TYÇP kapsamında çalışmak için devletin çeşitli kamu kurumlarına başvuran vatandaşlarımız, noter huzurunda çekilen kurada isimleri çıkmadığında büyük üzüntü içine düşüyorlar malum…
İşsiz vatandaşlarımızın üzülmelerine içi elvermeyen kamu idarecilerimiz çareyi buldular sonunda.
Kura rafa kalktı…
Mülakat oturdu.
Şans, talih, yazgı, kader, nasip gitti…
İlandaki ifadeyi aynen yazıyorum, yerine, “Liste Yöntemi” geldi.
Yazı uçtu…
Sözlü kaldı.
Kurada adım çıkmadı diye ağlar mısınız?..
Devlet mülakatla personel alıyor güler misiniz?
Kamuya personel alımı, kutudan çıkacak isme bırakılacak kadar basit değil muhakkak ki…
Evvela adınızı listeye yazdıracaksınız, yanlış anlamayın çalışmak için ilgili kuruma başvuruda bulunacaksınız, tatlı bir heyecanla sınav gününü bekleyeceksiniz, bildiğiniz bütün duaları birbiri ardına sıralayıp salonda soluğu alacaksınız, Allah bilir en kazığından ne sorular ne sorular karşısında ter dökeceksiniz, komisyon “Nuh diyecek peygamber demeyecek”, asgari ücretle en fazlasından 9 ay çalışacak dahi olsanız NASA’ya astronot alır gibi talimden geçirileceksiniz, hayatınız bir film şeridi gibi gözünüzün önünden geçecek, ter verecek, n’olduğunu daha anlayamadan sözlü sınav sona erecek.
Mülakat sonrası asil listeye de yedek listeye de giremeseniz dahi hiç üzülmeyeceksiniz…
Halanız olduğuna kahredeceksiniz sadece.
Hakkı hakkaniyeti, adaleti, fırsat eşitliğini, devlet karşısında her vatandaşın eşit olduğunu, devletin de her vatandaşa eşit baktığını, ve daha nice insani, ahlaki, etik değeri okulda öğrenmemiş olsak hiç umursamayacağım yeminle…
E Maarif sen bari uymayaydın eller sözüne, devrin çarkına.
•••
Not 1: Personel istihdam etmede dünyada bizim devletten daha cini yoktur heralde…
“Toplum Yararına Çalışma Programı” (TYÇP) adı altında 2000’li yılların başında bir kaymakamın icat ettiği, ardından bir valinin “İşte proje budur” diyerek Bakan’a sunumunu yaptığı akla ziyan bir proje bu.
Pek eleştirilen taşeron sistemi filan yanında hacı…
“TYÇP, toplum yararına bir iş veya hizmetin geçici istihdam statüsü ile yürütüldüğü bir istihdam/eğitim faaliyetidir” deniyor tanımında. Yol yapım ve bakımı ile çevre düzenlemesinde çalışıyorsun, okul, hastane, kamu binalarının temizliğinde çalışıyorsun, ağaçlandırma, fidan yetiştiriciliği, teraslama vb. işleri yapıyorsun. Evvela 6 aydı, şimdilerde 9 aya çıktı.
Sosyal devletiz ya…
Yüklenici ödeyeceği asgari ücreti biliyor sadece, gerisi fasarya.