İlimizde kırsala yönelik de hizmet veren meslek odaları ve sivil toplum örgütleri 27 Ekim 2014 tarihinde Kastamonu Kırsal Kalkınma Platformu çatısı altında bir araya gelmişler ve ciddi hedefler rotasında yola çıkmışlardı…
Az gittiler uz gittiler çok geçmeden yolda kaldılar, tabela yerinde olmasına yerinde de kepenk çoktan inmiş durumda.
BAKAP, IFAD, dikili satış, Şeker Fabrikası özelleştirmesi misali envai ve hayati konuda görüş dile getiren, kamuoyu oluşturma gayreti güden, temaslarda bulundan platformda anlaşılan o ki harç bitti…
Yapı paydos.
Kurucu başkan Erol Akar 16 Mart 2016’da görevi devrederken yaptığı konuşmada diğer bölgelerle kalkınmışlık farkının asgariye indirilmesi kapsamında BAKAP kurulması için çalışmalar yürüttüklerini belirtmiş ve “Ülkemizde birçok ilde yürütülen ve halen yürütülmekte olan Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) projelerinden ilimizin de yararlanması hususlarında çalışmalar yapılmış ve önemli mesafeler alınmıştır. Sivil toplum kuruluşlarının kalkınmaya yönelik proje geliştirmekte yeterli olmadığı gibi eleştiriler her zaman gündeme gelmiştir. Bunun yanlış bir kanaat olduğu, istenilirse ortaklaşa önemli çalışmalar yapılabileceği de ortaya konulmuştur” diye konuşmuştu.
O tarihten bu yana ses seda yok…
Üstelik Akar’ın sözünü ettiği Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Uluslararası Kırsal Kalkınma Fonu (IFAD) ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde planlanan 50 milyon dolarlık kırsal kalkınma projesinin uygulanacağı iller arasına Kastamonu da girmişken.
Merkezinde ilimiz olmak üzere Sinop ve Bartın ile Mersin, Adana, Osmaniye’de yoksul durumdaki üreticilerin üretimlerini desteklemeyi, pazarlara erişimlerini sağlamayı ve bu sayede gelir düzeylerini ve geçim kaynaklarını iyileştirmeyi hedef alan IFAD için Kastamonu yerel yönetimleri, meslek odaları, sivil toplum örgütleri, özel sektörü ile istim üzerinde olmalı…
Ne var ki platform ortada yok.
IFAD yetkilisi Christensen ilimize yapılan inceleme gezisinin ardından dile getirdiği değerlendirmede “Proje bütçesinin 50 milyon dolar olması öngörülüyor. Proje 7-8 yıllık bir sürede uygulanacak. Bu 6 ilde küçük çiftçiler ve dağlık köylerde yaşayan kişilerle bir şeyler yapmaya çalışacağız. Proje kapsamında kadınların ve gençlerin sorunlarına ayrıca odaklanmayı planlıyoruz” demişti…
Ben yukarıda saydığım istim üzerinde olması gereken kesimlerde IFAD konusunda bir farkındalık hissi görmedim henüz.
Kepenk indirdi platform…
Önerim tabelayı da indirmesi.
- ••
Not:
Şehrimizdeki özensiz inşaat alanlarına yeni bir örnek de Belediye Caddesi’nin Çayboyu girişinde belirdi…
Yapı Kredi Bankası binası yıkıldı, hafriyat kaldırıma taştı.
Yetkililere sormak istiyorum…
Yaya kaldırımları kimin, yayaların mı, müteahhitlerin mi?
Yaya kaldırımları kimin?..
Dükkan sahiplerinin mi, otoların mı, kafasına esenin mi?
Kaldırıma tuğla yığmış vatandaş…
Bir hafta olacak nerdeyse halini soran yok.
(Öte yandan sağlık kuruluşunun bitişiğine yapılan inşaatın korkulukları bulvar üzerindeki engelli yolunu kapattı, bana mısın diyen yok?…
Tüm yetkililer o hak gaspının önünden her gün geçerlerken üstelik.)
Bu görüntüler şehirde olmaz…
Olursa orası şehir olmaz.
••
Not 2:
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Cumhuriyet Meydanı’na yerleştirilen iki rölyef var…
Milli Mücadele kahramanlarının sergilendiği.
İki rölyef de harap…
Dökülüyor.
Her gün önünde tören yapılıyor…
Kimse oralı değil.
Kaldırın bari…
Ecdada saygısızlık yapmaktansa.