Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, 13 Eylül Perşembe günü meydana gelen dolu ve sağanak yağış nedeniyle evleri ve araçları zarar gören vatandaşları ziyaret etti. CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin ile birlikte İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden oluşturulan kriz merkezinde de yetkililerden son durumla ilgili bilgiler alan Milletvekili Hasan Baltacı, Meteoroloji’nin vatandaşları uyarmakta geç kalmasının mağduriyetin boyutlarının çok daha büyük olmasına yol açtığını ifade etti.
Milletvekili Hasan Baltacı ziyaret ve incelemeleri sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Kastamonu il merkezi başta olmak üzere çeşitli köylerimizde etkili olan dolu, 30’un üzerinde vatandaşımızın yaralanmasına, kanatlı hayvanların ölümüne yol açtığı gibi ev, işyeri, araç ve tarım arazilerinin büyük zarar görmesine ayrıca şehirde elektrik ve internet hizmetlerinin kesilmesine neden oldu. Hayatı felç eden bu afet sonucu binlerce Kastamonulu yurttaşımız maddi ve manevi zarara uğradı.
KURUMLAR NEDEN HAZIRLIKSIZ YAKALANMIŞTIR?
Avrupa başta olmak üzere birçok dünya ülkesinde en ufak afet riskinde günler öncesinden önlem alınırken Kastamonu’nun nadir görülen bir hava olayıyla karşı karşıya kalabileceğini tespit etmek görevi hava olaylarını incelemek, vatandaşları önlem alabilecekleri bir zamanlamayla uyarmak olan Meteoroloji için çok mu zordur? Eğer bu tehlike daha önce tespit edilmişse yurttaşlarımız neden uyarılmamıştır? Bilgilendirme kanalları sadece sosyal medya mecrasıyla mı sınırlı tutulmuştur? Meteoroloji böylesi büyük bir afeti paydaş kuruluşlara duyurduysa “acil” mi yoksa “normal” kod uyarısı ile mi duyurmuştur? Afet esnasında kurumlar arası koordinasyon neden sağlanamamış, binlerce vatandaşımız niçin mağduriyet yaşamış, afete müdahale etmesi gereken kurumlar neden hazırlıksız yakalanmıştır?
ALT YAPI EKSİKLERİ ACİL TAMAMLANMAK ZORUNDA
Şehrin hemen hemen her bölgesinde yaşanan su baskınları Kastamonu’nun alt yapı eksiklerini acil olarak tamamlamak zorunda olduğunu da işaret etmiştir. Yurttaşlarımızın felaket anında yaşadığı korku dolu dakikalar Kastamonu’nun herhangi bir afete hazır olmadığını net olarak gözler önüne sermiştir. Yaralanmaları, su baskınlarını, afet anında trafiğin kilitlenmesini önlemek için fedakârca mücadele eden ekipler onca çabaya rağmen mağduriyetlerin önüne geçememiştir. Yaşananları “buna şükür” diyerek geçiştirmek ortadaki sorumsuzluğun üstünü örtmekten başka anlam taşımamaktadır.
KASTAMONU DOĞAL AFET BÖLGESİ KAPSAMINA ALINMALIDIR
Kastamonu, vakit kaybedilmeden İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca Doğal Afet Bölgesi kapsamına alınmalıdır. Ev, işyeri, araçları ve tarım arazilerinde maddi hasar meydana gelen vatandaşların her türlü zararı AFAD tarafından mutlaka karşılanmalıdır.
ARAÇ SİGORTALARININ KAPSAMININ GENİŞLETİLMESİ ELZEMDİR
KASKO sigortası olan araç sahiplerinin hasarlarının tanzim edilecek olması yeterli değildir. Sadece araç sigortası bulunan vatandaşlarımızın sigorta kapsamlarının genişletilip mağduriyetinin giderilmesi elzemdir.
KURUMLARIN AFET EKİPLERİ GÜÇLENDİRİLMELİDİR
Yeşile karşı betonlaşmayı tercih eden yanlış politikaların ivme kazandırdığı küresel ısınmanın bir sonucu olan iklimsel değişikliklerin gelecek yıllarda çok daha acı sonuçlar doğurabilecek afetleri beraberinde getireceği hiç unutulmadan tüm kurumların olası afetlere her daim hazır olacak şekilde yeniden yapılandırılması ve güçlendirilmesi artık zorunluluktur. Yaşanan afet dolayısıyla yaralanan yurttaşlarımıza acil şifa diliyor, bir daha benzer afetlerle karşılaşılmaması temennisiyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.”