Orman Bölge Müdürlüğü’nde yapılan toplantının açılışında konuşan Vali Yaşar Karadeniz, oluşturulan Komisyonların çok güzel ve kapsamlı çalışmalar yaptıklarını belirtti ve “Sanayi komisyonunun hazırlamış olduğu rapor ile ilgili de küçük bir çalışma başlatıldı. Henüz işin başlangıç aşamasındayız. Tam olarak netleşince o rapordan ortaya çıkan güzel sonucu sizlerle paylaşacağız” dedi.
Ekonomi Toplantısı dün Orman Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda ilimizin sektörlerin son durumları, sorunları ve yapılabilecek çalışmalar görüşüldü.
Toplantıya Vali Yaşar Karadeniz, Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sevgilioğlu, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve diğer ilgili kişiler katıldı.
Yaşar Karadeniz
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yaşar Karadeniz, Son Ekonomi Toplantısı’nda komisyonların hazırladığı raporların dördünü inceleme imkânı bulduklarını, kalan komisyon raporlarını da bu toplantıda inceleyeceklerini belirtti ve “Komisyonlar çok güzel kapsamlı çalışmalar yapmışlar. Bu yüzden o toplantıda uzamıştı. O gün raporların bir kısmını yarıda keserek bugün dinlenmesine karar vermiştik. Bugün inşallah yarım kalan komisyon raporlarının hepsini birlikte inceleyeceğiz. Ben, tüm raporları okudum ve inceledim. Almam gereken notlarımı da aldım. Ama sizlerin de bilgilenmesi adına bugün de burada bu toplantıyı yapıyoruz. Sonuçta komisyon üyelerinin birbirlerinden ve ne yaptıklarından haberdar olması gerekiyor. Sanayi komisyonunun hazırlamış olduğu rapor ile ilgili de küçük bir çalışma başlatıldı. Henüz işin başlangıç aşamasındayız. İnşallah tam olarak netleşince o rapordan ortaya çıkan o güzel sonucu sizlerle paylaşacağız’ dedi.
Mahmut Şentürk
Toplantının devamında ekonomi sektörleri hakkında sunumlar gerçekleştirildi. İlk sunumu yapan Orman Bölge Müdür Vekili Mahmut Şentürk, orman ve ahşap sektörü hakkında bilgi verirken şunları söyledi:
“Kastamonu’da mobilya sektörünün canlandırılması bize öneri olarak sunuldu. Kastamonu özelinde katkı sağlayabilir, ama ülke genelinde bunun rantabl olup olmadığını Sanayi Bakanlığı kendi tespit ettiği için, mobilya sektörünü diğer illere yönlendirmiş olabilir. Fakat bu olmayacak anlamı taşımaz. Olabiliyorsa, mobilyacılık sektörünün Kastamonu’ya kazandırılması bir artıdır. Bu; istihdama da, ekonomiye de yansıyacaktır. Diğer mikro sorunlar olarak, depolardan satılan emvallerinin sınıflanma durumudur. Alıcılar kendileri için daha düzgün ürün almak istiyorlar. Bizimde belirlenen belli standartlarımız var. Onun için bu standartlara uygun üretim yapmak zorundayız. Piyasa isteklerine bakıldığında da, yapılan orman emvali satış bedellerinin oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu bedellerin yüksekliği, standartlar noktasında çok fazla problem olmadığı kanaatini uyandırıyor. Dolayısıyla bu sınıfla noktasında yapılacak bir çalışma varsa, kurum olarak çalışmaları yapacağız. Ayrıca belirli boyda ürün talebi var. Orman Genel Müdürlüğü özel sektörün bu sorunlarını karşılamak amacıyla dikili satış yöntemini getirdi. Bizden özel boyutta ürün isteyen müşterilerimizin mutlaka dikili satışa yönelmeleri gerekir. Dolayısıyla orada istediği gibi boylayabilir, istediği standartlara getirebilir, istediği zaman ürün alabilir.”
Programda diğer sektörler tarafından hazırlanan sunumlar ve komisyon raporları görüşülüp, yapılması gereken çalışmalar hakkında istişarede bulunuldu. CM