldığını, öğretmenlerin de gönüllü olarak bölgeye gittiğini anlatan Mısırlıoğlu, “Biz de okul olarak, ‘Ne yapabiliriz?’ düşüncesiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün Hatay’ın Arsuz ilçesi için başlattığı konteyner okul projesinde bir sınıfımız olsun istedik. Projeyi başlattığımız günden itibaren öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, mezunlarımız yoğun ilgiyle karşıladı. Oradaki öğrencilerimizin gönlü rahat olsun, biz onların her zaman arkasındayız.” ifadelerini kullandı.
Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Nurten Ciğerci ise liseden mezun olan pek çok siyasetçi, iş adamı, şair bulunduğunu anlattı.
Depremin ardından okul müdürü Mısırlıoğlu ile istişarede bulunup konteyner sınıf yapma kararı aldıklarını dile getiren Ciğerci, “100 yıl önce öğrencilerimiz nasıl Çanakkale Savaşı ve kurtuluş mücadelesinde okullarını bırakıp cepheye koşmuşlarsa, bugün de eğitimsiz kalan öğrenciler için aynı şeyi yapmak için kolları sıvadık.” diye konuştu.
Okulun 11. sınıf öğrencisi Reyyan Uzuner de depremzede akranları eğitim görebilecekleri için mutlu olduğunu vurgulayarak, okullarının kendilerine bıraktığı mirası sürdüreceklerini söyledi.
Öğrencilerden Oğuzhan Gülükoğlu, 100 yıl önce ataların millete, devlete hizmet ettiği gibi kendilerinin de depremzede kardeşleriyle empati yaptıklarını kaydetti.