İl Genel Meclisi’ne bir ziyarette bulunan Devlet eski Bakanı Murat Başesgioğlu, Kastamonu’nun kültürel kimliğinin devamı ve ihya edilmesi, tarih şuurunun yeni nesillere aktarılması gerektiğine dikkat çekti.
Başesgioğlu ziyaretinde Kastamonu’nun zor coğrafyaya sahip olması nedeniyle de kırsal kalkınma konusunun da önemine dikkat çekerek, “Kastamonu’da kırsal kalkınma noktasında bu dağınık yerleri birleştirecek projeye ihtiyaç var. Bu şekilde devam ederse köyler tamamen boşalacak. Ancak bir toplulaştırma olursa, ekonomik aktivite başlayacak ve dolayısıyla o nüfusu orada tutma imkanımız olacak. Kastamonu uzun vadede mutlaka bu dağınık idari yapılanmayı disipline etmek zorunda” dedi.
Devlet eski Bakanı Murat Başesgioğlu, kentte bir takım ziyaretlerde bulundu. İl Genel Meclisi’ne de bir ziyarette bulunan Murat Başesgioğlu, burada Meclis Başkanı Mehmet Kayıkcı, AK Parti ve MHP Meclis grup başkanları, CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin ve Meclis üyeleriyle bir araya geldi.
Uzun yıllar yaptığı siyasetin yüklediği bazı sorumlulukla hareket ettiğini söyleyen Murat Başesgioğlu, “Edindiğimiz tecrübeleri, bilgi ve birikimleri Meclis’in değerli başkan ve üyelerine aktarmak gibi bir sorumluluğum olduğunu düşünüyorum. İl Genel Meclisi neticede bir yerel parlamentodur. Kastamonu’nun siyasetine ve kalkınmasına en vakıf arkadaşlarımız buradadır. Her biri ilçelerinden seçilerek gelmiştir. Onun için görüşlerimi ve Kastamonu’nun geleceğine dair fikirlerimi zaman el verdiği ölçüde aktarmak istiyorum” dedi.
Üzerinde durmak istediği iki konu olduğunu belirten Murat Başesgioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İki konu var üzerinde durmak istediğim. Birincisi Kastamonu kültürel kimliğinin devamı ve ihya edilmesi. Kastamonu tarih şuurunun yeni nesillere aktarılması gerekiyor. Herkesin de bildiği gibi 7 bin yıllık bir tarihi mirasın üzerinde oturuyoruz. Bunun güncellenmesi lazım. Yeni nesillere aktarılması lazım. Bununla somutlaşmış iki proje var. Birincisi İnebolu’dan başlayan ve Ankara Polatlı’ya kadar giden İstiklal Yolu var. Bu bizim Kastamonu kültürel kimliğini ve bilincini simgeleyen kültür rotasıdır. Bir diğeri ise Hanönü’nden başlayıp bence İstanbul’a kadar uzanan Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri’nin çizmiş olduğu rotadır. Bunların etrafını doldurmak Kastamonu’nun kültürel kimliği için çok önemli. Bir diğer kalkınma konusu ise Kırsal Kalkınma’dır. Kastamonu bilindiği gibi 20 ilçesi, 1055 köy ve 3 bin 650’ye yakın yerleşim yerinden oluşuyor. Nüfusunun 140 bin civarı da köylerde yaşıyor. Dolayısıyla bu kadar dağınık idari yapılanmanın sürdürülebilir olduğuna inanmıyorum, daha doğrusu katılmıyorum. Bu hepimizin yıllardır dile getirdiği bir konu. Kastamonu uzun vadede mutlaka bu dağınık idari yapılanmayı disipline etmek zorunda. Bunun ciddi bir şekilde konuşulması lazım. Mesela 16 yıldır KÖYDES projesinden ilimize 306 milyon liralık bir para gönderilmiş. Bu büyük bir para. Yol yapmak yetmiyor. Yolu korumak da önemli. Kastamonu’da kırsal kalkınma noktasında bu dağınık yerleri birleştirecek projeye ihtiyaç var. Bu bilime dayanan ve bu bölgelerde yaşayan vatandaşların rızasına dayanan bir şey. İnce ince düşünüp projelendirmek lazım. Köylerimizde kimse kalmıyor. Bu şekilde devam ederse de tamamen boşalacak. Ancak bir toplulaştırma olursa, ekonomik aktivite başlayacak ve dolayısıyla o nüfusu orada tutma imkanımız olacak. Bunlarla ilgili arkadaşlarımızla konuşup önerilerini de dinleyeceğim. Ziyaretimizin ana sebebi bu. Kastamonu meselesi üzerine sohbet etmek istedik.”
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Meclis Başkanı Mehmet Kayıkcı ise “Kastamonu yaptığınız hizmetlerden her zaman gurur duyuyor. Şehrimize yapacağınız katkı ve desteği de merakla bekliyoruz. Sürekli eskiyen yollar, bozulan su tesisatlarını onarmaktan bizlerde yorulduk. Kaynaklarımızı doğru kullanamadığımız düşüncesindeyiz. Bu ziyaretinizle Kastamonu kültürüne sahip çıkmak noktasında güzel adımlar atar ve kırsal kalkınmada da belli bir noktaya inşallah geliriz” dedi.
AK Parti Grup Başkanı Sabri Bayramoğlu da, “Buraya gelmekle bizleri şereflendirdiniz. Geçmişte siyasi hayatınızda Kastamonu’ya büyük hizmetlerinizi gördük. Grubum adına söylüyorum ki; bu iki önerinizi Kastamonu’nun geleceği adına çok önemli. Eğer bu köylerde yaşayan vatandaşları bir araya getirebilirsek ve kültürel manada bahsettiğiniz konuları hayata geçirebilirsek Kastamonu için çok faydalı olacaktır” diye konuştu.
Abana’nın CHP’li Meclis üyesi Hasan Tığlı da konuşmasında, “Önerileriniz gerçekten dikkate alınması gereken konular. Rahmetli Bülent Ecevit’in köy kent projesini hatırladım. Eğer bu çalışmaları gerçekleştirirsek Kastamonu için çok yararlı olacaktır” dedi.