“Sevmek fiilinden sonra gelen, dünyanın en güzel fiili, yardım etmektir” diyor, Bertha V. Suttner. Gönüllerindeki sevgiyle, ihtiyacı olanların yardımına koşan Türk Kızılayı, örnek bir çaba sarf ediyor. Türk Kızılayı, yangın, sel, deprem gibi felakete uğrayanlara destek ve kan bağışı gibi çalışmalarının yanısıra sokak hayvanlarını besleyerek, tüm canlıların yanında olmayı ilke edindiğini gösteriyor.
Kastamonu Kadın Kolları, tüm bunlarla birlikte; hanımlar örüyor projesi, fotoğraf sergisi, okullara kitap kırtasiye desteği, kimsesiz çocukları sinema ile buluşturma, kitap okumaya teşvik gibi öğrencileri bilinçlendirmek için çeşitli etkinlikler gerçekleştirirken, yarının gençlerine Kızılay’ın tanıtımını da yapıyorlar. İlköğretimden, üniversiteye tüm öğrenciler, muhtarlar, öğrenci yurtlarıyla elele pek çok farkındalık projesiyle insanlara yardım eli uzatan Türk Kızılayı Kastamonu Kadın Kolları gazeteci Tuğçe Yerdelen Başkanlığında, ulusal ve uluslararası ilkeleri olan bu iyilik hareketinin içinde yer alıyor.
İbn-i Sina’nın; “Hayatın genişliği, uzunluğundan daha önemlidir” sözünü anımsayarak izlediğim çalışmalarıyla Kızılay’a gönül vermiş Kastamonu Kadın Kolları ile gönüllüleri; tüm canlılar için hayatın ve sağlığın korunması için uğraş veriyorlar.
Türk Kızılay; Dünya’daki acıları biraz olsun aralama çabasıyla, günün yaş döktüğü saatlerde bir umut ışığı olmayı sürdürüyor. Kızılay’ın başarısı; takım arkadaşlarıyla oluşturduğu sinerji ve “ben” değil, “biz” anlayışıyla gerçekleşiyor. Kastamonu Kızılay Kadın Kolları da bu yolda, birbirleriyle uyum içinde çalışmalarını sürdürüyorlar.
Kastamonu Kadın Kolları Başkanı Tuğçe Yerdelen, İzmir’de adım attığı gazetecilik yaşamını, Kastamonu’da sürdürüyor. Yerdelen Kastamonu Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı bölümünde eğitimine devam ederken, Kızılay için emek veriyor.
“Kızılay Kadın Kolları Başkanlığını kurmak uzun süredir olan bir fikirdi. Tüm illerde Kadın Kolları Başkanlığı var. Kastamonu’da da kurulması gerekiyordu. Ben aynı zamanda Açıksöz Gazetesi’nde muhabir olarak görev yapıyorum. Kadın Kolları Başkanı olmak noktasında Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz başta olmak üzere basınımızın temsilcileri de beni desteklediler. Uzun süre sonra başkanlık teklifini kabul ettim. Sağlam bir kadro oluşturdum. Hedeflerimizin başında Kastamonu’da Kızılayın adını duyurmak var. İnsanlarımız yardım anında kimi arayacaklarını bilmeliler. Kızılayı’n herkesin yardımına koştuğunu anlatmaya çalışıyoruz. Farkındalık yaratma gayretindeyiz” diyor.
Kızılay Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Hatice Özbay, Kastamonu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü olarak da görev yapıyor. Düzenli olarak gerçekleştirilen sokak hayvanlarını besleme çalışmalarından söz ederken, şu konulara dikkat çekiyor:
“Sokak hayvanları sıcak havalarda su, soğuk havalarda ise yiyecek bulmakta güçlük çekiyorlar. Kış aylarında başlattığımız besleme çalışmasını, havaların ısınmasıyla bir kap su ile destekleyeceğiz. Şehrin farklı noktalarına temas ederek sahipsiz sokak hayvanlarına sahip çıkıyoruz. Kedinin, köpeğin, kuşun olmadığı bir şehir düşünülemez. Bizlerde canlılarımızın yaşamına destek veriyoruz. Halkımızda sokaktaki sahipsiz hayvanları besleyebilir. Evlerinde artan yiyecekleri çöpe atmadan, sokak hayvanlarına verebilir. Kedinin mırmırları ‘Yâ Râhîm! Yâ Râhîm! Yâ Râhîm’dir. Lütfen, vicdan ve merhamet duygularıyla sokak hayvanlarına yaklaşalım”
Bağışlanan kanın hayat olduğunu anlatan Kadın Kolları Sekreteri Perihan Muhziroğlu ise kan bağışının önemine dikkat çekerek, şöyle diyor:
“Türkiye’de en önemli ihtiyaçlardan birisi de kan. Türk Kızılay’ı yıl boyunca yaptığı çeşitli etkinlikler ile kan bağışının öneminden söz ediyor. Bizlerde vatandaşlarımızı kanın önemi konusunda bilgilendiriyoruz. Kan bağışı kampanyasında bağışladığım kanın 3 kişiye can olmasına çok sevindim. İşini titizlikle yapan Kızılay ailesinden hemen mesaj geldi ve kanımın 3 kişi için kullanıldığını öğrendim. Ayrıca adıma fidan dikildiği bilgisi de geldi. Tüm vatandaşlarımızı kan bağışlamaya davet ediyorum. Kan acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır”
Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın eşi Nebahat Babaş da bir Kızılay gönüllüsü olarak çalışmalara katılıyor. Nebahat Babaş, 150 yıllık iyilik çınarı olan Kızılay ailesinin içinde olmaktan mutluluk duyduğunu belirtirken, Kızılay’ın çalışmalarını sonuna kadar destekliyor. Babaş, duyarlılığın artması noktasında Kızılay’ın büyük rol üstlendiğini ve Hanımlar Örüyor projesi ile örülen atkılarla ihtiyaç sahiplerinin ısınacağına dikkat çekiyor.
HAYTAP’ın evrendeki tüm canlıların yanında olduğunu hatırlatarak, sokak hayvanlarına yiyecek bırakmanın öneminden söz eden HAYTAP İl Temsilcisi ve Kızılay gönüllüsü Ayten Kökgöz; “Türkiye’nin her yerinde temsilcilerimizle beraber hayvan haklarına sahip çıkıyoruz. Sadece hayvan haklarına sahip çıkmakla yetinmeyip, çevremizdekileri de hayvanların yaşama hakkına saygı duymaları gerektiğini dile getiriyoruz. Kışın en sert geçtiği aylarda ise sahipsiz sokak hayvanları yiyecek bulmakta zorlanıyor. Uzun süre yiyecek bulamayan sokak hayvanı ne yazık ki kaderiyle baş başa ve ölüme mahkum olur. Bizler de sokak hayvanların yaşam mücadelesinde yaptığımız besleme çalışmasıyla onların hayata tutunmalarını sağlıyoruz” diyor.
Kızılay gönüllüsü Ferhan Cozuroğlu eşinin Beyçelebi Mahallesi Muhtarı Rıfat Cozuroğlu olduğunu hatırlatarak ailecek Kızılay’ın yanında olduklarını vurguluyor. Cozuroğlu, “Nasıl ki eşim mahallesinin ihtiyaçlarına cevap vermek için koşturuyorsa, Kızılay’da tüm ihtiyaç sahiplerine koşuyor. Farkındalığın artması için elimizden geleni yapacağız” diye kendini ifade ediyor.
Türk Kızılayı Kastamonu Kadın Kolları Başkan’ı gazeteci Tuğçe Yerdelen; “Kızılay, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi’nin temel ilkeleri olan insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik’ çerçevesinde çalışan bir yardım kuruluşudur. 7 temel ilke üzerinde oluşan Kızılay, ayrım olmadan kim ihtiyaç sahibiyse orada olur. Deprem, sel, yangın, göç gibi felaketlerin dışında yoksullara, yetimlere, yaşlılara Kızılayı’n yardım elini hissettirir” derken, söze şöyle devam ediyor:
“Türk Kızılayı, kan bağışı konusunda özellikle birkaç senedir farkındalık yarattı. Sizin aracılığınızla kan bağışçılarımıza teşekkür ediyorum. Kastamonu’nun çeşitli noktalarında mobil kan bağışı aracında sağlık personeli ile bağışçının rahat edebileceği sedye ve sağlık ürünleri yer alıyor. Ayrıca Türk Kızılayı, kan bağışlarının artması için dönem dönem farklı bağış kampanyaları düzenliyor.
Gıda kolisi, giyim kolisi ile ihtiyaç sahiplerinin eksiklerini tamamlıyor. Kurban bayramında kuşbaşı konserve ve kıyma konserve ile evlerine et girmeyen ailelere et dağıtıyor. Yangın gibi afetlerde yatak, yorgan, battaniye, gece lambası, tüp, mutfak seti dağıtıyor. İhtiyaç sahibi okullardaki öğrencilere de kıyafet ve ayakkabı dağıtıyor. Ev ziyaretleriyle ailelere moral oluyor. Kızılay hem maddi, hem de manevi olarak tüm vatandaşlarımızın yanında yer alıyor.”
Tuğçe Yerdelen, Kızılay Kastamonu Kadın Kolları Başkanlığı olarak yaptıkları çalışmalar hakkında ise şunları söylüyor:
“Bahçeşehir Koleji’nin çeşitli yerlerine kitap ve kırtasiye kumbarası bıraktık. Öğrenciler kitap ve kırtasiye yardımlarında bulacaklar. Gerek sosyal medya da gerek ise birebir olarak kan bağışının öneminden bahsediyoruz. Kasım ayında AK Parti Kastamonu Kadın Kolları ile beraber kan bağışı kampanyası düzenledik. İl Genel Meclisi (İGM) üyelerimizle birlikte kan bağış kampanyası yapacağız. 9 Ekim ile 4 Kasım arasında kutlanan Kızılay Haftası nedeniyle Kastamonu Kızılay tarihinde ilk kez Belediyemiz ve Valiliğimizle beraber fotoğraf sergisi düzenledik. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddeti Kınama Günü’nde bizde kadınlar olarak programa destek verdik. Sevginin şifa olduğunu belirterek, şiddete karşı duruşumuzu düzenledik. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla Baro Başkanımız Avukat Özgür Demir, Avukat Şule Özbay ve Özlem Çiftçi’nin sunumuyla kadın haklarını konuştuk. İlahiyatçı Sabri Bayındırlı ise kadının Kur’an-ı Kerim’deki yerini anlattı. Dünya Kadın Hakları Günü programını her yıl Türk Kızılayı Kadın Kolları Başkanlığı olarak yapacağız. 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi’nin 99’uncu yıldönümünde Cumhuriyet Meydanı’ndaki Çelenk Töreni’ne ve programa katıldık. Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ı ziyaret ederek, kendilerine teşekkürlerimizi ilettik.
Türk Kızılayı’nın sadece insanların değil, doğadaki tüm canlıların dostu olduğunu göstermek için hayvan barınağındaki yavru kedi ve köpeklere sıcak su torbası bağışladık. Her hafta şehrin belirli noktalarına sokak hayvanlarını besleme çalışması yapıyoruz. Belirli günlerde de Kızılay gönüllü hanımlarıyla birlikte kahvaltı organizasyonun da bir araya gelerek, yeni fikirleri istişare ediyoruz. Hanımlarla görüşerek ortak başlattığımız “Hanımlar Örüyor” projemizde çok ses getirdi. İlmek ilmek sevgilerini katarak örülen örgüler ile ihtiyaç sahipleri üşümeyecek.
Başkan Yardımcımız ve Veteriner İşleri Müdürü Hatice Özbay, Sekreter Perihan Muhziroğlu, Belediye Başkanı eşi ve Kızılay gönüllüsü Nebahat Babaş, HAYTAP Temsilcisi ve Kızılay gönüllüsü Ayten Kökgöz, Kızılay gönüllüsü Ebru Tuhral, Ferhan Cozuroğlu olmak üzere Kızılay’daki hanımlarımızın hepsi çok duyarlı. Özveriyle ellerinden gelen gayret ile Allah rızası için yardımlarda bulunuyorlar. Yeni olmamıza rağmen aldığımız tebrikler bizleri çok onurlandırıyor. Hanımlarımızın hepsi ayağı yere sağlam basan, aklıyla, fikriyle varlığını kanıtlamış kişiler. Bu nedenle de başarılıyız. Kimse de ne ego, ne kıskançlık, ne de hırs var. Herkes gönül birlikteliğiyle çalışıyor. Bu doğrultuda tüm hanımlarımıza can-ı gönülden teşekkür ediyorum.”
Kastamonu Kızılay’ın gülen yüzü Kadın Kolları Başkanı Tuğçe Yerdelen sözlerini şu tümce ile tamamlıyor: “Türk Kızılayı’na olan duyarlılığınız için teşekkür ediyorum. İnşallah ekip arkadaşlarımızla birlikte güzel işlere imza atarız.”