Köy yangınlarının önüne geçmek ve ilk müdahalenin sağlıklı bir şekilde yapılması için köylülere yangın eğitimi verilecek.
Kent merkezlerine uzak bölgelerdeki köylere arazözler konuşlandıracaklarını söyleyen Vali Avni Çakır, “Çok hızlı bir şekilde hem muhtarlar hem azalar hem de köy imamımıza ya da köyümüzün gençlerine yangına müdahaleyle alakalı yoğun bir eğitim faaliyetlerini hayata geçireceğiz” dedi.
Köy yangınlarının önüne geçilebilmesi için Kastamonu İl Jandarma Komutanlığınca yeni proje hazırlandı. Kastamonu İl Jandarma Komutanı Albay Mücahit Avkıran’ın talimatıyla hazırlanan proje çerçevesinde belli bir yaşın üzerinde olan vatandaşların ikamet ettiği evlerin bacaları hem temizlenecek hem de güvenlikleri sağlanacak. Ayrıca özellikle şehir merkezine uzak olan köylerde hem vatandaşlar hem de köy muhtarlarına yangın söndürme eğitimi verilecek. Yangınlara erken müdahale edilebilmesi için karakol komutanlıkları ya da orman müdürlüklerine arazözler konuşlandırılacak. Projeyle çıkabilecek yangınlara erken müdahale edilmesi hedefleniyor.
Son olarak 7 ev, 7 ahır, 1 cami, 1 traktör ve 12 büyükbaş hayvanın yandığı merkez Haydarlar köyünde incelemelerde bulunan Vali Avni Çakır, yangınların önüne geçmek amacıyla hayata geçirilecek proje ile ilgili bilgi verdi. Köy yangınlarının kendileri için en önemli sorunların başında geldiğini söyleyen Vali Avni Çakır, “Bin 54 köyümüz var ama bağlılarıyla birlikte 4 bine yakın yerleşim yerimiz bulunuyor. Bu çok geniş coğrafya demek. Bir ucundan diğer ucuna yaklaşık 5 saat karayolu ile gidilen bir il Kastamonu. Böyle geniş bir coğrafya üzerine kurulmuş şehirdir. Haydarlar köyündeki gibi dağlık alana kurulmuş çok fazla köylerimiz bulunmaktadır. Hal böyle olunca maalesef bir yangın hadisesi gerçekleştiğinde söndürme kuvvetlerimiz yetişene kadar birkaç eve sıçraması da kaçınılmaz oluyor. Bunun yanı sıra ahşap yapılaşmada çok yoğun olduğu için bölgemizde zaten her taraf zam, çıra gibi. Alev gördüğü zaman yangın hızlı bir şekilde dağılıyor. Bizlerde her yangından kendimize bir ders çıkarmaya çalışıyoruz. Bu konuyla ilgili olarak bizler uzak noktalara arazöz konuşlandıracağız. Bununla ilgili Orman Genel Müdürümüz ile görüştük ve 4-5 tane arazözün Kastamonu’da uzak noktalara konuşlandırılması için de sözünü aldık. Arazözlerin uzaktaki köylerimizin yakın noktalarına yerleşmesinde ya da karakol komutanlıklarımıza zimmetlenmesinde ya da orada faaliyet gösteren orman teşkilatımıza konuşlandırarak bu konuda biz çözüm bulmaya çalışacağız” dedi.
“HER YANGINDAN DERS ALMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Her yangının ardından ders almaya çalıştıklarını ve bu çerçevede köylülere yangın eğitimi verileceğini de belirten Vali Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aslında Haydarlar köyünde yangının çıktığı noktaya yakın bir bölgede yangın söndürmek için su imkanları da var, vanada bulunuyor. Fakat yangın esnasında vatandaşımız heyecan ve panik halinde olduğu için hayvanlarını da kurtarma telaşında olduğu için biraz da bu tecrübe ile alakalı bir şey. Bu noktada şunu gördük biz, çok hızlı bir şekilde hem muhtarları hem de azalarını hem de köy imamımıza ya da köyümüzün gençlerine yangına müdahaleyle alakalı yoğun bir eğitim faaliyetlerini hayata geçireceğiz. Önümüzdeki hafta itibaren hemen bunun çalışmalarına da başlayacağız. Her bir yangından da ders almaya çalışıyoruz. Ahşap yapılaşmanın çok olması, çok dağınık yerleşmenin olması, eski elektrik tesisatları gibi maalesef değişik unsurlarla bu yangın hadiseleri ne yazık ki bizim Kastamonu’da çok canımızı yakan hadiselerden bir tanesi. Bu olayda da tek tesellimiz can kaybının olmamasıdır. Devlet ve millet olarak el ele vererek vatandaşlarımızı evini, eşyasını, hayvanını tez zamanda yerine koyacağız inşallah. Kısa sürede de inşallah evlerini kaybeden vatandaşlarımızın evlerini yeniden yapacağız.”(İHA)