Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, dün düzenlediği basın toplantısında, “Gübre fiyatları astronomik hızla artıyor, fiyat artışları soframıza yansıyor, alın terinin en fazla olduğu yerler tarım alanlarıdır” dedi.
Üreticinin önünü geremediğini söyleyen Butur, “Üretici başta gübre olmak üzere adeta füze gibi yükselen girdi fiyatlarını endişeyle izliyor. Acil tedbirler alınmalı” diye konuştu.
Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, dün tarım sektöründe yaşanan gelişmelerle alakalı bir basın toplantısı düzenledi.
Tarımsal üretimin en önemli girdilerinden olan gübrede son dönemlerde yaşanan ve üreticiyi ciddi anlamda olumsuz etkileyen fiyat artışları konusunda açıklamalarda bulunan Mehmet Butur, gübre fiyatlarının beklenenin üzerinde astronomik hızla arttığını söyledi.
Üreticiye yansıyan bu zammın tüketiciye de yansıdığını belirten Mehmet Butur, “Üretici önünü göremiyor, başta gübre olmak üzere adeta füze gibi yükselen girdi fiyatlarını endişeyle izliyor. Acil tedbirler alınmalı” dedi.
Mehmet Butur yaptığı konuşmasında, tarımsal üretimin en önemli girdilerinden olan gübrede son dönemlerde yaşanan ve üreticiyi ciddi anlamda olumsuz etkileyen fiyat artışları konusunda düşüncelerini ifade etti.
“Üretici önünü göremiyor, başta gübre olmak üzere adeta füze gibi yükselen girdi fiyatlarını endişeyle izliyor. Acil tedbirler alınmalı!” diyen Butur şu ifadelerle devam etti:
“Son bir yıllık artış DAP gübresinde yüzde 146 ve üre gübresinde yüzde 200 olurken, amonyum sülfat gübresinde yüzde 157’lik, amonyum nitrat gübresinde yüzde 135’lik ve 20.20.0 gübresinde yüzde 117’lik bir artış yaşandı. Yeni üretim sezonuna hazırlanan ve kuraklık endişesi taşıyan üreticilerimiz önünü göremiyor.Bu artışların devam etmesi halinde çiftçimiz nasıl üretim yapacağını kestiremiyor. Kuraklıktan dolayı rekolte kayıpları yaşayan, geliri azalan çiftçi bu fiyatlarla gübre alamaz ve gübre kullanamazsa verimde ve kalitede kayıplar meydana gelecek, bitkisel üretim düşecektir.Ülkemizde ve dünyada yaşanan pandemi sürecinin etkisi ile diğer sektörlerin hammadde girdisinin fiyat artışı doğrultusunda dünyada da tarımsal girdi fiyatlarında da artışlar görülmektedir.”
“Acilen önlem alınmazsa tarımsal üretimde düşüş kaçınılmaz”
“Bayilerde yapılan araştırmalar sonucunda serifikalı tohumluk buğday ve arpa satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50’den fazla azaldığı, gübre, sertifikalı tohumluk buğday ve motorin fiyatlarındaki anormal artışlar nedeni ile 2022 yılında tarımsal üretimin büyük oranda düşeceği, gıda sıkıntısı çekileceği tarımsal ürünlerin büyük bir kısmının ithal edilmek zorunda kalınacağı tahmin edilmektedir. Gübrede verilen destekler yetersizdir. 1997-2000 yılları arasında olduğu gibi Fiyatın yarısı oranında gübre desteklenmelidir. Devletimiz geçmişte olduğu gibi bir aracı kurum vasıtasıyla ucuz gübre tedarik edip üreticiye doğrudan satmalı veya ‘Türkiye Zirai Donatım Kurumu’ benzeri gibi kâr amacı gütmeyen bir ‘Piyasa Düzenleyici Kurum’ oluşturularak piyasayı regüle etmelidir.”
“Üretici fiyatlarıyla market fiyatları arasındaki fark 3 kat”
“Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar’ın her ay başı açıkladığı gibi üretici satış fiyatları ile market fiyatları arasındaki farkın 3 katına kadar çıktığı görülmektedir. Aracıların kaldırılarak tüketicilerin ve üreticilerin korunması için acil önlemler alınmalıdır.”
Süt Üretimi
“Soğuk zincir çiğ süt fiyatlarının önceki yıla göre yüzde 10 oranında artış olmuş. Kırsaldaki süt fiyatında geçen yıla göre artış olmamış buna karşılık yem fiyatları önceki yıla göre yüzde 85-90 oranında artmıştır.1 kg süt yeminin fiyatı 3,3 TL olmasına rağmen kırsaldaki üreticimizin büyük bir kısmı sütünü 2,0 TL’den satmaktadır. Beklentilerin tam aksine 1,5 Kg süt ile 1 kg yem alabilmektedir. Bu nedenle sütten para kazanamayan üreticimizin dişi damızlık hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalmaktadır. Bu ise önümüzdeki dönemlerde hayvan varlığında önemli azalmalara neden olacaktır.”
“Vergi kesintisi kaldırıldı”
“Karkas et fiyatları geçen yılın aynı döneminde 35 TL iken uzun süredir 45 TL dolayında seyretmekte iken bu hafta yapılan fiyat artışları ile 49 TL düzeyine çıkarılmış geçen yıla göre yüzde 40 oranında artış gerçekleşmiştir. Yem fiyatlarındaki artışın yüzde 90 düzeyinde olduğu düşünüldüğünde üreticiler zarar eder duruma gelmişlerdir. Bu hafta Meclisimizin aldığı karar ile Devlet desteklemelerinden yapılan yüzde 4 oranındaki stopaj vergisi kesintisi kaldırılmış olup beş yıl geriye dönük olarak yapılan kesintiler çiftçilerimize iade edileceği açıklanmış olup bu karar çiftçilerimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.”
Butur konuşmasının sonunda ise şunları ifade etti:
“Taşköprü ilçemize bir vatandaşımız Kendir fabrikasını kuruyor, bunu ilimizde çok önemsiyoruz. 300 ila 500 dönüme yakın yere tohum için ekimler olacak. Ülkemizde ucuz gıda tüketilmesi isteniyorsa, bol ürün elde edilmesi isteniyorsa gübre, mazot ve diğer girdilerin fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor. Fiyat artışları hem üretimimizi etkiliyor hem de soframızı etkiliyor, soframıza yansıyor. Alın terinin çok olduğu yerler tarım alanlarıdır. Tarıma ve üretime daha çok fazla önem vermeliyiz ”
Cengiz MUHZİROĞLU