Göl Köy mezunlarının iki yıllık zorunlu aranın ardından kentimizde dün gerçekleşen 20’nci buluşmasında büyük heyecan yaşandı.
Saatçiler Konağı’ndaki programda konuşan Kastamonu Göl Köy Eğitim Kurumları Vakfı Başkanı Zihni Aydın, Köy Enstitülerinin Türkiye için taşıdığı değere işaret etti ve “Köy enstitülerinden mezun olan öğretmen, tarımcı ve sağlıkçılar köylerde toplumsal kalkınmayı sağlayacak, Cumhuriyet rejimini kökleştirecek ve köylüyü bilinçli hale getireceklerdi. Çünkü genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınma ve çağdaşlaşma sorunu köydeydi. Bu yüzden kalkınmanın köyden başlaması gerekirdi. Bu yıl 17 Nisan’da 82. yılında Köy Enstitülerinin kuruluş ve kapanışı ile ilgili anma programını İstanbul’da yaptık. Köy Enstitülerinin kuruluş öyküsü ile ülke kalkınmasındaki aydınlanma hareketiyle önemi bir kez daha anlaşılmış ve ülke gündemine oturmuştur” dedi.
Göl Köy Eğitmen Kursu, Köy Enstitüsü, İlköğretmen Okulu, Öğretmen Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi mezunları, Göl Eğitim Kurumları Mezunları Vakfı’nın çağrısıyla dün kentimizde 20. kez buluştu.
Göl Köylüler buluşmasının ilk etkinliği Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşti. Vakıf Başkanı Zihni Aydın tarafından Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’na çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı söylendi.
Saatçiler Konağı’nda devam eden buluşma etkinliğinde Kastamonu Belediyesi Halkoyunları ekibinin gösterisi sonrasında Kastamonu Göl Köy Eğitim Kurumları Vakfı Başkanı Zihni Aydın bir konuşma yaptı. Ardından da Emekli Eğitim Müfettişi Emin Arık tarafından Göl Köy’ün tarihsel gelişimiyle ilgili “Yolu Göl Köy’den geçenlere selam olsun” adlı sunum gerçekleştirildi.
Düzenlenen programa, Kastamonu Göl Köy mezunlarının yanı sıra CHP Parti Meclis Üyesi ve CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin’in de aralarında olduğu davetliler katıldı.
Saatçiler Konağı’nda Kastamonu Göl Köy, İlk Öğretmen Okulu, Köy Enstitüsü ve Kastamonu Lisesi mezunlarının fotoğrafları ve gazetede çıkan haberleri duvarlara asıldı. Bütün katılımcılar tarafından da büyük ilgi ile incelendi.
Doç. Dr. Ahmet Yıldız da Saatçiler konağında ‘Çözüm Köy Enstitüsü’ konulu söyleşi gerçekleştirdi.
Rasim Yeşiloğlu
Göl Lisesi mezunlarından Rasim Yeşiloğlu, etkinlik için Sinop’un Erfelek ilçesinden geldiğini belirterek; “Her yıl bu etkinliği yapıyoruz ama bazen ekonomik nedenlerden dolayı gelemeyen arkadaşlarımız oluyor. Pandemiden dolayı da iki senedir bir arada olamadık. Şimdi birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Mezun olduğumuz okulu göremediğimiz için içimiz biraz buruk. İçeriye almadılar maalesef bizleri. Sınıfları, sıraları görmek çok istiyorduk. 1968 yılında mezun oldum ve o günden bugüne her dönemden mezun olan kişileri görerek bir sosyalleşme ortamı oluşturuyoruz. Göl Liseli olmanın gururunu ve onurunu yaşamak bambaşka bir şey, anlatılmaz yaşanır cinsten” diye konuştu.
Zihni Aydın
Kastamonu Göl Köy Eğitim Kurumları Vakfı Başkanı Zihni Aydın da Saatçiler Konağı’nda yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
“Köy enstitülerinin kuruluş amacını, toplum kalkınmasındaki önemini hepimiz biliyoruz. Ancak bir kez daha hatırlayalım istiyorum. Köy enstitüleri; M.K. Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in kazanımlarıyla birlikte, ülke kalkınmasında önemli yapı taşlarını koyacak, köylerden başlayacak aydınlanma hareketinin mimarlarını yetiştirmek üzere kurulmuştur. Bu aydınlanma ocaklarının amacı; sadece okuma-yazma öğretmek değil, teknolojik yenilikleri köylere sokmak ve modern tarım yapılmasını sağlamak olmuştur. Belki en önemli misyonları kırsal alandaki geleneksel bağlılıkları çözmek, feodal yapıyı kırmak ve geleneksel egemen güçlerin nüfuzlarını silerek buradaki insanlara ulus bilinci aşılamaktı. 1940’ta açılmaya başlanan köy enstitüleri sayısı tüm yurtta 21’e ulaşmış, kapatılıncaya kadar öğretmen yetiştirme görevini başarıyla yerine getirmiş, ülkeye 17 bin öğretmen armağan etmiştir. Bu öğretmenler nüfusun büyük bölümü köyde yaşayan toplumun kalkınması için önemli bir görevi yerine getirmiştir. Köy enstitülerinden mezun olan öğretmen, tarımcı ve sağlıkçılar köylerde toplumsal kalkınmayı sağlayacak, Cumhuriyet rejimini kökleştirecek ve köylüyü bilinçli hale getireceklerdi. Çünkü genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınma ve çağdaşlaşma sorunu köydeydi. Bu yüzden kalkınmanın köyden başlaması gerekirdi. Köy enstitülerinde yetişen eğitimci yazarlar, Mahmut Makal, Talip Apaydın, Fakir Baykurt, Mehmet Başaran, Osman Şahin, Adnan Binyazar, Hasan Kiyafet, Behzat Ay, Osman Bolulu, Kemal Burkay, Emin Özdemir, Ümit Kaftancıoğlu, Osman Nuri Poyrazoğlu, Dursun Akçam edebiyatımıza değerli eserler katmışlardır. Toplum kalkınmasında önemli bir etkiye sahip olan köy enstitülerinin kapatılmasından sonra devamı olan öğretmen okullarında köy enstitüsü ruhuyla nitelikli, fedakâr, ulus sevgisiyle dolu öğretmenler yetişmiştir. Bu yıl 17 Nisan’da 82. yılında Köy Enstitülerinin kuruluş ve kapanışı ile ilgili anma programını İstanbul’da yaptık. Köy Enstitülerinin kuruluş öyküsü ile ülke kalkınmasındaki aydınlanma hareketiyle önemi bir kez daha anlaşılmış ve ülke gündemine oturmuştur.
Bu vesile ile geleneksel Göl Köylüler buluşmasının da aynı etkinlikle birleştirilmesinde yarar gördük. Türk eğitim tarihinde derin izler bırakan Köy Enstitülerinden örnek alacağımız uygulamalar olacaktır. Gelecekteki eğitim sistemleri üzerinde vakfımızın ve akademisyenlerin önerilerini her dönemde anlatmaya çalışacağız. Bunun bize sürecin yüklediği doğal bir görev olduğunu düşünüyorum. Bu duygu ve düşüncelerle tüm arkadaşlarımıza sevgiler ve saygılar sunuyorum.”
Cengiz MUHZİROĞLU