11-14 Kasım 2021 tarihleri arasında Ankara’daki Kastamonu Dernekler Federasyonu öncülüğünde Altınpark Fuar Alanı’nda düzenenen “Başkentte Kastamonu Günleri/16” etkinliği sırasında Kastamonu Kalkınma Sağlık Çevre Eğitim ve Turizm Vakfı ile Araç Belediyesi standında satılan bir CD bizi ziyadesiyle memnun etti. Türkiye’de uzun süre Türk halk kültürü/halk bilimine ait devlet hizmetlerini yönetmiş bir kişi olarak memleketim Kastamonu’yla ilgili her çalışmayı, etkinliği şükranla, teşekkürle karşılamamak mümkün mü? CD’nin künyesi şöyle:
Sıtkı Akın; Kastamonu Oyun Türküleri, Ankara 2021, ODE Projeksiyon, Müzik Yönetmeni: Candeniz Eroğlu. Aranjör: Muhammet Koç. Kayıt: Korhan Gülderen. Stüdyo: Korhan’s Studyo.
Önce CD’nin yaratıcısı Sıtkı Akın’ı kısaca hemşehrilerimize hatırlatalım.
20 Ocak 1965 tarihinde Ankara’da doğdu. Aslen Araç İğdir Kıyıdibi köyü kütüğüne kayıtlıdır.
İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümündeki yüksek öğrenimi sırasında müzikoloji eğitimi de almaya başladı. 1985 yılında TRT Ankara Radyosu Gençlik Korosu sınavını kazandı. Küçük yaşta bağlama çalmayı da öğrenmişti. 1990 yılında KTB Sivas Devlet THM Korosu ses sanatçısı sınavını kazandı. 1992 yılında Ankara Devlet THM Korosusanatçılığına naklen atandı. Şef Mehmet A. Özbek’in yönettiği bu koroda kısa sürede temayüz etti. Yurt içi ve dışında birçok konserde solist olarak görev aldı. Okullarda, üniversitelerde THM topluluklarını çalıştırdı. Son olarak 2015-2019 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Müzik Oyun ve Deneme Topluluğunu çalıştırıp şefliğini yaptı.
Sıtkı Akın, THM çalışmalarında sıradan bir ses sanatçısı olmakla yetinmedi. Ankara DTHM Korosu konserlerinde geleneksel THM uygulamalarından örnekler verdi. Geleneksel Sohbet Toplantıları bağlamında 2011 yılından itibaren “Ankara Ferfene Gecesi”, “Konya Barana Eğlencesi” ve “Elazığ Kürsübaşı Gecesi” eğlencelerini sahneye taşıdı. Memleketi Kastamonu’nun halk müziği alanında derleme, araştırmalar yapıp mahallî festivallerde sonuçlarını sesi ve sazıyla halka ulaştırmayı başardı.
2020 yılında THM araştırmalarına yeni bir boyut kazandırdı. Hacettepe Üniversitesi Geleneksel Türk Müzikleri Ana Bilim Dalında “Seymenliğin Ankara Kültürü ve Müziğindeki Yeri” başlıklı bir yüksek lisans tezini başarıyla savundu.
Sıtkı Akın, Ankara’daki Kastamonu Vakfı, KASYÖDER ve Araç Dayanışma Derneğinin Yönetim Kurullarında da görev almıştır, almaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır. Hâlen KTB Ankara DTHM Korosunda ses sanatçısı olarak görevini sürdürmektedir.
Kısa adıyla Kastamonu Vakfınca 2021 yılının sonuna doğru çıkarılan CD’sinin kitapçığının başında Sıtkı Akın’ın şu ithafı ve Sunuş’unu okumaktayız:
“Babam Salih Akın’ın aziz hatırasına, özlem ve rahmetle…
Değerli dostlar! Kıymetli babam Salih Akın’a ithaf ettiğim bu çalışmada uzun yıllar Kastamonu halk oyunları ezgisi olarak karşımıza çıkan türkülerimizi, yerel eğlencelerde pek yer almamasından yola çıkarak bu CD’de seslendirdik.
Kastamonu Oyun Türküleri olarak adlandırdığımız bu çalışmayla aynı zamanda Kastamonu müzik kültürüne de katkı sağlamayı amaçladık. Yerel yönetimlerimizin bize vereceği destekle de kısa süre içinde Kastamonu eğlencelerinde (düğün, kına vb.) yerini alacağını umut ediyoruz.
Ayrıca, bu CD’den elde edilecek gelir, Kastamonulu başarılı öğrencilere burs vermeyi amaçlayan Kastamonu Vakfına aktarılacağından başarılı her öğrencimizin ruhuna dokunma fırsatını yakalamış olacaktır. Pandemi koşullarında oldukça sıkıntılı geçirdiğimiz bu süreçte bana destek veren tüm dostlarıma sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Saygılarımla…”
CD’de sırasıyla şu Kastamonu oyun türkülerine ve sözlerine yer verilmiştir:
- Tren Gelir Kışladan
Yöre: Araç Kıyıdibi köyü. Kaynak kişi: Babaannesi Hanım Akın (Gemetli Ana). Derleyen: Sıtkı Akın.
- Kız Bahçende Gül Var mı?
Yöre: Kastamonu. Kaynak kişi: Yılmaz Arsoy. Derleyen: Adnan Ataman.
- Sepetçioğlu Bir Ananın Kuzusu
Yöre: Kastamonu Araç. Kaynak kişi: Âşık Mümin Meydanî-H. Avni Özbenli.
- Meşe Meşeye Benzer/Çarşambadır Çarşamba
Yöre: Kastamonu Tosya. Kaynak kişi: Yöre ekibi. Derleyen: Halk Oyunları CD’sinden yazıldı.
- Ay Işıktır Varamam
Yöre: Kastamonu Azdavay. Kaynak kişi: Yöre ekibi. Derleyen: Halk Oyunları CD’sinden yazıldı.
- Gıydıvan’ın Gızları (Huriye’m)
Yöre: Kastamonu İnebolu. Kaynak kişi: Orhan Dağlı. Derleyen: Muzaffer Sarısözen
- Manda Yuva Yapmış Söğüt Dalına (Tiridine Bandım)
Yöre: Kastamonu Tosya. Kaynak kişi: Yöre ekibi. Derleyen:Muzaffer Sarısözen
- Sayide’m
Yöre: Kastamonu. Kaynak kişi: Sarı Recep (Güray). Derleyen: Kemal Karasüleymanoğlu.
- Şu Cide’nin Çeşmesi
Yöre: Kastamonu. Kaynak Kişi: Sarı Recep (Güray). Derleyen:Muzaffer Sarısözen
- Çatalzeytin Kızları
Yöre: Kastamonu Çatalzeytin. Kaynak Kişi: Ayşe Akyol. Derleyen. Mehmet Uğuz.
- Sarı Yazma Altından
Yöre: Kastamonu. Kaynak Kişi: Yöre ekibi. Derleyen: Plaktan notası yazıldı.
- Gökçeağaç’ın Kilimi
Yöre: Kastamonu. Kaynak Kişi: Yöre ekibi. Derleyen: Nursaç Doğanışık-Suat İnce
[CD’de gökçe ağaç ayrı yazılmış. Bir ağaç gibi algılanmış. Oysa Taşköprü’nün eski nahiyesi, yeni ilçesi Hanönü’nün eski adıdır.]
- Tosya’dan Geliyor Pirinci
Yöre: Kastamonu Tosya. Kaynak Kişi: Perihan Altuncu. Derleyen: Yıldız Ayhan.
CD, seçkin bir çalgı grubu tarafından kaydedilmiştir. Başta Sıtkı Akın’ı ve CD’yi yayımlayan Kastamonu Vakfı’nın değerli yöneticilerini içtenlikle kutluyoruz. Hemşehrilerimizi geliri yetenekli Kastamonulu evlatlarımıza bırakılan CD’den satın almaya (20 Tl) davet ediyoruz…
NAİL TAN