Küre’nin geleceği sosyal alanlar, altyapı çalışmaları ve ekonomik planlarla yeniden inşa ediliyor.
İstanbul’da bir araya gelen Küre Kaymakamı Buğra Güzel, Belediye Başkanı Salih Turan ve Küre Dernekler Federasyonu Başkanı Kubilay Salihvatandaş, ilçenin kalkınma planlarıyla ilgili İstamonu GazetesiGenel Yayın Yönetmeni Hüseyin Karadeniz’e açıklamalarda bulundu.
Kaymakam Hayrettin Buğra Güzel, ilçeden transit geçişlerin önlenmesi gerektiğini vurgularken bakır dışında gelir getirici kaynakların oluşturulmasının önemine dikkat çekti.
Belediye Başkanı Salih Turan da alt yapıya öncelik vereceklerini belirterek 40 yıllık su sorunu için yapılacak harcamanın 10 milyon lirayı bulacağını bildirdi.
Küre Dernekler Federasyonu (KÜREFED) Başkanı Kubilay Salihvatantaş ise yerel idare, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının uyumlu çalışmasıyla ilçenin gelişmesine önemli ölçüde katkı sunulacağını ifade etti.
Açıklamaların satırbaşları şöyle:
Kaymakam Buğra Güzel: İnsanların içeriye girmesi lazım
“Küre çok şirin ve bir o kadar da etkisinin az olduğu bir ilçe. Kastamonu ile İnebolu’yu yani şehir merkezini sahile bağlayan güzergah üzerinde. Özellikle yaz aylarında çok ciddi bir trafik akışı yaşanıyor. Keza bu güzergâh üzerinde stratejik bir öneme sahip olan İstiklal Yolu var. Şu an baktığımızda Küre bu yol güzergahının avantajından hiçbir şekilde faydalanamıyor. Küre’nin dışından, çevreyolu olarak adlandırdığımız yol kullanılıyor. İnsanların bir şekilde içeriye girmesi gerekiyor ya da Küre’nin o çevreyolu üzerine konumlandırılması lazım. Yapılacak yatırımların bunun düşünülerek gerçekleştirilmesi gerektiği kanaatindeyim.”
“Küçük düşünmek yakışmıyor”
“Küre’nin insanı sadece bakıra odaklanmış. Yüzde 65 orman varlığına sahip olmasına rağmen yakın zamana kadar bu konuda hiçbir girişimde bulunulmamış. Kaymakam Fatih Kayabaşı döneminde bir mobilya atölyesi kurulmuş sadece. Atölyede çok çeşitli makineler ve ekipmanlar var. Ancak ahşaba şekil verecek usta ve personel bulmakta sıkıntı çekildiği için şu anda atıl vaziyette. Meslek yüksek okulunda da orman, ağaç ya da mobilya bölümü olmadığından ilçeye katkı sağlayamıyoruz bu manada. Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğüne girişimlerimiz devam ediyor bölümle ilgili, önümüzdeki seneden itibaren netice alacağımızı düşünüyorum. Küre’nin bakır dışında hem eğitimsel hem de çeşitli sektörlerde vizyon kazanması lazım. Küçük düşünmek Küre’nin geleneklerine yakışmıyor.”
Belediye Başkanı Salih Turan: Önceliğimiz su ve alt yapı
“Küre Kastamonu’nun diğer ilçelerine göre özel teşebbüslerin kısıtlı olduğu, yatırımlar noktasında çok geç kalınan bir yer. 1955’ten beri faal olarak çalışan bir maden geçim kaynağı olmasına rağmen ilçenin sosyal alanları başta olmak üzere dinamikleri canlandırılamamış. Hollanda’da 18 yıl fen işleri amiri olarak görev yaptım. İlk önce Küre Belediyesinde oturmamış olan düzenisağlamakla işe başladık. Küre’nin su sorunu kanayan bir yara gibi. Su için alt yapı işlemlerimizin yüzde 80’ini bitirdik, sadece boru döşemesi kaldı. Maliyeti 6,5 milyon lirayı buldu. Önümüzde arıtma sisteminin yenilenmesi ve yer altı hatlarının değiştirilmesi işlemleri var. Kademe kademe bunları tamamlayacağız. Sadece su ile ilgili çalışmalar 10 milyon lirayı bulacak. Maalesef her sağanak yağış sonrası ilçemiz çamurdan geçilmiyor. İkinci büyük hedefimiz ise Küre tarihinde bakılmayan kanalizasyon sorununun çözümü olacak. Festivale aktaracağımız kaynakları ilçemizin gelişimi noktasında kullanacağız.
“Küre’nin en önemli değeri bakır. İlçemizin madeni, yer altı zenginlikleri var ama bunu Türkiye’ye mal edebilmekte, pazarlayabilmekte bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. İstanbul’daki tanıtım günlerinde insanların Küre’de bir bakır madenini bildiklerini gördüm ancak Küre’mizde bununla ilgili bir tabela dahil yok. Bakırdan heykel, maden müzesi ve karşılama tabelaları konusunda çalışmalarımız olacak.”
“Daha önce var olan Küre Bakır Spor Kulübünü canlandırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Maalesef ilçemizde yeterli spor alanları yok. Harabe şeklindeki futbol sahamızın olduğu yere 400 bin liraya mal olacak kapalı spor salonu yapmayı planlıyoruz. Projemizi nisan ayında başlatmayı hedefliyoruz.”
“Ersizlerdere köyümüze Milli Park Müdürlüğümüze sunduğumuz projemiz gerçekleştirilecek ve projemizin içerisinde cam teras, yürüyüş yolları, kamelyalar yapılacak. Bu projemizin içerisinde Doğanlar Kalesini de turizme kazandırmayı hedefliyoruz. Orman Genel Müdürlüğünden Ayrancı mesire alanını alma talebimiz Milli Parklar Müdürlüğü bünyesine girdiği için reddedildi. Onun yerine birçok sosyal alanın içinde olduğu projemizle Masruf Mesire Alanını oluşturacağız.”
KÜREFED Genel Başkanı Kubilay Salihvatandaş: 4 sene sonra farkı göreceğiz
Küre’de yeni bir kaymakamımız ve belediye başkanımız var. Kısa sürede önemli ölçüde yol alındı. Ancak ilçemizin hem toplumsal hem de fiziksel anlamda projelere ihtiyacı var. İstanbul Küre Dernekler Federasyonu olarak hem sosyal anlamda hem insan gücü anlamında maddi ve kendi bilgimiz dağarcığında teknik anlamda da elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. 4 sene sonra sosyal alanları, çevresel düzenlemesiyle çok farklı bir Küre’yi göreceğimize ve konuşacağımıza inanıyorum.
( İSTAMONU)