Bayburt’a 45 kilometre mesafedeki 80 haneli Bayraktar köyünde “sanat müzesi” var, Bayburtlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın öncülüğündeki “Baksı Kültür Sanat Vakfı” tarafından kuruldu 11 yıl önce, ülkemizin önde gelen iş, sanat, kültür insanları müze etrafında “pervane”…
Kastamonu’ya örnek olsun Bayburt.
(Bayraktar köyünün eski ismindenadını alan müzede çağdaş sanat ve geleneksel el sanatları aynı çatı altında yan yana, iç içe yer alıyor; sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi ile 40 dönümlük bir araziye yayılmış durumda…
Devletten bir kuruş maddi yardım alınmadan gerçekleştirildi proje.
Neden kuruldu müze?…
“Baksı Müzesi, yoğun göç veren ilimiz Bayburt’tun Bayraktar köyünde; gurbetin, kaybolan geleneklerin, unutulan değerlerin neden olduğu sorunlara ve sonuçlara bir çözüm arayışıdır. Gelenek, gelecek ve süreklilik bağlantılarını kuran, bu bağları istihdam-beklenti ve moral unsurları ile güçlendiren bir anlayışa sahiptir. Geleneksel kültürü koruyarak, gelecek kuşaklara aktarmak için araştırmalar yapan, bu zeminden hareketle özellikle kadın istihdamı projelerini uygulamaya koyan bir müzedir. Bulunduğu bölgede özel yetenekli çocukları tespit edip, burslarla eğitimlerine katkıda bulunarak, özellikle tasarım, sanat ve kültür alanlarında gelişmeleri için projeler uygulamaktadır… Baksı Müzesi, kendisini sadece seyirlik bir müze olarak sınırlamayan, o bölgede yaşayan insanlara imkânlar sağlayan, eğitim veren, o topraklarda yaşamayı bir sevinç haline getirmek isteyen bir müzedir.”
Baksı Müzesi’nin ne almadığı uluslar arası ödül kaldı ne de gerçekleştirmediği proje…
Müzenin ötesinde “toplumsal bir kurum”.
Lütfen ziyaret edin…
www.baksi.org)
Bayburt’tan iki ayrı köyünde “kültürseverler” tarafından kurulmuş iki ayrı müzeyi tanıttım iki gündür; “Kenan Yavuz Etnografya Müzesi” ve “Baksı Müzesi”…
Bayburt’ta “kültür” yatırımları kültürseverler eliyle yapılırken, Kastamonu’da ne oluyor?
Müze yahut benzeri bir kültür yatırımı için Kastamonu’dan neden hiç ses çıkmıyor?..
Yerel yönetimler nerede?
Nerede Kastamonu’nun “kültürsever” vakıfları, dernekleri, iş ve sanat insanları?…
“Kültür” olmadan karın doymayacağını ne zaman anlayacağız?
Not: Futbolun süper ligindeki şampiyonluk yarışında Fenerbahçe Beşiktaş’ı kovalıyor, Covid-19 ligindeki şampiyonluk mücadelesinde ise Kastamonu İstanbul’un “ensesinde”…
“Nefes kesen” yarış.
81 ekipli ligde iki hafta öncesinde (17-23 Nisan) 20’nci sıradaydık(Kastamonu), bir hafta öncesinde (24-30 Nisan) 6’ncı sıradaydık, bu hafta (1-7 Mayıs) 2’nciyiz…
Vites “turbo”.
Arazimiz geniş ve nüfusumuz az olsa da bastırıyoruz…
Bulaştırdıkça bulaştırıyoruz.
Covid-19 belasına “kafa atma” peşindeyiz topyekun…
Ne kamu ne de toplum farkında kafasına dayadığı silahın.
“8-14 Mayıs” haftasında 80 ilin önünde liderliğimiz “hayal” değil…
Az daha “gayret”.
Şampiyonluk hakkımız…
Söke söke alırız.
MUSTAFA AFACAN