Ülkemizde çilek taze olarak tüketilmesinin yanında dondurularak, meyve suyu olarak, reçel ya da marmelat şeklinde saklanmakta ve tüketilmektedir.
Çilek, ferah ve tatlı lezzetinin yanı sıra güçlü bir antioksidandır ve bunun yanında sağlığa başka türlü birçok olumlu etki de sağlamaktadır. Taze hali dondurulmuş veya reçel-marmelat halinden daha fazla antioksidan özellik göstermektedir.
- Çilek ve çilek gibi kırmızı renge sahip olan (ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kırmızı üzüm gibi) birçok kırmızı meyveyi tüketmek öncelikle yüksek C vitamini içeriği sayesinde bakteri ve virüslerle savaşarak bağışıklığı güçlendirir.
- Çilek; limon ve portakaldan daha yüksek C vitamini içermektedir. Günde 12 adet küçük boy çilek tüketimi bize yaklaşık 100 mg C vitamini sağlamaktadır. Bu da günlük C vitamini gereksinimimizi rahatlıkla karşılamaktadır.
- C vitamininden zengin bir besin olması nedeniyle bazı kanser türlerine karşı koruyucudur.
- Çileğe kırmızı rengini vermekte olan “antosiyanin” adlı madde kalp sağlığını koruyucu etki göstermektedir ve kalp krizi riskini düşürmektedir.
- Günde yaklaşık 25-30 gram posa tüketimi idealdir ve sindirim sistemine dosttur. 12 adet küçük boy çilek yaklaşık 3,5 gram posa içermektedir ve bu da bağırsak sağlığını olumlu etkilemektedir.
- Ayrıca posa içeren besinlerin tüketimi kötü kolesterolü düşürücü etki göstermektedir. Kolesterolün düşmesine bağlı damar tıkanıklığını da önlemektedir.
- Alfa hidroksi asit (AHA), salisilik asit ve elajik asit içeriğinden dolayı cilt sağlığını korumaktadır.
- Glisemik indeksi düşük bir meyvedir. Glisemik indeksi yüksek besinler, kan şekerini hızlı yükseltir. Fakat glisemik indeksi düşük olan çilek kan şekerini yavaş yükselterek kan şekeri dengesini korur. Bu nedenle diyabetli bireyler için de tüketilmesi uygun bir meyvedir.
- Antioksidan içeriği sayesinde ağız içinde oluşan yaraları iyileştirmektedir.
- Karaciğer dostudur.
Çilek, kalorisi birçok meyveye kıyasla daha düşük bir meyvedir. 12 adet küçük boy çilek yaklaşık olarak 60 kalori içermektedir. Bu nedenle çoğu birey için tüketilmesi uygun bir meyvedir. Fakat tüketimine dikkat edilmelidir. Çilek, alerjen bir besin olması nedeniyle alerjen bünyeli bireylerde fazla tüketildiğinde ciltte kızarıklık ve kaşınmaya neden olabilmektedir. Sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU