- Kuzeykent Muhtarı Hakan Çölez’in, mahallesinin sorunlarını, yeşil alan ve arsa satışı konusundaki görüşlerini dile getirirken Belediye hizmetlerine yönelik kullandığı eleştirel ifadeler toplantıdaki tansiyonu yükseltti.Çölez’i cevaplayan Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, “240 dönüm Millet Bahçesi yapılıyor, yüzde 90’ı da yeşil alan olacak. 17 dönüm Alparslan Türkeş Botanik Parkı’nın satılmasıyla ilgili burada kimsenin bir şey deme hakkı yok. Belediye arsa üretir ve satar. Bu da Meclis’in kararıdır. Meclis kararının üzerinde hiçbir irade yoktur” dedi.
- “En çok hizmetin gittiği yer Kuzeykent’tir. Fakat o kadar yoğunluğun olduğu bir yerde, altyapı taşımıyor. Belediye’nin borcu Kuzeykent muhtarının dile getireceği bir konu değil” diyen Vidinlioğlu,“Belediye’nin borcu ile ilgili yapmam gereken bir şeyi yapsaydım 240 dönümden 40 dönümünün metrekaresini 20 liradan satsam 80 milyon para eder, borç falan kalmazdı. Kuzeykent daha fazla yeşil kalsın diye, tahsis edilmiş 60 dönüm yeri belediyeye kazandırdım, hiçbir kuruma vermedim. Üzerine Millet Bahçesi yapıyoruz. Sattığım hiçbir yer de yok. Sadece encümene yetki aldık” diye konuştu.
Kastamonu Valiliği tarafından periyodik olarak düzenlenen Halk ve Muhtarlar Toplantısı dün Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda yapıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü’nden Veysel Öz{ün bilgilendirme sunumu ile devam etti. Sunumda ilimizdeki 112 Acil Çağrı Merkezi’ne 3 Şubat-30 Eylül tarihleri arasında 285 bin çağrının geldiğini ve bunların 213 bin tanesinin gereksiz çağrılar olduğu belirtilerek, vatandaşlardan daha duyarlı olunması istendi. Akabinde İl Göç İdaresi Müdürü Gökhan Karaman; Suriyelilerle ilgili “doğru bilinen yanlışlar” hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.
Avni Çakır
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Avni Çakır; muhtarların gününü kutladı ve şunları söyledi:
“Muhtarlık müessesinin hem Kastamonu açısından hem de ülkemiz açısından özel bir yeri var. Bildiğiniz 1829 yılında ilk muhtarlık seçimi Kastamonu Taşköprü’de yapıldı. Bu anlamda gelecek yıllarda ülke çapında bir kutlamayı Kastamonu’da yaparız. Yine bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da 2015 yılında da 19 Ekim günü Muhtarlar Günü olarak kabul edilmiş ve o günden bu yana kutlanmaktadır. Muhtarlık müessesi demokrasinin ilk basamağı, millet iradesiyle devletin şefkat elinin kesiştiği bir noktadadır. Bu bakımdan değerli muhtarlarımız köylerinde, mahallelerinde seçimle işbaşına gelip, yasaların kendilerine vermiş olduğu görevi ve sorumluluğu sırtlayıp, bu işleri büyük bir fedakarlıkla yerine getirmektedirler. Muhtarlık müessesesi halka hizmet, Hakk’a hizmettir anlayışıyla cenazede, bayramda, düğünde, hastalıkta, asker uğurlamada, köy ya da mahallenin ihtiyacını gidermede ve birçok konuda vatandaşlarımızın yanında olarak, birlik ve beraberliğin pekişmesinde çok önemli bir görevi ifa etmektedir. Bizler Kastamonu’da çok büyük bir aileyiz. Merkezde 20 mahalle ve 177 köy; il genelinde ise 173 mahalle, bin 54 köyümüzle devletimizin gözü kulağı, eli ayağı olarak tüm kurumlarımızla mahalle ve köylerde, burada yaşayan vatandaşlarımıza hizmet götürmeye vesile olunmaktadır, muhtarlarımız sayesinde. Hem sevinçli, hem de hüzünlü günlerinde devletimizi temsilen vatandaşımızın yanında ve hizmetinde olan, köy ve mahalle sakinlerinin devletle arasında bağ kuran, demokrasimizin temel unsuru siz muhtarlarımız her türlü takdirin ötesindesiniz.”
“KASTAMONU İÇİN ZOR BİR YIL OLDU
Vali Çakır, genel bir değerlendirmede bulunurken de şunları söyledi:
“Kastamonu olarak bu yıl bizim açımızdan zor bir yıl oldu. Hâlâ da devam ediyor. Öncellikle bildiğiniz gibi kış sezonu oldukça ağır geçti. Akabinde de 11 Ağustos’ta büyük bir sel afeti yaşadık. Sadece Bozkurt ilçemiz ön plana çıktı ama bunun yanında 9 ilçemiz bu sel afetinden doğrudan etkilendi. Bunların tamamını biz sahada gördük, tespitini yaptık. Sonuç olarak çok büyük bir coğrafyada selin zararlarını yaşadık. Yaklaşık 500 yerleşim yeri zarar gördü. Bunun yanında hem Karayolları’nın, hem Orman’ın, hem de DSİ’nin mıntıkalarında yaşanan sıkıntılarda hariç. Hal böyle olunca bizim bu seneki programlarımızda şaşmalar meydana geldi. Afetin büyüklüğü karşısında tüm araçlarımız sahada kayboldu. Diğer vilayetlerden gelen takviyelerle hızlı bir toparlanma sağladık. Allah’a çok şükür şu an itibariyle büyük oranda sahaya hakimiz. Ayağa da kaldırdık. Şu an ihalelerimizi yapıyoruz. Büyük oranda bunları gerçekleştirdik. İnşallah ekim ayı itibariyle de kalan ihalelerimizi gerçekleştireceğiz. Söz verdiğimiz gibi,Ağustos ayında afet bölgesini sel öncesinden çok iyi durumda imar etmiş olacağız. Dolayısıyla bu anlamda mazeretimiz var. Biz her sene programa koyduğumuz işleri çok yüksek oranda gerçekleştiren bir Özel İdareyiz. Bizden önceki dönemde öyle olmuş, bizim dönemimizde de aynı oranda gerçekleşiyordu, ama bu sene biz istisna olabilir. Buna rağmen biz KÖYDES programlarımızda yüzde 100 başarıyı yakalayacağız. Özel İdare programlarımızda eksiklik olabilir. Bu sene şansımıza yağışlı bir hava yaşıyoruz. Hava şartlarına bağlı çalışmalarımızda gecikmeler olabilir. Fakat bunları fazlasıyla önümüzdeki yıl telafi edeceğiz. Sel afetinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, ailelerine baş sağlığı diliyorum.”
Konuşmanın ardından muhtarlar mahalleleri ve köyleri için taleplerini dile getirdi. Beyçelebi Mahallesi Muhtarı Rıfat Cozuroğlu, mahallesindeki belediye hizmet binasının yenilenmesini ve Olukbaşı semtine, ismine yakışır şekilde simge olarak bir oluk konulmasını talep etti. Cozuroğlu, önümüzdeki günlerde tadilatına başlanacak olan Ahi Şorba Türbesi’nin tanıtımı için destek verilmesini istedi. Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Mahalle Konakları projesi kapsamında hizmet binasının taleplerinin değerlendireceklerini ve simge olarak bir oluk konulması için çalışabileceklerini söyledi.
Araç Bahçeçik köyü Muhtarı Sefer Sarıbaş ise; heyelan nedeniyle kayma yaşanan eski köy mezarlığının taşınmasını ve köydeki gençler için bir spor alanı yapılmasını talep etti. Budamış Mahallesi Muhtarı Hüseyin Karabacakoğlu, daha önceki toplantıda dile getirdiği durak talebini yineledi ve mahallelerinde yaşanan elektrik kesintileri için çözüm üretilmesini talep etti. Esentepe Mahallesi Muhtarı Recai Karandı, mahallesinde çocuklar için spor salonu yapılması talebini yineledi.
Hakan Çölez
Halk ve Merkez İlçe Muhtarlar Toplantısının sonunda söz alan Kuzeykent Muhtarı Hakan Çölez,şöyle konuştu:
“Belediye başkanımızdan 2,5 yıldır başaramadığı hizmetler için mahallemizi gezmek için söz almak istiyorum. Eğer bize bir söz verirse sorunlar konusunda gayet uygun bir şekilde geniş bir vakitte çözüme kavuşturabiliriz. Mahallem kurulduğu günden bu güne arsa satışları konusunda Kastamonu’ya ve Kastamonu Belediyesi’nin borçlarına hizmet etmiştir. Henüz satılmamış, ama encümene devredilmiş bir Alparslan Türkeş Hatıra Ormanı var. Son dönemde büyüyen küçülen bir Millet Bahçesi var. Bu,Kuzeykent Mahallesi’ne değil Kastamonu’ya hizmet edecek bir yeşil alandır. Her köyün kendine ait dağları var. Bizimde her apartmanımız bir köy büyüklüğündedir. Kuzeykent’i 8’e böldük, artık satılacak alanımız yok. Bu konuda anlayış bekliyorum. Altyapımda problem var. Yağmur suyu giderim yok. Sularım patlamaya başladı. Arsaları satılırken şahısları tenzih ederek söylüyorum bundan önceki dönemlerde yeteri kadar hizmet alamamış bir mahalleyiz.”
Galip Vidinlioğlu
Kuzeykent Muhtarının eleştirel sözlerini cevaplayan Belediye Başkanı Galip Vidinlioğluda şunları söyledi:
“240 dönüm Millet Bahçesi yapılıyor, yüzde 90’ı da yeşil alan olacak. 17 dönüm Alparslan Türkeş Botanik Parkı’nın satılmasıyla ilgili burada kimsenin bir şey deme hakkı yok. Belediye arsa üretir ve satar. Buda meclisin kararıdır.Meclis kararının üzerinde hiçbir irade yoktur. Bunların tartışılacağı yerlerde sosyal mecralar yada gazete köşeleri değildir. Derdi olan gelir söyler. Benim en fazla dolaştığım yer Kuzeykent’tir. Kuzeykent’i dolaşırken yanımda korumamda yoktu, başka kimsede yoktu. Girerim her tarafı dolaşır dönerim. Sizinle birlikte gelip dolaşmamı istiyorsanız da severek iştirak ederim. Ben böyle bir talebiniz olduğunu da bilmiyordum. Muhtarın bir derdi varsa söyler bizde çözmeye çalışırız.
“Bakanlığa başvurumuzu yaptık”
“Kuzeykent’in hizmet alma noktasında eksik kaldığını düşünüyorsanız herhalde en çok hizmetin gittiği yer Kuzeykent’tir. Fakat o kadar yoğunluğun olduğu bir yerde altyapı taşımıyor. 50 bin nüfusun olduğu bir bölgede rahmetli Mustafa Kasım zamanında yapılan altyapı ile karşı karşıyayız. Şehrin nüfusu olmuş 125 bin, dışarıdan gelenlerle daha da artıyor. Dolayısıyla her gün 3 yerden kanalizasyonda, içme suyu hattı da patlak veriyor. Bu konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurumuzu yaptık. İnşallah Bakanlıktan da onaylanacak. Atık su arıtmanın akabinde içme suyu ve kanalizasyonele alınacaktı. O zaman maliyet yüksek diye ayrılmıştı. İnşallah bu projeleri de monte edeceğiz. Şehrin bu yükü kaldırması mümkün değil. Kuzeykent, dolayısıyla yoğunluğun fazla olduğu bir yer olduğu için bu konuda en fazla sıkıntının yaşandığı bölge oluyor.
Yeşil alan konusunda yapılan eleştiriyi kabul etmiyorum. Belediye’nin borcu Kuzeykent muhtarının dile getireceği bir konu değil. Belediye’nin borcu ile ilgili ben açıklama yaparım. Belediye’nin borcu ile ilgili yapmam gereken bir şeyi yapsaydım 240 dönümden 40 dönümünün metrekaresini 20 liradan satsam 80 milyon para ederdi. Belediye’nin de borcu falan kalmazdı. Kuzeykent daha fazla yeşil kalsın diye tahsis edilmiş 60 dönüm yeri belediyeye kazandırdım, hiçbir kuruma vermedim. Üzerine Millet Bahçesi yapıyoruz. Sattığım hiçbir yerde yok. Sadece encümene yetki aldık.”
Cengiz MUHZİROĞLU