KOAH olarak bildiğimiz kronik obstrüktif akciğer hastalığı, ilerleyen ve tam olarak geri dönüşümlü olmayan, bireyin havayollarını daraltan ve solunumunu güçleştiren bir akciğer hastalığıdır.Dünya çapında sigara kullanımının ve çevresel kirlenmenin artması nedeniyle KOAH giderek daha da önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını sürdürmektedir.
Tüm dünyada ciddi bir ölüm nedeni olan bu hastalık yüzünden her yıl yaklaşık 2,5 milyon kişi yaşamını yitirmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık 2,5-3 milyon KOAH hastası olduğu tahmin edilmektedir.
KOAH Risk Faktörleri
- Genetik faktörler
- Hava yolu aşırı duyarlı olan bireyler
- Akciğer gelişimini etkileyen faktörler (düşük doğum ağırlığıyla doğmak gibi)
- Sigara kullanımı
- Hava kirliliği
- Çalışma koşullarındaki toz ve kimyasallar
- Enfeksiyon oluşumları
KOAH Olan Bireyler Nasıl Beslenmeli?
- Bu bireyler ideal ağırlığında olmalıdır. Ne düşük ağırlık, ne de şişmanlık bu hastalar için uygun değildir. Ancak KOAH hastalarının çoğunda beslenme yetersizliğine bağlı hızlı ağırlık kayıpları gözlenir. Bu sağlıklı bir ağırlık kaybı değildir. Bu nedenle bir diyetisyen kontrolünde kaybedilen enerji yerine koyulmalıdır.
- Karbonhidrat içeriği yüksek olan un, şeker, nişastalı besinler vücutta karbondioksit üretimini artırdığı ve solunum güçlüğüne neden olacağı için azaltılmalıdır.
- Hayvansal yani doymuş yağlardan kaçınılmalıdır.
- Akciğer dokusu ve kas dokusunun korunumu için protein içeriği zengin beslenilmelidir.
- Kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum mineralleri açısından zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Bu mineraller solunum kaslarının görevini yapabilmesini sağlayacaktır.
- Mutlaka günlük ihtiyacı karşılayacak kadar C vitamini tüketimi sağlanmalıdır. Ancak sigara kullanan KOAH’lı bireylerde C vitamini ihtiyacı daha da artmaktadır. Günde yaklaşık 1 paket sigara tüketenlerde fazladan 16 mg kadar C vitamini daha tüketilmelidir. Bu da sigara kullanan kadınlar için 90 mg, erkekler için 105 mg C vitamini demektir.
- Eğer ödem gelişmişse sodyum ve sıvı kısıtlaması yapılmalı, günlük tuz tüketimi düşürülmelidir. Buna ek olarak potasyum tüketimi artırılmalıdır.
- Bu hastalarda sindirim problemleri görülebileceği için sık ve az miktarlı öğünler planlanmalıdır.
Bazı hastalıkları önlemek elinizde olmayabilir fakat bilimsel doğrular ışığında semptomlarınızı seyreltebilir, hastalık sürecini daha hafif sürdürebilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU