2020’nin tarımda zor geçtiğini belirtti
Kastamonu Ziraat Odası (KZO) Başkanı Mehmet Butur, dört mevsimli yılların geride kaldığını ve artık iki mevsim yaşandığını belirttiği açıklamasında, 2020’nin çiftçi için zor geçen bir yıl olduğunu belirtti, kuraklığın ve salgının olumsuz etkisini öne çıkardı ve “Çiftçilerimizin kuraklığa dayanıklı cins ve çeşitlerde tarımsal ürün üretimine yönelmeleri önem arz etmektedir. Bu yıl birçok çiftçimiz ekimlerini kuraklık yüzüne yapamadı veya geciktirdi” dedi.
Etkin ve verimli kullanım
Sulama alanlarının genişletilmesi ve toplulaştırma uygulamasının yararlarını Devrekani’de 27 bin ton olan pancar rekoltesinin 110 bin tona çıkmasıyla örneklendiren KZO Başkanı Butur, “Tarımda suyun etkin ve verimli kullanılması için damlama ve yağmurlama sulamaya ağırlık verilmelidir” dedi, et ve süt üreticilerinin yaşamakta oldukları sorunlara dikkat çekti; kendisini eleştiren CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin’i cevapladı.
Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur tarımda 2020 yılının değerlendirilmesini yaptı ve CHP İl Başkanı’nın eleştirisine cevap verdi.
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Buturaçıklamasında şunları söyledi:
“2020 yılı zorlu geçmiştir. Ülkemizi ve dünyayı saran koronavirüs diğer sektörlerde olduğu gibi tarımı etkiledi. Tarımsal faaliyetlerin devamlılığı için Hükümetimizin sokağa çıkma yasağı olduğu günlerde çiftçilerimiz bu kapsamın dışında tutulmuştur.
iklim değişikliği nedeni ile dört mevsim yerine yaz ve kış olarak iki mevsim yaşıyoruz. Kuraklığında tarım sigortası kapsamına alınması nedeni ile TARSİM sigortası büyük önem arz etmektedir.Çiftçilerimizin kuraklığa dayanıklı cins ve çeşitlerde tarımsal ürün üretimine yönelmeleri önem arz etmektedir. Bu yıl birçok çiftçimiz ekimlerini kuraklık yüzüne yapamadı veya geciktirdi.
Odamız tarafından bu yıl siyezin coğrafi işaret belgesi alınmıştır. Bunun da olumlu yansımaları görülmüştür.
Odamız tarafından siyez ve sarımsak gibi bölgesel ürünlerinin tanıtımını canlı yayınlarla ulusal basına taşıdık. Ayrıca bu ürünlerin tanıtımı için desteklerinden dolayı yerel basınımıza teşekkür ediyoruz.
Türkşeker tarafından 2020 yılında 300 ton kadar siyez 2,30-2,50 TL. arasında alım yapılmış bu sayede 1,80 TL olan siyez fiyatı 2,30-2,50 TL.’ye yükselmiştir. TÜRKŞEKER tarım tarafından ilimizde sözleşmeli olarak siyez ekimi yapılması amacı ile yaklaşık 10 bin dekarlık bir alanda sözleşme yapıldı.2021 bahar döneminde aynı şirket sözleşmeli yulaf ekimi yaptıracaktır.
Coğrafi işaretli tarım ürünlerinin ilave desteklenmesi için T.M.O’nuncoğrafi işaretli tarım ürünlerinde destekleme alımı yapması önem arz etmektedir .
Tarım ve Orman Bakanlığınca hayata geçirilen dijital tarım pazarının yaygınlaştırılması önem arz etmekte olup, bu sayede aracılar ortadan kalkarak üretici ile satıcının direkt buluşması sağlanacaktır.
Miras yolu ile bölünme nedeni ile tarım arazileri parçalanmış hale geldiğinden, arazi toplulaştırması acilen yapılmalıdır.
Kastamonu sulama alanlarının DSİ ve Özel İdare tarafından genişletilmesi,örneğin Devrekani toplulaştırma ve sonrası kapalı sulamaya geçilmesi sonucu 3 yıl öncesindeki 27 bin ton olan pancar üretimi 110 bin tona yükselmiştir.
Üreticilerimizin tarımda suyun etkin ve verimli kullanılması için damlama ve yağmurlama sulamaya ağırlık verilmelidir.
Karkas et fiyatları ile süt fiyatlarının düşük seyretmesi hayvan üreticilerimizi olumsuz yönde etkilemiştir. 2020 yılının başlarında Karkas et fiyatı 40 TL.’ye kadar yükselmişken şu anda 36-37 TL.’den seyretmektedir.2020 yılının başlarında yemin çuvalı 80 TL. İken %40-50 bir artışla şu anda 110 TL. civarındadır. Üzülerek söylüyorum, karkas et fiyatının üretici fiyatında düşmesine rağmen tüketici fiyatlarına yansımadığını görüyoruz. Hayvancılık konusunda sıkıntılarımız devam ediyor.
Kırsalda toplama süt satış fiyatı günümüz şartlarında 1,80-2,0 TL. Arasındadeğişmektedir. bu da süt üreticilerimizi besicilerde olduğu gibi olumsuz etkilemektedir. Korkarım bu süt fiyatları damızlık hayvanlarımızı kesime sevk etmektedir. Bu durum ileriki dönemlerde hayvan sayısının azalmasına neden olacağından hayvancılığımızı olumsuz etkileyerek süt ve ette dışa bağımlı bir hale getirecektir.”
ERBİLGİN’E CEVAP
Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin’in, “Ziraat Odası Başkanı hem AKP’li hem İl Genel Meclis Üyesi. Bulunduğumuz her ortamda bizi yok koymaya çalıştı ama haddini bildirince sus pus oldu. Bu arkadaşın Kastamonu çiftçisi ile ilgili bir adımı var mı? Yok.Ama en büyük AKP’li” şeklindeki eleştirisine şu cevabı verdi:
“Şahsımı ve Odamızı hedef alanCHP il başkanı Hikmet Erbilgin’in açıklamalarını yerel basında okudum.
Kendisine hatırlatmak isterim ki, ben ve Odamız meclis üyesi arkadaşlarım Ziraat Odası yönetimine atama ile gelmedik. Bizler 10 bin çiftçinin belirlediği delegelerin oyları ile 2019 yılında bu göreve ikinci kez getirildik. Sözde demokrasi savunucusu gibi görünen bu kişiler 10 bin üyemizi ve delegelerimizi hiçe sayarak üzmüştür. Ancak bizim notumuzu Erbilgin değil 2022 yılında yapılacak genel kurulda çiftçilerimiz verecektir.” Cengiz MUHZİROĞLU