Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), Orman Genel Müdürlüğü’nün patentle ilgili bu hamlesi öncesinde, Kastamonu ve Sinop illerinde bolca yetişen ve dünya genelinde pazar büyüklüğünün yaklaşık 10 milyon dolara ulaşacağı tahmin edilen defne yaprağı için ““İşleme Tesisi Ön Fizibilite Raporu” hazırlayıp, yatırımcı arayışına girmiş ve promosyon çalışmalarına başlamıştı.
OGM’nin patent hamlesiyle birlikte yatırımcılar için daha cazip bir hal alan defne yaprağı konusunda elde bulunan bu rapor ve başlatılmış olan çalışmalar, Kastamonu ve Sinop’a bir adım önde olma avantajı sağlayacak.
Hazırladığı eylem planlarıyla tıbbi ve aromatik bitkileri ekonomiye kazandırmayı sürüden Orman Genel Müdürlüğü (OGM), defne konusunda önemli bir adım attı. OGM himayesinde yürütülen proje kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından “Türk Defnesi” tescillendi ve coğrafi işaret almaya hak kazandı.
Dünyadaki defne ihtiyacının yüzde 90’nının Türkiye tarafından karşılandığına dikkat çeken Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Kozmetik, ilaç ve gıda sektöründe yoğun olarak kullanılan defneyi bundan böyle dünyaya ‘Türk markası’ olarak tanıtmak için önemli bir adım attık. Ülkemizde yetişen defne bitkisi müdürlüğümüzün girişimleriyle TÜRKPATENT tarafından OGM adına “ Türk Defnesi” mahreç coğrafi işareti ile tescillendi. Böylece yeni Coğrafi İşaret Yasasına göre, ilk kez bir ürün Türk ibaresi ile tescillenmiş oldu.Şimdi Türk Defnesi Avrupa yolcusu. Bu süreci de başarıyla atlattığımızda Türk Defnesi global pazarda daha etkin yer alabilecek” dedi.
Ülke ekonomisine 2 milyar liralık katkı
Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Bursa Orman Bölge Müdürlüğü yürütücülüğünde, Bursa Teknik Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Orman Mühendisleri Odası ve Karacabey Belediyesipaydaşlığında Türk Defnesi’nin Coğrafi İşaret Patentinin OGM adına tescil süreci tamamlandı.Bu güne kadar tescili bulunmayan defne için Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Sistemine başvurunun da ilk şartının yerine getirildiğinden bahseden Bekir Karacabey, OGM tarafından 2016’da hazırlanan “Defne Eylem Planı” sayesinde 2005 yılında 6 bin 436 ton olan üretimin 2019 yılında 32 bin 600 tona, 2020 yılında ise 44 bin 350 tona yükseldiğini belirtti.
Karacabey,sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıl defne köylüsüne 150 milyon TL, ülke ekonomisine ise 1 milyar 850 milyon TL katkı sağladı.Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerindeki25 ilde yetişen ve özellikle Bursa Karacabey ormanlarında yoğun olarak görülen defnedünyanın pek çok ülkesine ihraç ediliyor. Yaprağı ve yağı özellikle kozmetik, ilaç ve gıda sektörü tarafından kullanılan defne,Genel Müdürlüğümüzün koordinasyonunda, yerel halka ve bölgeye önemli bir gelir imkanısağlıyor.”