Yurdun işgaline tepki veren Kastamonu kadınının, tarihimize “İlk Türk Kadın Mitingi” olarak geçen başkaldırıya imzasını koyuşunun 102. yıldönümünü, bağımsızlığa ulaşan yolda çok önemli bir bütünleşme adımının atıldığı şehir olarak gururla ve onurla kutluyoruz.
Kastamonu’yu cumhuriyet tarihinde farklı bir yere koyan bu gurur verici başkaldırının yıldönümü kutlamaları saat 10.00’da Kız Meslek lisesi önünden kortej yürüyüşüyle başlayacak.
Yurdun işgaline tepki veren Kastamonu kadınının, tarihimize “İlk Türk Kadın Mitingi” olarak geçen başkaldırıya imzasını koyuşunun 102. yıldönümünü, bağımsızlığa ulaşan yolda çok önemli bir bütünleşme adımının atıldığı şehir olarak gururla ve onurla kutluyoruz.
Kurtuluş Savaşı’nın lojistik üssü Kastamonu’yu cumhuriyet tarihinde farklı bir yere koyan bu gurur verici başkaldırının yıldönümü kutlamaları saat 10.00’da Kız Meslek lisesi önünden kortej yürüyüşüyle başlayıp Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni ile sürecek. Konuşmalar ve halkoyunu gösterilerinin de yer alacağı buradaki törenin ardından 10 Aralık kadın Platformu üyeleri makam ziyaretlerinde bulunacak.
Öğleden sonra 14.00’te Saray Hamamı Kültür Merkezi’nde Kastamonu Kadınları Karma El Sanatları Sergisi’nin açılışı ve ardından da 15.00’te Halk Eğitim Merkezi salonunda “Tarihte Türk Kadını konulu panel gerçekleştirilecek. Panele Kastamonu Üniversitesi’nden M. Serhat Yılmaz, İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Doç. Dr. Elvin yıldırım, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Elçin Yılmaz ve Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur deniz Sökmen konuşmacı olarak katılacak.
Akşam 19.30’da ise yine Halk Eğitim Merkezi salonunda Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu bir konser verecek.
MESAJLAR
VALİ’NİN MESAJI
Günle ilgili bir mesaj yayınlayan Vali Avni Çakır, “Kurtuluş Savaşının en buhranlı günlerinde, 10 Aralık tarihinde gerçekleştirilen mitingle dünyaya meydan okuyan Kastamonu kadını; ulusal uyanışın ve yeniden dirilişin meşalesini yakmış, bağımsızlık mücadelesinin kazanılmasında kahramanlığın sembolü olmuştur” dedi.
Vali Çakır’ın mesajı şöyle:
Kadınlarımız, kazanılmış tüm haklarımızın, bağımsızlığımızın, milli mücadelemizin başkahramanı, sağlam karakterli, çalışan, üreten, eğiten ve bizleri hayata hazırlayan gururun sahipleri, kutsal değerlerimizdir.
“Kurtuluş Savaşının en buhranlı günlerinde, 10 Aralık tarihinde gerçekleştirilen mitingle dünyaya meydan okuyan Kastamonu kadını; ulusal uyanışın ve yeniden dirilişin meşalesini yakmış, bağımsızlık mücadelesinin kazanılmasında kahramanlığın sembolü olmuştur.
Cesaretleri ile hafızalara kazınan Şerife Bacıları, Halime Çavuşları, Nene hatunları ile genci, yaşlısıyla birçok zafere imza atan yiğitlerin şehri Kastamonu; daha nice kahramanları, vatan, devlet, millet sevdalılarını yetiştiren ana ocağı olarak tarihe geçmiştir.
Kahraman kadınlarımızın Kastamonu’dan haykırdığı bu önemli gün, vatanımızın kurtuluşu ve bizleri hedeflerimize ulaştıran günün başlangıcı olmuştur.
Güçlü iradesi, bitmek bilmeyen mücadele azmi ile bugün de devletimizin, milletimizin birliğine, şanına, geleceğine güç katarak, daha büyük hedefler vadeden türk kadınlarımıza teşekkür ediyorum.
Şehitler diyarı Kastamonu’da “İlk Türk Kadın Mitingi”ni gerçekleştiren, vatan sevgisinin, kararlılığın, azmin, gururun sembolü kadınlarımızı rahmet ve minnetle anıyor, kahraman Kastamonu kadınının vermiş olduğu bağımsızlık mücadelesinin yıldönümünü kutluyorum.”
AK Parti Milletvekili Metin Çelik
Kurtuluş Savaşında cepheden cepheye, silah, mühimmat ve erzak taşıyan Şerife Bacılar, Halime Çavuşlar, Nene Hatunlar ve daha nice kadın kahramanlarımız fedakârlık ve cesaretin sembolü olmuşlardır. İstiklal mücadelesinin en büyük kahramanlık örneklerini de Kastamonu kadınıları gerçekleştirmiştir. Vatan topraklarının işgal edildiği, işgal gören bölgelerde her türlü zulmün sergilendiği o kara günlerde, eşini, oğlunu, yavuklusunu, ‘ya şehit ol, ya gazi’ diyerek cepheye gönderen Kastamonu kadınları, 10 Aralık 1919’da 3.000’den fazla kişiyle Kastamonu’da bir araya gelerek esarete başkaldırmış, işgali asla kabullenmeyeceğini, milletinin kurtuluşu için canını vermekten kaçınmayacağını dünyaya haykırmıştır. Her türlü zorluğu yenme azim ve kararlılığıyla Millî Mücadele’nin en karanlık günlerinde vatanına sahip çıkan Türk kadını, gelecekte de bizlere güç vermeye devam edecektir Bu duygu ve düşüncelerle Kastamonu’da ‘İlk Türk Kadın Mitingi’ni gerçekleştirenleri rahmet, minnet ve şükranla anıyor, Kastamonu kadınının verdiği bağımsızlık mücadelesinin 102. Yılını kutluyorum.
CHP Milletvekili Hasan Baltacı
10 Aralık, kurtuluş mücadelesinde; cesur, fedakâr ve kahraman kadınlarımızın açtığı özel bir sayfa, bu sayfanın en muhteşem satırlarının ise Kastamonu’da yazıldığı tarihtir.
Vatan topraklarının işgal edildiği, işgal gören bölgelerde insanlık dışı katliamların sergilendiği o günlerde; eşini, oğlunu, sevdiğini cepheye gönderen kahraman Kastamonu kadınları, 10 Aralık 1919’da Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi bahçesinde toplanıp esarete başkaldırmış, işgali asla kabullenmeyeceğini, milletinin kurtuluşu için canını dahi vermekten geri durmayacağını dünyaya haykırmıştır. O kadınlar sözünü tutup, Kurtuluş mücadelesinde erkeklerinin yanında cephede saf tutmuş, mermi taşımış, mermi sıkmış ve çocuklarını kurtuluş için feda etmişlerdir.
Bugün daha yaşanabilir bir Türkiye, daha yaşanabilir bir dünya hayal eden kadınlar bu yolu 10 Aralık’ın ışığıyla kat etmekte, attıkları her adımda güçlenen cesareti, 102 yıl önce Kastamonu’da ölümsüzleşen o ruhtan almaktadır. Kastamonulu kadınlar tarafından gerçekleştirilen ilk kadın mitingini anmak ve gelecek nesillere aktarmak boynumuzun borcu, tarihin bize yüklediği en önemli sorumluluktur.
Bu duygularla; Şerife Bacı, Halime Çavuş, Rahime Kaptan ve Hafız Selman İzbeli başta olmak üzere Milli Mücadelenin tüm kahraman kadınlarını saygıyla anıyorum. 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitinginin 102’nci yıldönümünü, kadınlarımızın onur ve gurur gününü kutluyorum.
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu
İstiklal yolunun destanını yazan kadınlarımız 102 yıl önce uğradığımız zulme başkaldırmış mukaddes topraklarımız da özgürce yaşamak için Kastamonu’dan tüm dünyaya “Eğer hakkımız teslim edilmezse, evlâtlarımızın kanlarına kendi kanımızı karıştırarak erkeklerimizle aynı safta, dinimiz ve istiklâlimiz için öleceğiz.’’ diyerek seslenmiş ve Türk kadının vatan sevgisini her şeyin üzerinde tuttuğunu haykırmıştır.
10 Aralık 1919 İlk Türk Kadın Mitingi’nin gerçekleştirildiği şehrimizde kadınlarımızın “Ya İstiklal Ya Ölüm” mesajı bu milletin esaret altında yaşamaktansa serden vazgeçmeyi şeref olarak gördüğünün manifestosu olmuştur.
Ecdadın dünyada eşi benzeri görülmemiş bu fedakarlığı Türk Milleti’nin ilelebet payidar kalacağının nişanesidir.
İstiklal Mücadelemizin sembol isimleri olan Şerife Bacı’nın, Halime Çavuş’un, Hafız Selman İzbeli ve isimli isimsiz nice kahramanlarımız milli ruhumuzun temelidir.
Kastamonu kadını tarihin her safhasında toprağı, bayrağı ve milleti için destan yazmaktan geri durmamıştır. Kastamonu Belediyesi olarak bu bilinçle kadınlarımız ile birlikte yürüttüğümüz projelere ayrı bir önem veriyoruz. İnanıyoruz ki üretim mücadelemizde başarıyı, şehrimizin değerlerini korumak ve geleceğe en iyi şekilde aktarabilmek adına attığımız adımları ecdadın izinden giden kadınlarımızla başaracağız.
Bu duygu ve düşünceler içerisinde bizlere mukaddes toprakları miras bırakan tüm kahramanlarımızı minnet, şükran ve rahmetle yad ediyorum. Ruhları şad olsun.
Kastamonu’da 3 bin den fazla kadının bir araya geldiği miting ile vatan topraklarını işgalden kurtarma mücadelesinde en ön safta yer alan Türk kadını, büyük bir gururla adını tarihe yazdırmıştır.
Kastamonulu kadınların, 10 Aralık 1919 tarihinde gerçekleştirdiği “İlk Türk Kadın Mitingi” ile vatan, millet sevgisini, millî ve manevi değerlerimizi korumadaki hassasiyetleri tüm dünyaya duyurulmuştur.
Aradan geçen 102 yıl bizlere göstermiştir ki 10 Aralık 1919 tarihindeki o asil ruh hala canlıdır. Biz onların kahramanlıkları ve fedakârlıkları sayesinde bugün bu topraklarda hür ve bağımsız olarak yaşıyoruz.
İlk Türk Kadın Mitingi’nin 102’nci yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan kahraman kadınlarımızı saygı ve rahmetle anıyor, Kastamonu kadınının verdiği bağımsızlık mücadelesinin 102’nci yılını kutluyorum.
İGM Başkanı Güray Parçal
Kastamonulu kadınlarımız, 10 Aralık 1919 tarihinde gerçekleştirdikleri “İlk Türk Kadın Mitingi” ile vatan, millet sevgisini, millî ve manevi değerlerimizi korumadaki hassasiyetlerini tüm dünyaya duyurmuştur.
Kastamonu’da 3000’den fazla kadının bir araya geldiği miting ile vatan topraklarını işgalden kurtarma mücadelesinde en ön safta yer alan Türk kadını, büyük bir gururla adını tarihe yazdırmıştır.
Bağımsızlığımızın kazanılmasında sayısız fedakârlıkları bulunan ve vatan topraklarının işgal edildiği bölgelerde erkeklerin yanında cepheden cepheye silah, mühimmat ve erzak taşıyan Şerife Bacılar, Halime Çavuşlar, Nene Hatunlar dünyada emsali görülmemiş kahramanlığın, cesaretin ve erdemin sembolü olmuşlardır.
Her türlü zorluğu yenme azim ve kararlılığıyla Millî Mücadele’nin en karanlık günlerinde olduğu gibi 15 Temmuz’da da vatanına sahip çıkan Türk kadını, yarın da aynı duygularla bizlere güç vermeye devam edecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle, “İlk Türk Kadın Mitingi”nin 102. yıl dönümünü kutluyor; vatan ve millet uğruna hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan kahraman kadınlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.
———-
AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü
Kastamonulu kadınlarımız, 102 yıl önce bugün, 10 Aralık 1919 tarihinde gerçekleştirdikleri “İlk Türk Kadın Mitingi” ile vatan, millet sevgisini, millî ve manevi değerlerimizi korumadaki hassasiyetlerini tüm dünyaya duyurmuştur.
Kastamonu’da 3000’den fazla kadının bir araya geldiği miting ile vatan topraklarını işgalden kurtarma mücadelesinde en ön safta yer alan Türk kadını, büyük bir gururla adını tarihe yazdırmıştır.
Bağımsızlığımızın kazanılmasında sayısız fedakârlıkları bulunan ve vatan topraklarının işgal edildiği bölgelerde erkeklerin yanında cepheden cepheye silah, mühimmat ve erzak taşıyan Şerife Bacılar, Halime Çavuşlar, Nene Hatunlar dünyada emsali görülmemiş kahramanlığın, cesaretin ve erdemin sembolü olmuşlardır.
Her türlü zorluğu yenme azim ve kararlılığıyla Millî Mücadele’nin en karanlık günlerinde olduğu gibi 15 Temmuz’da da vatanına sahip çıkan Türk kadını, bugün de yarın da aynı duygularla bizlere güç vermeye devam edecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle, “İlk Türk Kadın Mitingi”nin 102. yıldönümünü kutluyor; vatan ve millet uğruna hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan kahraman kadınlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.
CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin
30 Ekim 1918’den sonra vatan topraklarının işgalini kınamak ve bunu dünya kamuoyuna duyurmak için Kastamonu`da 10 Aralık 1919’da yapılan ilk Türk kadın mitinginin üzerinden 102 yıl geçti.
102 yıl önce bugün bir araya gelen 3 bini aşkın Kastamonu kadını istiklâl uğruna can vermeyi göze aldıklarını şehrimizin kalbinden tüm dünyaya ilan etmiştir.
O kadınlar ki her türlü mezalime rağmen, cepheye mühimmat taşımış, düşmana mermi sıkmış, savaş meydanlarında can veren evlatlarının, eşlerinin yanlarında son nefesini vermekten geri durmamıştır.
10 Aralık Kastamonulu kadınlar için olduğu kadar, ülkemiz kadınları açısından da bir şeref günüdür. 10 Aralık, Kastamonu kadınının adını tarih sayfalarına altın harflerle yazdırdığı, işgalci güçlere karşı kadın direnişinin en ileri hattan başlatıldığı gündür.
Bu kahraman kadınların; Şerife Bacıların, Halime Çavuşların, Rahime Kaptanların çocukları olmakla gurur duyuyoruz! “İlk Türk Kadın Mitingini” gerçekleştirip esarete başkaldırarak tüm dünyaya meydan okuyan, kahraman Kastamonu kadınını rahmet, minnet ve şükranla anıyor, her dönemde yiğit yetiştiren fedakâr analarımızın ellerinden öpüyor, Kastamonu kadınının verdiği bağımsızlık mücadelesinin 102. yılını kutluyorum.
MHP İl Başkanı Emin Çınar
Birinci Dünya Savaşı sonrasında imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması ile ülkemizin birçok yeri işgal edilmiş ve insanlarımız katledilmiştir. Bu işgal ve kıyımlara karşı işgal edilmemesine rağmen Kastamonulu Türk Kadınları bu duruma kayıtsız kalmamış ve işgalleri protesto etmek için 10 Aralık 1919 günü Kastamonu kız Öğretmen Lisesi’nde toplanarak protesto mitingi düzenlemişleredir. Yaşanan katliamları ve işgalleri protesto etmek için toplanan 3 bini aşkın Kastamonulu kahraman Türk Kadınının yapmış olduğu bu eylem aynı zamanda İlk Türk Kadın Mitingi olarak tarihe geçmiştir.
İlk Türk Kadın Mitingi’nin 102’nci yılında isimli isimsiz tüm kahramanlarımızı şükran, rahmet ve minnetle yad ediyorum. Ruhları şad olsun.
Bıraktıkları aziz hatıraların emanetçileri olan bizler aynı ruh ile vatanımıza, milletimize ve bayrağımıza hizmet etme gayreti içerisinde olduğumuzun bilinmesini istiyorum. Ne Mutlu Türk’üm diyene.
AK Parti Kadın Kolları İl Başkanı Neslihan Kaya
1.Dünya Savaşı’nın ardından Ülkemizdeki işgale karşı 10 Aralık 1919’da Kastamonu’da gerçekleştirilen İlk Türk Kadın Mitingi’nin 102. yılını gururla kutluyoruz.
Milli Mücadele yıllarının başında Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Hanımlar Cemiyeti çatısı altında bir araya gelen Kadınlarımız 10 Aralık 1919’da KASTAMONU’da gerçekleştirdiği Türk tarihinin “İLK TÜRK KADIN MİTİNGİ” ile varlığını tüm dünyaya duyurmuştur.
3000’den fazla Kadının bir araya geldiği bu miting; Türk Kadınının vatan sevgisi konusunda ne kadar hassas, bilinçli, değerlerinikorumakta tereddüt göstermeyecek bir cesarete sahip olduğu ve erkeğinin yanındamuazzam işbirliği içinde çalışabileceğini herkese gösteren tarihi bir olaydır.
10 Aralık 1919 tarihinde Kastamonu Kız Meslek Lisesi Bahçesi’nde toplanan 3 bine yakın Kastamonulu Kadınımızın bir araya geldiği miting ile vatan topraklarını işgalden kurtarma mücadelesinde büyük bir gururla adını tarihe yazdırarak işgalci devletlere dur demiştir. Öyle ki Zekiye Hanım (Polis Müdürü Halil Bey’in eşi) şu sözlerle işgalci güçleri uyardı: “Hakkımızı teslim etmez zulme son vermezseniz; erkeklerimizle bir safta, dinimiz ve istiklâlimiz için ölecek; haksızlara, zalimlere tarihin lanetlerini terk ederek şehâmetle öleceğiz” bu inancın karşısında hangi güç durabilirdi? Bu haykırışın ardından Kadınlarımız sözünde durdu ve evlerini terk edip erkeklerinin yanında cephede saf tutu, mermi taşıdı ve çocuklarını kurtuluş için feda etti. Bağımsızlığımızın kazanılmasında sayısız fedakârlıkları bulunan ve Vatan topraklarımızın işgal edildiği bölgelerde erkeklerin yanında cepheden cepheye silah, mühimmat ve erzak taşıyan Şerife Bacılar, Nene Hatunlar, Halime Çavuşlar, Hafız Selmanlar, Kara Fatmalar, Adile Onbaşılar, Binbaşı Ayşeler, Çete Ayşeler, Gördesli Makbuleler, Kılavuz Haticeler, Satı Kadınlar, Onbaşı Nezahatler, Tayyare Rahmiyeler dünyada emsali görülmemiş kahramanlığın, cesaretin ve erdemin sembolü olmuşlardır.
10 Aralık, Kastamonu Kadınının Kız Meslek Lisesi bahçesinden vatanımızı işgal eden güçlere rest çektiği gün. 10 Aralık, Şerife Bacıların adlarını tarih sayfalarına altın harflerle yazdırdığı, işgalci güçlere karşı direnişini başlattığı gün. 10 Aralık, vatanını işgal güçlerine vermektense eşini, çocuğunu ve canını kaybetmeyi göze alan Kastamonu Kadınımızın tüm dünyaya ders verdiği gün.10 Aralık,İlk Türk KadınMitingi’nin yapıldığı gün.
Dün olduğu gibi, bu topraklarda Şerife Bacılar bitmeyecek,Türk Kadını vatan, millet sevgisi ile Türkiye Cumhuriyetini çağdaş Ülkeler seviyesine çıkarma mücadelesinde, 102. Yıldönümünü kutladığımız bugün ve yarında aynı duygularla Ülkemizi temsil etmeye devam edecektir.
Her türlü zorluğu yenme azim ve kararlılığıyla Millî Mücadele’nin en karanlık günlerinde olduğu gibi 15 Temmuz’da da vatanına sahip çıkan Türk kadını, yarın da aynı duygularla bizlere güç vermeye devam edecektir.Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan, biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip donanmaktır.
“İlk Türk Kadın Mitingi” nin 102.yıldönümünü kutluyor; vatan ve millet uğruna hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan Kahraman Kadınlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”
Tüm Kadınlarımızın gurur günü kutlu olsun…
CHP Merkez İlçe Başkanı İlke Karabacak
Dünyada emperyalistler her savaş başlattığında coğrafya fark etmeksizin ilk başta kadınlar ve çocuklar hedef olmuştur. Her savaşta kadına yönelik şiddet en vahşi boyutlara ulaşmıştır.
Emperyalizme karşı kazanılmış savaşlara bakıldığında ise kadın mücadelesinin önemi hep ön planda kendisine yer bulmuştur.
Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basmasıyla başlayan Milli Mücadele’nin başarıyla sonuçlanmasında kahraman Kastamonu kadının üstlendiği rol bunun kanıtıdır.
Milli Mücadele boyunca İnebolu kıyılarından teslim aldıkları cephaneyi kağnılara, yavrularını ise sırtlarına sararak cepheye taşıyan Kastamonu kadını, tarihler 10 Aralık 1919’u gösterdiğinde Kız Öğretmen Okulu bahçesinde omuz omuza verip tüm Dünya’ya meydan okumayı bilmiştir.
Kastamonu kadınının 102 yıl önce bugün gösterdiği cesaret ve kararlılık, daha iyi bir Türkiye, daha iyi bir dünya hayali kuran tüm kadınlara ışık tutmaktadır. O cesaret ve kararlılık, bugün bu topraklarda kimi zaman kendilerine yönetilen şiddete dur demek için, kimi zaman alın terinin karşılığını almak, mutfaklarında tencerelerini kaynatmak için, kimi zaman evlatlarını huzurla büyütebilecekleri bir Türkiye için mücadele eden kadınlarımıza kılavuz, öncü olmaktadır.
102’nci yılında bu kadim şehirde gerçekleştirilen ilk kadın mitingini anmak, anlamak ve gelecek nesillere aktarmak, bile isteye ve göz göre göre içine itildiğimiz buhrandan birlikte çıkmamız için olmazsa olmazdır.
Bu duygularla; Şerife Bacı, Halime Çavuş, Rahime Kaptan ve Hacı Selman İzbeli başta olmak üzere Milli Mücadelenin tüm kahraman kadınlarını saygıyla anıyor, 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitinginin 102’nci yıldönümünü, Kastamonu kadınının onur ve gurur gününü kutluyorum.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kastamonu Şubesi
Birinci Paylaşım Savaşı’nın sona ermesinin ardından vatanımız emperyalist ülkelerin ve işbirlikçilerinin işgaline uğradı. Yıllarca birbiri ardına süren savaşlarda varını yoğunu kaybeden milletimiz, elde kalan son vatan parçasını da yitirmekle karşı karşıya kaldı.
Beklenen güneş 19 Mayıs 1919’da doğdu Anadolu’nun üzerine, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Samsun’a çıktı. Diğer illerle eş zamanlı olarak ilimizde önce Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti 27 Eylül 1919’da, hemen ardından da Kadınlar Şubesi kuruldu ve Kuvayi Milliye yapılanması bu sayede sağlandı.
Kurtuluş Savaşı’nda erkeklerle beraber ön safta mücadele edecek olan Kastamonu kadınları, ülkemizin işgalini protesto etmek için bir miting hazırlığına başladılar. Zekiye Hanım, Kamuran Hanım, Saime Hanım, Bedriye Hanım, Münire Hanım, Refika Hanım, Neyyire Hanım öncülüğünde örgütlenen yüzlerce kadın 10 Aralık 1919 Çarşamba günü Darülmuallimat bahçesinde toplandılar, düzenledikleri miting ile işgali protesto ettiler. Mitingde alınan kararları telgraf ile İstanbul hükümetine ve emperyalist ülkelerin temsilcilerine ilettiler. “Ya istiklal ya ölüm” şiarını tüm dünyaya Kastamonu’dan haykırdılar.
Tarihe ülkemizdeki “ilk kadın mitingi” olarak geçen bu tarihi olayın haklı onur ve gururunu 102’nci yıldönümünde aynı heyecan ve ruhla taşıyoruz. Kadınlar o gün olduğu gibi bugün de ülkemizde bağımsızlığın, vatanseverliğin, çağdaş yaşamın önde gelen savunucularıdır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve bugüne taşıyan tüm kahramanları sevgi, saygı ve şükranla anıyor, bağımsızlık yolunun daim yolcuları olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz.