Galatasaray maçını ekranları başında seyreden yüzbinlerce sporsever Gazi Stadı’nın maraton tribününe kısıtlı sayıda seyirci alınmasını depremden fena tırstığımıza yormuştur korkarım…
Ah ah nerden bilecekler oysa dünya yüzünde depremden santim çekinmeyen yegane insan topluluğunun Kastamonu’da yaşadığını.
Çıtamız o kadar yüksek ki…
Misal, stat kenarındaki ha yıkıldı yıkılacak harabe binaların ahşap çatısına 20’lik desteler halinde çıkıp, gelişen pozisyonların heyecanı ile hop oturan hop kalkan cefakar taraftarlarımız bile ilimizin deprem karşısındaki emsalsiz cesaretini anlatmakta eksik kalır.
Yahut…
Deprem sertifikası olmadığı için profesyonel maçlara zor bela ev sahipliği yapan spor salonunun altını üstünü Bakan’ın gözü önünde yüzlerce vatandaşla sıma sıkış doldurmak bile ne ki?
Deprem riski taşıyan okul binalarına çoluk çocuğunu tatil harici günlerde hiç düşünmeden gönderen bir vilayet halkının eline sorarım kim su dökebilir depremle giriştiği düelloda…
Kamuoyunda iki kelime ile de olsa konusu bile edilmiyor dikkat ederseniz.
Siz hiç deprem kuşağında olup da, Marmara depremlerinin ardından çıkan ilgili deprem yönetmeliğinden bugüne kadar geçen bilmem kaç yıllık sürede hala okul binalarının deprem analizlerini ve güçlendirme projelerini tastamam edemeyen başka bir vilayet gördünüz mü yahut duydunuz mu?..
Deprem analizi ve güçlendirme projesine ilimizin başladığı en yakın tarih olarak 2010’u vereyim, geçen o kadar sürede yürünen yol arpa boyu bile değil inanmazsınız.
İlk heves bir parti okulun deprem analizi ve ardından güçlendirmesi yapıldı…
Ayakta sallandığı dillere düşen Tosya, Ağlı’daki birer okul ile şehrimizde bir lise pansiyonu bu sayede güçlendirildi, bir lise binası ise yıkıldı.
Ardından 4 gruba taksim edildi ilimizdeki okul binaları ve ilk grubun analiz çalışması başlatıldı, Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderilen rapor eksik bulundu ancak. Bu raporun eksikleri düzeltilecek, Bakanlık tarafından ülke çapında toptan çıkılacak raporlama ihalesine ilimizdeki diğer 3 grup dahil edilecek, nihayetinde inşaata geçilecek…
Ve şansımız yaver giderse tüm bu geçecek zaman zarfında eskaza bir deprem olmayacak.
Çankırı, Karabük, Çorum gibi komşularımızın okullarındaki deprem analizi ve güçlendirmesinde ilimizi fena solladıkları yönündeki iddialar ne ölçüde doğrudur bilmiyorum…
Ancak hiçbir adım atılmadan olduğu yerde durulduğu sürece bu alanda en geride kalacağımız da bir gerçek.
Vilayetimizdeki toplam 342 okul binasından en az yarısının deprem riski yönünden ciddi olarak araştırılmasını ifade ederken uzmanlar…
56 bin 433 öğrenci ve 4 bin 218 öğretmenle birlikte binlerce vatandaşımızın hayatını risk altında tutmaktan her nedense hiç çekinmiyoruz.
Hiç istifi bozmayalım…
Deprem riski taşıyan apartmanları kentsel dönüşüm avantajları ile yıkıp yıkıp yerlerine daha uzun boylularını dikmeye aman ha son sürat devam edelim.
Konutları kurtaralım da…
Okullar Allah’a emanet.