- Kastamonu’nun yetiştirdiği önemli değerlerden birisi olan İhsan Ozanoğlu, vefatının 38. Yılında kabri başında anıldı. Belediye Başkanı Tahsin Babaş, anma programında yaptığı açıklamada, “Osmanlı Sarayı’nı Şehir Kütüphanesi yapmayı planladık. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. İnşallah Allah nasip ederse bu kütüphaneye de İhsan Ozanoğlu Kütüphanesi adının verilmesini istiyorum. Kendisi aynı zamanda iyi bir kütüphaneciydi. O kadar çok vasıfları olan İhsan Ozanoğlu isminin verilmesi çok yakışacak” dedi.
Kastamonu’nun yetiştirdiği önemli isimlerden olan saz şairi, öğretmen, gazeteci, edebiyatçı ve din adamı İhsan Ozanoğlu, ölümünün 38. yıldönümünde Duruçay Köyü’ndeki kabri başında anıldı.
Kastamonu Belediyesi’nin öncülük ettiği anma programına Belediye Başkanı Tahsin Babaş, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Faruk Özdemir, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Kastamonu Şube Başkanı Berat Satıoğlu, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kastamonu Şube Başkan Yardımcısı Hüseyin Mahmutoğlu, kurum amirleri ve Ozanoğlu ailesinin fertleri katıldı.
Okunan Kuranı Kerim’in ardından İl Müftü Yardımcısı Yüksel Başkan tarafından dua edildi. İhsan Ozanoğlu hayatı hakkındaki konuşmayı da araştırmacı Ata Erdoğdu yaptı.
ATA ERDOĞDU
Araştırmacı Ata Erdoğdu, “Bugün geçmiş önemli değerlerimizden birisini anmanın mutluluğunu, huzurunu ve kıvancını yaşıyoruz. Ozanoğlu ile 1974 yılında Merkez Ortaokulu’nda öğretmen iken tanıştım. Ancak ne yazık ki onun sağlığında değerini, kıymetini onun eserlerini inceleme fırsatını bulamadım. Ancak 1990’lı yıllarda bende başlayan araştırma ruhu başta İhsan Ozanoğlu’nun çalışmalarını incelemekle başladı. Gerçekten Ozanoğlu bir derya, sadece araştırmacı değil, din adamı, müzisyen, ozan, kültür adamı dört dörtlük bir kişiliğe sahipti. Ama nedense biz bu değerlerimizin kıymetini sağlığında değil de öldükten sonra biliyoruz. Gerek İhsan Ozanoğlu gerekse diğer geçmişte değerlerimiz olan kişileri gençlerimize, öğrencilerimize öğretmek ve onların araştırmalarından, çalışmalarından değerli kişiliklerinden örnek almamız gerektiğini düşünüyorum. Rahmetli Ozanoğlu benim en büyük kaynağım. Ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun. Bu programın düzenlenmesinde emeği ve katkısı geçenlere ve programa katılanlara da bu vesile ile teşekkür ediyorum” dedi.
TAHSİN BABAŞ
Kastamonu’nun gerçek bağrından çıkan bir önemli değeri andıklarını belirten Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise “Onun yaptıklarını belki de birçoğumuz bilmiyoruz. Bunların bilinmesi gelecek nesillere aktarılması da bizlerin görevi. İhsan Ozanoğlu’nun hayatına bakıldığı zaman belki çok bilmediklerimizi, öğrenmediklerimizi veya aktarmadıklarımızın olduğunu da tahmin ediyorum. O nedenle bu önümüzdeki süreçte bizim Kastamonu Belediyesi’ne ait olan tarihi Osmanlı Sarayı adı altındaki yerimiz var, burayı inşallah önümüzdeki günlerde Şehir Kütüphanesi yapmayı planladık. Şehir Kütüphanesi olması konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. Bunu da ilk kez buradan açıklıyorum. İnşallah Allah nasip ederse bu kütüphaneye de İhsan Ozanoğlu Kütüphanesi adının verilmesini istiyorum. İhsan Ozanoğlu aynı zamanda iyi bir kütüphaneciydi. Bu kütüphaneye de o kadar çok vasıfları olan İhsan Ozanoğlu isminin verilmesi daha çok yakışacak. Ozanoğlu’nun bütün Türkiye’ye, Anadolu’ya hatta dünyaya mal olmuş eserleri var. Bugün Çanakkale, “Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı” sözleri İhsan Ozanoğlu’nun bir derlemesidir. Bunu Çanakkale’de bile bilmeyenler var, bizim bu konularda hem ilmi hem kültürel çalışmalar yapıp bunları tam netleştirmemiz ve duyurmamız lazım. Yine “Mapushane Çeşmesi”, “Bolu Beyine Benden selam Olsun” da İhsan Ozanoğlu’na aittir. Bundan sonraki süreçte Belediye Başkanlığı olarak “Ecdadın İzinden” projesi adı altında bir sistemi de başlatıyoruz. Bu program içersinde kurumsal bir yapıyı da oluşturarak daha çok geleceğimize ve yaşayan insanlarımıza katkıda bulunmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
GÜNAY OZANOĞLU
İhsan Ozanoğlu’nun oğlu Günay Ozanoğlu da yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“Babam İhsan Ozanoğlu’nun vasıflarını tek tek saymaya kalksak çok program gerektirecek kadar fazladır. Babam hep ben öğretmenim derdi, gazetecilik mesleğini de sürdürürdü. Unvan ve makamlardan çok, onur duyduğu görevlerle kendini ifade ederdi. Basılmış ve basılmammış çok sayıda eseri vardır. Türkiye’nin muhtelif yerlerinde kitapları olmakla beraber bunun büyük bir çoğunluğu Kültür Bakanlığı arşivinde, Müzeler Genel Müdürlüğü’nde, TRT’de muhafaza edilmektedir.”