“Sezon ölü geçti, kırtasiyeciler çok zor durumda”
Bölgesel bazda faaliyet gösteren Koza Kitabevi Kırtasiye Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi’nin sahibi Recep Akgül,kırtasiye sektöründepandemi nedeniyle yaşanan büyük sıkıntıya dikkat çekti; sezonun ölü geçtiğini, kırtasiyecilerin çok zor durumda olduğunu söyledi ve “Çünkü gün geçtikçe sıkıntılar da artıyor. Bu konuda kırtasiye sektörüne de destek ve katkı verilmesini istiyoruz” dedi.
Akgül, asgari ücret konusunda da, “Bir işçinin işverene maliyeti yaklaşık 4500 lira civarında. İşçilerden vergi ve stopaj alınmasın, biz o zaman çalışan ücretini 3500 lira yapalım. Ama şu süreçte esnaf ve işveren zaten zor durumda.Bu yüzden işsizliğin artmaması ve işverenin de korunması ve çalışanının çıkartmaması için yeni uygulamalara acilen ihtiyaç var” diye konuştu.
Koronavirüs pandemisinin en büyük sıkıntıya yol açtığı sektörlerin arasında kırtasiye de yer alıyor.
Bölgesel bazda faaliyet gösteren Koza Kitabevi Kırtasiye Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi’nin sahibi Recep Akgül, kırtasiye sektöründe pandemi nedeniyle yaşanan bu büyük sıkıntıya dikkat çekti.
Bölgede Kastamonu dışındaki üç ile de hizmet veren şirketinin geleneksel hale getirdiği kitap kırtasiye fuarını 2020’de bu yüzden açamadığını, bu yılki fuarı da şartların değişmemesi durumunda erteleyebileceklerini belirten Akgül, sektörün sorunlu dönemle ilgili durumu hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
“Pandemi sürecinde en çok etkilenen sektörlerden birisi de kırtasiyeciler oldu. 2020 mart ayından bu tarafa çok düşük kapasite ile çalışıyoruz. 21 Eylül’de okullarına kısa süreli açılması da istenen kapasiteye ulaşmamızı sağlamadı. Yüz yüze eğitimin de çok sınırlı bir şekilde yapılması, kırtasiye sektörünü olumsuz etkiledi.
Okulların kapalı olması ile birlikte sezon için aldığımız bizim ve kırtasiyeci arkadaşlarımızın ürünleri ellerinde kaldı. Büyük sıkıntılar yaşayan kırtasiyeciler, umutlarını yeni eğitim-öğretim yılına bağlamıştı.Koronavirus salgınının devam etmesi üzerine okulların açılması ertelendi. Okulların kapalı olması kırtasiyecileri tam anlamıyla vurdu; 2020 sezonu için aldıkları ürünler elinde kaldı. Kırtasiye sektörü ödemede büyük sıkıntı yaşadı ve yaşamaya da devam ediyor; sektör bu süreçte ciddi oranda kan kaybetti.
Her sektör gibi biz de pandeminin sona ermesini kurtularak eski günlere dönmek istiyoruz. Koranavirüs aşılarının da bir an önce getirilerek vurulmasını ve kısa sürede de piyasaların rahatlatılmasını bekliyoruz. Çünkü gün geçtikçe sıkıntılarda artıyor. Bu konuda kırtasiye sektörüne de destek ve katkıların verilmesini istiyoruz.”
Sektörün sorunlarının sadece pandemiden ibaret olmadığını da belirten Akgül, “Büyük marketlerin her türlü ürünün yanında bir de kırtasiye ürünlerini de satmaları kırtasiyecileri çok etkiliyor. Buna da bir düzenleme getirilmesi lazım. Kırtasiye olduğu gibi diğer bazı sektörlere de zarar verilmemesi lazım, onların da yaşaması, yaşatılması lazım” diye konuştu.
ASGARİ ÜCRET
Akgül yeni açıklanan asgari ücretle ilgili ise, bir işveren olarak görüşlerini şöyle dile getirdi:
“Asgari ücret 2825 lira olarak açıklandı. Bu fiyat iyi hatta daha da fazla olması lazım ama şu pandemi sürecinde çoğu işyeri kapanırken, birçok işyerinden çalışan çıkartılırken bu ücreti işyeri sahipleri nasıl verecek? Bu ücret daha çok kişinin işsiz kalmasına, küçük işletmelerin de kapanmasına sebep olacak. Bir işçinin işverene maliyeti yaklaşık 4500 lira civarında. İşçilerden vergi ve stopaj alınmasın biz o zaman çalışan ücretini 3500 lira yapalım. Ama şu süreçte esnaf ve işveren zaten zor durumda, bu yüzden işsizliğin artmaması ve işverenin de korunması ve çalışanının çıkartmaması için yeni uygulamalara acilen ihtiyaç var. Asgari ücrete verilen yüzde 22 civarında artış, memur ve emekliye de verilsin o zaman. Çalışanlarımızın zarar görmemesi için, işsizliğin artmaması ve daha çok kişinin iş sahibi olması ve çalıştırılması için acil yeni karar ve uygulamaların alınmasını bekliyoruz.”
Cengiz MUHZİROĞLU