Köşemizde “Koronavirüs Dil ve Edebiyatı” başlığıyla yayınladığımız, sayısı 15’i aşan yazılarımızda sık sık değindiğimiz gibi, salgın sonucu çok sayıda söz, şiir, oyun, hikâye/öykü, roman, film, karikatür, resim, heykel sanat dünyamızı donatmaya başlamıştır. Dünya üzerinde 25 Eylül 2020’ye göre 1 milyondan fazla insanın ölümüne yol açan, daha kötüsü 1 milyar civarında insanın geçimini alt üst edip açlık, sefalete sürükleyen COVID-19/Koronavirüs salgını sebebiyle Türk şairlerinin yazdıkları şiirlerden oluşan antolojilerden/seçkilerden biri elimize geçti:
Şairlerden Şiirler/Coronatufan 2020, haz. Gonca Aydemir, Ankara 2020, 176 s. Sahil Kitap (Antalya).
Antalya’da bir kitabevinin yayımladığı kitapta, sadece Türkiye’de yaşayan şairlerin şiirleri yok. Azerbaycan, KKTC şairleriyle Almanya, Fransa, İsveç, Bulgaristan Türk şairlerinin de şiirleri bulunmakta. Seçkinin hazırlayıcısı Gonca Aydemir’in sunuşundaki şu cümlelere kulak verelim önce:
“Kitabımızda bu büyük acıyı bile bazen mizahi, bazen sert bir dille virüse meydan okuyarak, bazen bıkkınlıkla, bazen birbirimizi uyarır mahiyette evde kalmaya, kurallara uymaya yönlendiren, arada bir de; ‘biter, geçer bu günler’ şeklinde teselli eden kıymetli, duyarlı dizelerle geleceğe not düştü şairlerimiz…
Şairler sadece aşk meşk, kahramanlık şiirleri yazmazlar elbet. Bir de Soma faciasını yaşadığımızda böyle bir antoloji yapmıştık Sahil Kitap olarak. Diyelim, bu son olsun, bu tip antoloji yaptıracak acı günler bir daha yaşanmasın. Sağlıklı kalın.”
İçinde 153 şairin şiirleri var. Bir bölümü halk şairi. Adlarının önünde illeri gösterilmiş. Gözümüz tabii ki Kastamonu adını aradı. Ne yazık ki bulamadık. Ankara, İstanbul, İzmir yazılı olanlar içinde bizim tanıdığımız Kastamonulu şair yok. İnşallah bu yazımız, Kastamonulu şairleri de harekete geçirir veya harekete geçmiş olanları yayın dünyasına açılmaya yönlendirir.
Kitabın önemini, güzelliğini tanıtmak açısından içinden seçtiğimiz bazı şiir bölümlerini sunuyoruz: