Bugün 10 Aralık…
Yurdun işgaline tepki veren Kastamonu kadınının, tarihimize “İlk Türk Kadın Mitingi” olarak geçen başkaldırıya imzasını koyuşunun 104. yıldönümü…
Bağımsızlığa ulaşan yolda çok önemli bir bütünleşme adımının atıldığı şehir olarak bu büyük günü gururla ve onurla kutluyoruz.
Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu tarafından düzenlenen kutlama programı saat 10.30’da Kışla Parkı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kortej yürüyüşüyle başlayacak, çelenk sunumu, temsili telgraf çekimi, Vali ve Belediye Başkanı’na makam ziyaretleri ile sürecek.
13.30’da Halk Eğitimi Merkezi’nde Cumhuriyet ve Türk Kadını konulu panel ve ödül töreni;
15.30’da Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Ya İstiklal Ya Ölüm” sergisi;
19.30’da Halk Eğitim Merkezi’nde TRT konseri var.
MESAJLAR:
Vali Meftun Dallı:
“Kastamonu kadını 10 aralık 1919 da cesaretleri, başkaldırışları ve haykırışları ile Türk milletinin, devletinin bağımsızlığına, birliğine, bütünlüğüne tüm dünya ülkelerini de şahit etmiştir.
Bugün, belki de tarihte yaşanan en zorlu mücadelenin zaferine imza atan Kastamonu kadınının yaptığı mitingle; Türk kadınının şanını, itibarını, geleceğe yön veren gücünü ilan ettiği gündür.
Dünyada emsali görülmemiş birlik, beraberlik ve güç birliğinde bulunan Kastamonulu Şerife Bacılar, Halime Çavuşlar, Nene Hatunlar, Kurtuluş Savaşımız ve bağımsızlığımızın kazanılmasında önemli görev almışlardır.
Kastamonu kadını milli mücadele yıllarında vatan topraklarımızın işgal edildiği, her türlü zulmün sergilendiği o kara günlerde ulusal uyanışın, direnişin, bağımsızlığın kahramanları olmuşlardır. Dün cepheden cepheye silah mühimmat, erzak taşıyan Kastamonulu kadınlar; vatan, millet sevgisi ile istikbali, geleceği uğruna, milli manevi değerlerinin korunması noktasındaki hassasiyetini, anlayışını o gün haykırarak 10 Aralık’ta ülkemizin yarınlarına da imza atmışlardır.
Kastamonu’da “ İlk Türk Kadın Mitingi”ni gerçekleştirenleri rahmet, minnet ve şükranla anıyor. Kahraman Kastamonu kadınının verdiği bağımsızlık mücadelesinin yıldönümünü kutluyorum.”
•
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu:
“Ya İstiklal Ya Ölüm” diyerek çıkılan mukaddes yolda ülkemizin uğradığı zulme başkaldıran Kastamonu kadınının onur ve gurur gününün 104’üncü yılını en kalbi duygularımla kutluyorum.
İstiklal Yolu’nu destanlaştıran, Cumhuriyet’in temeline en sağlam harcın atılmasını sağlayan Kastamonu kadını tam 104 yıl önce 10 Aralık 1919’da İlk Türk Kadın Mitingi’ni düzenlemiş ve işgal kuvvetlerinin eşlerine yazdıkları “Eğer hakkımız teslim edilmezse, evlâtlarımızın kanlarına kendi kanımızı karıştırarak erkeklerimizle aynı safta, dinimiz ve istiklâlimiz için öleceğiz.’’ telgrafıyla vatanın bölünmez bir bütün olduğunu haykırmıştır.
Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir milletinde kimse ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez.” sözleri Milli Mücadele’de kadınlarımızın gösterdikleri üstün gayreti çok net anlatmaktadır.
Ecdadın dünyada eşi benzeri görülmemiş bu fedakarlığı Türk Milleti’nin ilelebet payidar kalacağının nişanesidir.
İstiklal Mücadelemizin sembol isimleri olan Şerife Bacı’nın, Halime Çavuş’un, Hafız Selman İzbeli ve isimli isimsiz nice kahramanlarımız milli ruhumuzun temelidir.
Bölünmez birlikteliğimizin görünmez zincirleri o günlerin ruhunun damarlarımızda canlı şekilde durmasından kaynaklanmaktadır. Bu kelimelerle anlatabileceğimiz ya da Türk Milleti’nin dışında her hangi bir milletin hissedebileceği bir durum da değildir.
Tarihin her safhasında toprağı, bayrağı ve milleti için eşinden, evladından ve canından vazgeçen Kastamonu kadını unutulmaz bir destanın en büyük parçasıdır. Kastamonu Belediyesi olarak bu bilinçle kahraman kadınlarımızın torunlarıyla yürüttüğümüz her bir projeye ayrı bir önem veriyoruz. İnanıyoruz ki, üretken belediyecilik anlayışımızın ve mücadelemizin baş mimarları da kadınlarımız olacaktır.
Bu duygu ve düşünceler içerisinde bizlere mukaddes toprakları miras bırakan tüm kahramanlarımızı minnet, şükran ve rahmetle yad ediyorum. Ruhları şad olsun.
Kastamonu’da 3 bin den fazla kadının bir araya geldiği miting ile vatan topraklarını işgalden kurtarma mücadelesinde en ön safta yer alan Türk kadını, büyük bir gururla adını tarihe yazdırmıştır.
Kastamonulu kadınların, 10 Aralık 1919 tarihinde gerçekleştirdiği “İlk Türk Kadın Mitingi” ile vatan millet sevgisini, millî ve manevi değerlerimizi korumadaki hassasiyetleri tüm dünyaya duyurulmuştur.
İlk Türk Kadın Mitingi’nin 104’üncü yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan kahraman kadınlarımızı saygı ve rahmetle anıyor, Kastamonu kadınının verdiği bağımsızlık mücadelesinin yıl dönümünü en kalbi duygularımla kutluyorum.”
•
Kastamonu Barosu Başkanı Av. Özgür Demir:
“Yurdumuzun yabancılar tarafından işgal edilmesini ve oralarda yapilan vahşetleri protesto etmek maksadıyla bir miting yapılması plânlanmıştır ve
10 Aralık 1919 Çarşamba günü Darülmuallimat (Kiz Öğretmen Okulu) bahçesinde üçbinden fazla Kastamonulu kadın bir araya gelmiş, ülkemizin işgalini ve yapılan insanlık dışı vahşeti siddetle protesto etmiştir.
Fedakarlıklarıyla Kurtuluş Savaşı’mızın temel taşı niteliği kazanan ve tarihin en önemli insan hakları manifestosuna imza atan Mitingin öncüleri;
Zekiye Hanım’ı
Kâmuran Hanım’ı
Saime Hanım’ı
Bedriye Hanım’ı
Münire Hanım’ı
Refika Hanım’ı
Neyyire Hanım’ı ve mücadeleye katılan kahraman Türk Kadını’nı rahmet ve minnetle anıyorum.”