“Aralık sonuna kadar başvuruda bulunmayan desteklerden yararlanamaz”
- Ziraat Odası’nın düzenlediği toplantıda Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği’nde yapılan yeni değişikliklerle ilgili bilgilendirmede bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, daha önce 10 aylık döneme yayılan başvuru süresinin azaltıldığını, 1 Ekim’de başlayan başvuruların 31 Aralık’ta sona ereceğini vurguladı ve bu süre içerisinde başvuruda bulunmayan çiftçilerin desteklerden yararlanamayacakları uyarısında bulundu.
- Toplantıya katılan muhtarlardan köylülerini bilgilendirmesini isteyen Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, iklim değişikliğiyle birlikte yaşanan afetlerin tarım sigortasını çok daha önemli hale getirdiğini belirtti ve “Bir yıllık emeğin hasat zamanı doğal afet nedeniyle zarar görmesiyle bütün emeklerimiz heba oluyor. Bu noktada TARSİM sigortası çok önem arz ediyor. Bu konunun önemini anlatmak lazım. Bu sigortanın mecburi olmasını da talep ettim” dedi.
Kastamonu Ziraat Odası, yeni yürürlüğe giren “Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Kebeci AVM salonundaki toplantıda Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur ve İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, bilgilendirme konuşmalarının ardından soruları cevapladı.
Toplantıda, Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının 1 Ekim’de başladığı ve 31 Aralık’ta sona ereceği ifade edildi.
Bekir Yücel Tanrıkulu
İl Tarım Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Bakanlığın ÇKS başvurularıyla ilgili bir dizi yenilikler getirdiğini söyleyerek, “Buradaki en önemli husus ÇKS 1 Eylül’de başlar 1 Haziran’da sona ererdi. Yaklaşık 10 aylık bir süreç vardı. Çiftçilerimiz rahat bir şekilde 10 aylık süreçte dosyalarını halleder, biz de sisteme işlerdik. Bu sene itibarıyla ÇKS başvuruları 1 Ekim’de başladı ve 31 Aralık’ta sona erecek. Yani 4 aylık bir süreç var. Ürün güncellemesi yapacak olan çiftçilerin başvurularını e-Devlet üzerinden de yapabilecek. Bitkisel üretim, mazot, gübre desteklerinden yararlanmak isteyenler ÇKS başvuruları yaptırmak zorunda çünkü desteklemelerden ancak bu şekilde yararlanılıyor. Dolayısıyla 31 Aralık’ta sona erecek süreç bizler için önemli. Bunu ehemmiyetle köylerdeki vatandaşlara iletip uyaralım. Yılbaşından itibaren bu başvurular kesinlikle kabul edilmeyecek aksi takdirde herhangi bir desteklemeden yararlanılamayacak. Bakanlığın bir başka yeniliği ise başvurulardaki kolaylığı, çiftçilerimiz ekim alanında herhangi bir değişiklik yoksa başvurusunu e-devlet üzerinden yapabilir. Yalnız çiftçiler herhangi bir gerek kiralamada gerekse de ürün değişikliğinde tekrar bunun başvurusunu il, ilçe müdürlüklerine ve Ziraat Odası’na yapmak zorundalar. Yılbaşından sonra yeni bir alan aldıysanız sadece buna izin var. Başka bir müsaade yok. Bu işlemlerde Ziraat Odası üyeliği de aktif olmak zorunda yoksa yine desteklemelerden faydalanılamaz” dedi.
Taşköprü’deki şap olayıyla ilgili de bilgilendirmede de bulunan Tanrıkulu; “Allah’a şükür orada problemi yayılmadan çözdük. Taşköprü pazarı da artık açılacak. Kuzyaka tarafından da bir şarbon vakası vardı orada da bir sıkıntımız kalmadı ama bu süreçlerde yaşadığımız bazı olaylar var. Bu tür zamanlarda giriş ve çıkışı yasaklıyoruz. Bu konuları biraz daha önemsemenizi istiyoruz. Hastalığın yayılma olasılığı ve insanların zarar görme ihtimalleri çok yüksek. Herhangi bir durum Sağlık Müdürlüğü’nce veya hastanelerde tespit edilmişse mutlaka bize de bildirilsin çünkü hayvandan bulaşma ihtimali olduğu için biz orada gerekli çalışmaları yaparız” diye konuştu.
Mehmet Butur
Muhtarların süreçle ilgili çiftçileri bilgilendirmesi gerektiğini dile getiren Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, şunları söyledi:
“Biliyorsunuz Tarım Bakanlığı yeni bir sisteme geçti, e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Aralık ayının sonunda herkesin dosyası yapılmış olması gerekiyor. Haziran ayına kadar normalde devam ediyor ama ona rağmen arkadaşlarımız ya unutuyordu ya da ihmal ediyordu. Süreç kısa olduğu için yine böyle bir şey yaşanabilir endişesi ile bu sistemden yararlanmak için sizlere de çok önemli görevler düşüyor. Bu noktada süreç ile ilgili çiftçileri bilgilendirmek lazım. Afetler yaşıyoruz, bilim adamları da artık küresel ısınmadan olduğu söylüyor. Çiftçilerimizi bilgilendirmemiz lazım. Bir de sevgili muhtarlarım, son zamanlarda doğal afetler yaşıyoruz. Bir yıllık emeğin hasat zamanı doğal afet nedeniyle zarar görmesiyle bütün emeklerimiz heba oluyor. Bu noktada TARSİM sigortası çok önem arz ediyor.
Bu noktada sizlere yine önemli görevler düşüyor. Uzun süre emek veriyoruz ürüne ama hasat zamanı bir dolu veya farklı bir afet oluyor bütün emekler heba oluyor. Her yıl hemen hemen yaşanıyor. Bu konunun önemini anlatmak lazım. Bu sigortanın mecburi olmasını da talep ettim ben.”
Cengiz MUHZİROĞLU